Blue Jasmine de Woddy Allen

FITXA TÈCNICA:

ARGUMENT:

Jasmine és una dona rica i glamurosa de l’alta societat de Nova York que de sobte es troba en bancarrota, sense diners i sense casa, després de la fi del seu matrimoni amb un home adinerat. Aleshores decideix mudar-se a San Francisco a viure amb la seva germana Ginger, una dona treballadora que viu en un petit apartament, on haurà de canviar l’estil de vida que portava fins aleshores. Jasmine que travessa un moment crític en la seva vida, pren antidepressius constantment i recorda la seva vida en Manhattan.

TRÀILER:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aI–8JoqEy8[/youtube]

CRÍTICA:

Aquesta pel·lícula la podem relacionar amb Sísif (en grec Σίσυφος), fundador i rei d’Éfira. Va ser promotor de la navegació i el comerç, però també avariciós i mentider. Va recórrer a mètodes il·lícits, entre els quals l’assassinat de viatgers i caminants, per augmentar la seva riquesa. Des dels temps d’Homer, Sísif tingué fama de ser el més astut dels homes. Aquests conceptes es poden relacionar amb Hal Francis, el difunt marit de Jasmine, el qual era un empresari ric perquè estafava a la gent, per això, podem relacionar la personalitat de Sísif amb la de Hal, avariciosos, mentiders i intel·ligents, i també els seus comportaments, els dos desitjaven tenir més riqueses i recorrien a qualsevol mètode per tant d’aconseguir-ho.

El seu càstig, però, es pot relacionar amb la protagonista, Jasmine. Sísif a l’infern va ser obligat a empènyer una pedra enorme pendent amunt per un vessant costerut, però abans d’arribar al cim de la muntanya la pedra sempre rodava cap avall, i Sísif havia de tornar a començar de nou des del principi. D’aquesta manera podem relacionar el càstig de Jasmine, restar pobre i sense lloc on dormir, per ser còmplice del seu marit, no dient res sobre les seves estafes i per haver-lo delatat després d’assabentar-se que estava enamorat d’una altra. Després de l’ingrés del seu marit a presó i el suïcidi d’ell, Jasmine coneix a un altre home ric -Dwight Westlake-, el qual li demana matrimoni, però ella li menteix -una altra similitud amb Sísif- sobre la seva professió i el seu passat i quan ell ho descobreix retira la proposta de matrimoni. Al final de la pel·lícula es discuteix amb la seva germana i decideix abandonar la casa d’ella, mentint dient que se’n va a viure amb el seu promès. Així que es queda un altre cop sense res, boja, odiada per seu fill adoptiu, sense  lloc on viure i sense haver trobat l’amor. Aquest fet el podem relacionar amb el roc de Sísif. Sísif ha d’emprenyar una pedra i abans d’arribar al cim de la muntanya, és a dir, abans d’aconseguir tot el que desitja, la pedra cau, és a dir, tot s’enfonsa per no haver estat bona persona en el passat.

Camila Arigón

Grec 1r batxillerat D

2 comentaris a “Blue Jasmine de Woddy Allen

  1. Woody Allen és Woody Allen i a mi a Blue Jasmine m’encanta. Les seves velles idees es modernitzen i revitalitzen! Blue Jasmine recorda Crims i pecats, Match Point, etc. La interpretació de Cate Blanchett és impressionant i va de dalt a baix; per tant, m’agrada molt aquest paral·lelisme que fas, Camila, amb Sísif.

    Podeu llegir altres crítiques a http://www.filmaffinity.com/es/film153594.html

    Podeu reflexionar també si diners i bellesa van units de la mà i si ens acondiciona el fet de pertànyer a una classe social; així com si un també és culpable per no haver denunciat una estafa, un crim… Sigui com sigui Blue Jasmine, tot i que no jutja cap comportament, ens fa reflexionar i alhora riure, tot i la tragèdia de la neuròtica protagonista.

  2. Retroenllaç: Ese Sísifo d’Arnau Vilardebò | Cartellera de teatre clàssic a Barcelona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *