FITXA TÈCNICA
- Nom original: Ben-Hur una historia de Cristo.
- Director: William Wyler.
- Guionistes: Karl Tunberg, Maxwell Anderson, Christopher Fry i Gore Vidal
- Any d’estrena: 1959.
- Durada: 212 minuts.
- Repartiment: Charlton Heston, Jack Hawkins, Stephen Boyd, Haya Harareet, Sam Jaffe, Hugh Griffith i Finlay Currie.
- País d’origen: Estats Units.
- Idioma original: Anglès.
- Gènere: acció, aventures, drama, històric i romàntic.
ARGUMENT
La història es desenvolupa a la província de Judea, l’any 30. L’imperi romà és l’amo i senyor de la majoria de poblacions descobertes al món, d’entre elles Judea, a la qual els romans governaven amb duresa. Els habitants esperen amb ànsia l’arribada d’un nou Messies que alliberarà el poble jueu dels romans.
El nostre protagonista és Judà Ben-Hur (Charlton Heston), un príncep ric que comercia amb espècies d’Orient a Roma, un home respectat i creient. La situació és tèrbola i es preveu un aixecament violent contra el poder romà, els romans respondran a aquesta amenaça enviant dues legions dirigides pel cap militar Messala (Stephen Boyd), vell amic de l’infància d’en Ben-Hur.
En Judá Ben-Hur veu a Messala com un amic i una possibilitat de canvi pel seu poble, una espurna d’esperança per l’enteniment, el raonament i el respecte. Però per altra banda Messala veu el seu vell amic com l’home que assenyalarà els enemics jueus de Roma per la seva amistat passada. No obstant, Ben-Hur s’hi nega i Messala entrat en còlera, trenca la relació.
Ben-Hur haurà d’anar en compte d’ara en endavant, ja que ha donat una negativa a algú important que li pot portar molts problemes. Però li vindrà un cop de mala sort; la seva única germana, Tirzah, es recolza al llindar del terrat de casa seva i una teula es desprèn mentre passava la comitiva que duia el governador, provocant que rebin un cop ell i el seu cavall. Aquest accidental incident fa que Ben-Hur, la seva germana i la seva mare acabin presoners a causa de que el seu teòric amic Messalla l’acusa d’atemptar contra el nou governador de Judea, Valeri Grato. Judá és enviat al port de Tir, sense cap mena de judici, com a galiot en una galera. Ben-Hur jura venjar-se de Messala encara que li dugui tota la vida aconseguir-ho.
TRÀILER
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ql0c4JD-93c[/youtube]
És una petita introducció a la pel·lícula, no he posat el tràiler original ja que se sentia malament.
CRÍTICA
És difícil escriure sobre una pel·lícula que quasi tothom ha vist i que sempre ha comptat amb el recolzament del públic, així s’entén que s’hagi reproduït nombroses vegades a la gran pantalla i passat que passi per la petita en nombroses ocasions, sobretot en dates tan senyalades com ara Nadal o Setmana Santa, dates molt apropiades per veure-la donat el seu contingut.
Ben-Hur és colossal en tots els sentits de la paraula i el fet de que es segueixi parlant d’ella no és tant sols per les escenes espectaculars, com ara la carrera de quadrigues que desprès de 60 anys encara deixa amb la boca oberta sinó perquè tot el conjunt té una perícia vital i una complexitat expositiva que la situen a primera línia de les produccions cinematogràfiques.
La pel·lícula aconsegueix aplegar dos dels grans mèrits del cinema mundial: entreteniment i qualitat cinematogràfica i ho presenta amb tot el sentit de l’espectacle possible. A més a més, la pel·lícula enfronta l’heroi amb les seves pors i el seu patiment i això ho acompanya amb detalls magistrals al llarg de tot el relat. També suma un missatge religiós gens ocult que no distreu i que enllaça perfectament amb la història.
Ben-Hur va guanyar onze Oscars, s’entén el perquè, ja que l’espectacle magnífic. A més va establir un precedent en quant als gallardons que li van ser atorgats, que no va ser revocat fins als anys 90 en què Titànic els va igualar. A dia d’avui segueix vigent encara que també igualat per la pel·lícula El senyor dels anells: El retorn del Rey.
Per finalitzar es podria dir que la pel·lícula es pràcticament perfecta.
Segur que heu vist alguna vegada aquesta pel·lícula, què us sembla? La pel·lícula es troba totalment submergida en l’època romana.
- Quina altra carrera immortalitzada pel cinema podríem relacionar amb la cursa de quadrigues de Ben-Hur, quines semblances i quines diferències hi aprecieu?
Núria Yela
2n de Batxillerat Llatí i Grec
Així m’agrada, Núria! No només has volgut demanar als aràcnids de reinaugurar aquest bloc sinó que també en dónes exemple amb una pel·lícula mítica de la història del cinema! Llarga vida al cinema amb referències clàssiques.
A més d’estudiar la història de Roma amb cinema, Ben-Hur també us pot servir per estudiar els jocs http://museoarteromano.mcu.es/ludi/texto8.html
Salve.
Moltes feliçitats Núria per aquest article tant ben treballat!!!. Aquesta pel·lícula de Ben-Hur és sens dubte una de les millors del cinema, sobretot la mítica cursa de quàdrigues. És una de les pel·lícules que més m’agraden i crec que és mereixedora de tots els Oscar que va guanyar.
Vale.
Salve!
L’enhorabona per l’article! No coneixia aquesta pel·lícula ambientada el segle I dC, i haig de dir que m’han entrat ganes de veure-la!
La pel·lícula de Ben-Hur de William Wyler està basada en la novel·la de Lewis Wallace, publicada l’any 1880. No va arribar al cinema fins el 1907 amb la versió cinematogràfica de Sidney Olcott i més endavant les de Fred Niblo (1927), la de William Wyler (1959) i una altra de Bill Kowalchuk (2003).
Com a curiositats Ben-Hur es troba amb alguns personatges bíblics com Jesús o la Verge Maria i els Reis Mags: Melcior és hindú, Gaspar és atenès i Baltasar és egipci.
Salve!
Es molt interessant llegir aquest article i m’han donat ganes de veure aquesta pel·lícula, ja que crec que mai l’he vist, encara que hi ha possibilitats de que l’hagi vist i no me’n enrecordi. Veient el video de la introducció d’aquesta pel·lícula, he vist que sembla molt treballada i deu d’haver sigut difícil grabar algunes de les escenes que hi apareixen. Felicitats per l’article !
Us pot ajudar a comentar Ben-hur aquest article.
Salve! Núria quin atricle més ben fet t’ha quedat, molt bona feina! Jo, personalment, diria que mai he vist aquesta pel·lícula ja que no m’apasiona gaire el cinema i menys amb aquestes caracteristiques religioses i històriques, tot i així veient el vídeo sembla una bona pel·lícula per veure algun dia.
Moltes gràcies Nora! Espero que t’hi animis i la miris, aprofita aquestes epoques de Setmana Santa!! Acostumen a posar-les a les cadenes de televisió =).
Salve!
Molt ben fet aquest apunt la veritat, costa molt fer una bona crítica sobre una pel·lícula…
Jo no he vist aquesta peli perque tampoc sóc de mirar gaire pel·lícules d’aquest tipus a Setmana Santa que donen moltes i molt semblants, m’adapto a les pelis que veuen a casa, si m’agrada segueixo el fil, sinó faig altres coses o vaig a la meva, però no pinta malament aquesta peli.
Salve!!
Molt bon apunt, felicitats!! està molt treballat!!
Jo , personalment, no he vist aquesta pel.lícula ja que no m’agraden molt les pelis.
vale!!
Salve!
Felicito a la persona que ha fet aquest apunt, està molt ben fet l’apunt i la pel·lícula és molt interessant. Mai habia vist la pel·lícula peò gràcies aquest apunt m’he animat i intentaré veura-la.
Vale!
Salve!
En primer lloc felicito a la persona que ha creat i fet aquest apunt, està molt ben fet i molt ben explicat. La veritat és que no he vist aquesta pel·lícula, pero gràcies a aquest apunt i aquests vídeos m’ha semblat interessant i m’animarè a veure-la! Molt bona feina!!
Vale!
Salve!
Per setmana santa han fet moltes vegades aquesta pel·lícula i ja l’hem vist moltes vegades. Està molt ben ambientada ja que apareixen presoners condemnats a remar a les galeres, que era un càstig molt típic en aquella època, també apareix l’amfiteatre on es feien curses de quàdrigues. T’ha quedat molt bé aquest article, jo penso que no només és una pel·lícula religiosa sinó també es veu reflexada la vida quotidiana dels romans.
Salve!!
Impressionant Núria! Em sembla un article genial! Tot i que jo aquesta pel·lícula mai l’havia vist, i no crec que la vegi la veritat, tot i que m’encanta el cinema, aquest no és el meu tipus de pelis, la veritat és que aquest tipus de pel·lícules així religioses i tal no em van molt la veritat.
Podem veure que té molta relació amb l’antiguetat, ja que com hem pogut veuer al trailer surten amfiteatres, armadures…
Vale 😀
BEN HURT ERA UN PRICEP JUDA QUE VOLIA ACABAR AMB ELS ROMANS N O HO VA ACONSEGUIR ACABAR AMB ELS ROMANS
Salveee!!
La veritat que aquest apunt m’ha sorpres bastant , felicito a la persona que ho ha fet , aquesta pel·lícula mai l’havia vist , però ja que he vist aquest trailer la veure ja que ami els temes religiosos m’interesen bastant .
Vale :)!
Salve:)
Mai he vist aquesta pel·lícula, però he llegit l’argument i sembla que es força interessant. Però cal dir que a mi no m’agraden gaire les pel·lícules que estan submergides en l’època romana.
Felicitats a la Núria per el gran apunt que ha realitzat !
Salve!!!!
Molt bon apunt aquest, esta molt complet i es nota que hi ha bastant treball derrera.
La veritat es que aquesta pelicula la vaig veura fa bastant temps la veritat, i no em va acabar de agradar, nose si per l’antigua que es o simplement pel seu argument que no em va convençer.
segeux treballant així
Retroenllaç: Ben Hur, de Steve Shill | La cinta de Νίκη
Salvete!
M’alegro de que t’agradi l’apunt Victor, aquesta és una pel·lícula molt típica de Setmana Santa, segur que fent “zaping” aquestes vacances l’hauràs vist alguna tarda!
Espero que vagin molt bé les coses per l’institut! Ànims que ja queda poquet de curs!!
Quina alegria, Núria! Com va tot? M’alegra saber que encara sents teu aquest bloc i que et vas passant per aquí. Com veus l’anem portant endavant tots plegats tal com ens vas encomanar.
Fins ben aviat i Bona Diada de Sant Jordi!
Hola Lida! Estan fent una molt bona feina tots els alumnes que hi col·laboren! =)
Tot va bastant bé, la Cristina i jo estem estudiant a Barcelona el grau de Guia Informació i Assistència Turística, ara que només queda un mes, són moments bastant durs.
Encara ens recordem molt dels anys per l’institut, records també del Ricard!!
PD: I repeteixo.. que molt ànims a tots, ara és el moment d’estirar del carro i acaba bé el curs, no afluixeu, vosaltres podeu!
Moltes gràcies, Núria! Que tingueu un molt bon final de curs. Una abraçada per a tots tres!
El ‘remake’ de ‘Ben Hur’ ya tiene fecha de estreno
http://cinemania.es/noticias-de-cine/el-remake-de-ben-hur-ya-tiene-fecha-de-estreno
Confirman nueva versión de “Ben-Hur” para febrero de 2016 http://www.larepublica.pe/01-06-2014/confirman-nueva-version-de-ben-hur-para-febrero-de-2016
Salve!!
Enhorabona sper aquest treball. Personalment, crec que està molt bé aquesta pel·lícula i recomano veure-la.
Vale!
http://blocs.xtec.cat/lacintadenike/2016/10/13/ben-hur-de-timur-bekmambetov-2016/
Salve!
Jo no he vist la pel·lícula completa però si per parts perquè és una de les favorites dels meus pares i avis.
Aquesta carrera de quadrigues va ser feta de nou al remake de Ben-Hur del 2016. La principal diferencia es que en aquesta versió només es van fer servir cavalls de veritat per rodar els primers plans dels protagonistes muntant, però eren fets per efectes especials durant la majoria de l’escena. A la pel·lícula del 1959 aquesta escena va costar 1 milió de dòlars i es va rodar durant tres mesos. Es van fer ser servir cavalls de veritat i es calcula un nombre elevat de cavalls morts o ferits durant el rodatge.
Ben-Hur, sigui la antiga com la nova, són dues grans pel·lícules que narren l’historia d’un home ric que va acabar sent presoner. Molta gent pensa que la pelicula antiga es millor que la nova ja que narra millor les seves histories i a més la nova no va arribar a tocar al públic. A més una de les característiques principals de les dues pel·lícules es l’any de publicació. Ben-Hur va filmar la pelicula sense proteccions i amb els seus propis efectes especials (tot d’una tirada fins que sortia bé), es per això que requerien de bons especialistes per fer les escenes perilloses. Ben-hur va donar l’espectacle que el públic volia i per això va rebre onze oscars. En canvi, La nova pelicula de Ben-Hur (2010) tenia els efectes especials i uns actors molt bons però no va tindre tant d’èxit a Espanya.
Sobre la meva opinió, gracies al que vam estar parlant a classe, Gravar les escenes de Ben-Hur de la carrera de cavalls va ser molt difícil i va requerir de molta practica i entrenament.
Aquest a sigut el meu comentari sobre les dues pel·lícules de Ben-Hur.
Salve!
-Crec que la primera pel·lícula era millor ja que va ser una super producció, en aquella pel·lícula hi va participar moltíssima gent i esta molt ven feta ja que no hi havien afectes especials. I la escena de la cursa de quadrigues es espectacular i una de les més perilloses que he vist mai.
I ara se li ha fet un altre “remake” encara que no diuen que és tan bona aquí us deix-ho el tràiler: https://www.youtube.com/watch?v=3BmeR9GYdDU
Hola .
Jo crec que el tràiler de la primera és el més emocionant , de sang i fetge i això fa que hagi guanyat tants Òscars , a mi em va agradar molt el primera , jo crec que per molts remakes no podran arribar a fer una pèl.licula com aquesta mai.
Potser li agarda més la segona per tems de la qualitat de i bla bla …
Crec que aquest any n’han fet un .
Està clar que aquest article de la Núria, fet fa temps, ha cobrat actualitat gràcies al “remake” que se n’ha fet enguany.
M’ha agradat molt el comentari del Sebastián i sobretot el de l’Albert, que demostren atenció del que es va parlar a classe i una acurada revisió dels dos articles sobre la pel·lícula que hi ha a La Cinta. Els altres sembla que ho sentiu per primera vegada que n’hi ha una nova versió d’enguany!
Salve!
L’argument de la pel·licula es molt bé i narra i ensenya molt bé l’historia de ben-hur.
Aquest any s’ha fet un nou “remake” de Ben-hur encara que pel que he llegit les critiques no son bones. Comparant les tres pel·licules crec que la que té més mèrit és la primera, deixant de banda que sigui més o menys atractiva per veure-la és molt més admirable el treball fet en aquesta. Les raons per les que la primera té més mèrit que les que la segueixen es que es va fer sense cap modificació ni efecte especial. Totes les escenes per violentes i dures que siguin s’han fet al moment amb persones de veritat, cal destacar en aquest punt l’escena de la carrera de quadrigues on es pot apreciar el xoc i la casi caiguda d’una quàdriga, aquesta escena està feta amb una persona corrent els riscos de acabar mal parat de l’escena. En el trailer es por apreciar també diversos aspectes que em parlat a classe, es reflecteix molt l’expressió de “panem et circenses”, l’espectacle i la movilitazació de gent que creava aquestes carreres. Tambè es pot veure clarament com era un circ romà, amb les grades, l’espina, i la pista, tambè m’he fixat en el detall que vam comentar a clase que les voltes es contaven amb dofins daurats, cada vegada que pasava una volta un dofí queia. Nomès pel treball, l’esforç i el risc que s’ha empleat en fer la primera pel·licula crec que s’hauria de trobar la manera de veure-la per disfrutar-la.
Ben-hur es una pel·lícula força interessant per lo que ami respecte, jo no soc una persona entusiasta de les pel·lícules antigues romanes, sempre em donen respecte, però si que es cert que aquesta m’ha semblat molt treballada, per lo que es va parlar a classe els efectes de la antiga van ser molt difícils i els propis actors es jugaven moltíssim, i aixo li dona mes emoció ala pel·lícula. Te molt bona crítica i bon contingut, podríem veure-la a classe (proposta) .
Mai he vist aquesta pel·lícula així que m’agradaria molt veure veure-la a classe ja que és molt impactant lo bé que aquesta feta malgrat els anys que té.
He trobat informació de la nova pel·lícula i no hi ha molt bones crítiques de ella, però de totes formes penso que deuríem informar-nos més de les pel·lícules de Ben-Hur ja que estan molt relacionades amb la cultura clàssica i ens pot ensenyar moltes coses interessants.
Salve!
Aquesta versió edició de la pel·lícula no la havia vist però si que sabia que existia perquè la que jo vaig veure va ser la nova versió.
He escollit aquesta ja que es la que vam comentar a classe.
El que més em va agradar d’aquesta pel·lícula va ser el realisme que es va aconseguir i la cursa de cavalls, les quadries( de 4 cavalls).
Entre aquestes dues versions hi han algunes variacions notables: com ara el seu preu de rodatge la antiga era superior a 15mililons de dòlars i la nova quasi 100milions.La pel·lícula antiga va estar nominada a 12 Oscars dels quals va guanyar 11.La planificació de l’escena de la cursa va durar gairebé un any. Al novembre de 1957 es van comprar setanta-dos cavalls i es van importar de Iugoslàvia i Sicília. Els cavalls àrabs de la quadriga de Ben-Hur eren en realitat cavalls de pura raça espanyola. En la nova versió la famosa seqüència de la cursa de quadrigues va ser assajada durant més de dos mesos. En ella van treballar amb 32 cavalls. Al contrari que en l’original, algunes de les preses més perilloses es van crear digitalment.
“La fama d’aquest film sovint ha eclipsat el fet que es basa en una novel·la homònima del nord-americà Lew Wallace. El film de 1959 dirigit per William Wyler és, de fet, la tercera versió que es va fer de la història, després de dos films muts, el 1907 i el 1925. Una de les escenes més conegudes de ‘Ben-Hur’ és la que mostra Charlton Heston remant durant la seva condemna a galeres. No obstant això, la pena de galeres no existia durant l’imperi Romà; per tant, el Ben Hur real mai va patir aquest càstig.
D’altra banda, l’aposta que fa el xeic Ilderim per la cursa de quadrigues cinematogràfica és de 1.000 talents, una xifra desorbitada que equival a uns 430 milions d’euros. A la novel·la, de fet, només aposta 20 talents.”
10 pel·lícules amb errors històrics a Sàpiens