Xina

(1) per Blanca Bastit i Carla Santiago (1r ESO / 2009-2010)

Hem triat fer Xina perquè creiem que és un país on tot és diferent de les altres cultures, des dels costums, l’idioma, el menjar i, sobretot, la música.

(2) per Raul Gutierrez, Marc Serra, Arnau Bataller, Pop Palop i Adrià Díaz (1r ESO /2011-2012)

Hem triat Xina perquè ens atrau la seva cultura, la seva música, el menjar típic, les seves festes. A més a més, ens atrau molt la seva tecnologia: a la Xina tenen una tecnologia molt avançada!

Situació (1)

És el quart país amb major extensió territorial, després de Rússia, Canadà i Estats Units d’Amèrica .

Geografia (1)

Hi ha cinc serralades que destaquen i una d’elles es l’Himàlaia on hi ha l’Everest, la muntanya més alta del món (8.848 m. d’alçada).

L’Himàlaia té una longitud de 2.600km i una amplada de 350km. És una serralada que engloba quatres països: Butan, Xina, Nepal i Índia.

Clima (1)

Xina és un país amb clima plujós i humit. Degut a això la seva gastronomia és molt rica i diversa. Per les diferències climàtiques que té aquest país, es poden diferenciar tres zones:

Per les diferencies climàtiques que té aquest país es poden diferenciar tres zones:

 • La monzònica de l’est: amb rius i planes.
 • La seca del nord-oest: amb grans prats.
 • La del fred altiplà : amb una latitud mitjana de 4.000 m.

Flora (1)

A causa de la varietat de clima hi han nascut moltes especies de vegetació i de animals (més de 4000 espècies de vertebrats).

Camí entre bambús Bambú tallat i sec

Els bambús constitueixen part de la subfamília de les bambusòidies, amb més de 100 gèneres i unes 1500 espècies. N’hi ha d’autòctons de l’Àsia, Amèrica, l’Àfrica i Oceania, que es poden adaptar a nombrosos climes.

Fauna (1)

Ens agradaria ressaltar dos animals molt especials: l’ós Panda Gegant i el tigre del sud de Xina, que estan en perill d’extinció. De tigres s’estima que en queden entre 20 i 30 salvatges, i n’hi ha 75 en els zoos de tota Xina. L’ós Panda només viu a sud-oest del país.

Gastronomia (1) (2)

L’arròs és l’aliment principal de la població xinesa, sobretot a les zones rurals més pobres. Normalment es menja arròs perquè és un país on plou molt i l’arròs necessita molta aigua. Gràcies a l’aigua i a la pluja es conreen grans camps d’arròs.

Es fan servir uns palets llargs com a estris de coberteria per menjar arròs i altres aliments sòlids. I en comptes d’un plat, es serveix en un bol.

+info: vídeo

Religió (1)

La Xina és un país amb moltes religions. Les principals són: taoisme, confusionisme, budisme, cristianisme, islamisme, entre altres.

Construccions característiques (1)

La gran muralla. Fins fa poc es creia que tenia una llargada d’uns 8.851,8 quilòmetres, però fa poc s’ha descobert que és 2.500 quilòmetres més llarga. + info

Es va construir per defençar-se dels atacs dels pobles del nord, i es va fer en tres etadpes.


La ciutat prohibida de Pekín
Vista d’una part de la ciutat
Detall d’una de les entrades i de la muralla que la protegeix.

Moneda (1)

Música (1)

És totalment diferent a la de les cultures occidentals.

Instruments de corda

Pi-Pa Erhu Yangqin

Cançó pop actual

“El camí de la seda”. Vídeo

Esports (1)

Del 8 al 24 d’Agost del 2008, es van fer els jocs olímpics a Pequín, la capital xinesa. El lema era: “Encén la passió i competeix el somni” .

Les cinc mascotes oficials dels jocs són anomenades en conjunt com a fuwa (nens de la sort). Simbolitzen els cinc elements del Taoisme: aigua, fusta, foc, terra i metall. A més, cada mascota porta un dels cinc colors dels anells Olímpics.

L’any passat era l’any del porc, que es considera un dels millors animals de l’horòscop (se li atribueix, sobretot ,la capacitat de fer dines).

Si entreu en aquesta web podreu mirar el vostre horòscop: + info

Curiositats (1)

L’horòscop xinès, a diferència de l’astrològic, es basa en les llunes i no en les estrelles. Segueix un cicle de 60 anys, ja que consta de 12 animals i 5 elements.

1 comentari

 1. Marta 10 març 2010 - 23:22

  Hola noies.
  Llegiu la notícia sobre la muralla Xina publicada el dia 10/03/2010 al Diari de Girona. L’enllaç directe és:
  “www.diaridegirona.cat/cultura/2010/03/10/troben-nou-tram-gran-muralla-al-centre-xina/392707.html”
  Altres notícies:
  “www.noticias.com/encontrado-un-nuevo-tramo-de-la-gran-muralla-china.129267”
  “www.abc.es/20090421/nacional-sociedad/muralla-china-extensa-pensaba-200904210642.html”
  Em penso que la notícia pot complementar el vostre treball, oi?
  Marta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *