Ucraïna

per Xavier Planas (1r ESO / 2009-2010)

Situació

Ucraïna està situada a l’est d’Europa i limita a l’oest amb Hongria, Eslovàquia i Polònia; a l’est, amb Rússia; al nord amb Bielorússia i al sud, amb Romania i Moldàvia.

Està situat a les coordenades: 30º E i 50º N.

Bandera

La bandera Ucraïnesa està formada per una franja blava i una groga horitzontals d’igual mida.Els colors de la bandera d’Ucraïna van ser adoptats l’any 1918, durant la primera independència del país. Aquests colors són els que fan servir el ucraïnesos des del temps dels víkings. Són els mateixos colors que altres banderes, com ara la de Suècia.El color groc significa les terres de les estepes, majoritàries en el país, i el blau, el color del cel.

Himne

Vídeo: L’himne nacional d’Ucraïna, anomenat La gloria d’Ucraïna, no ha mort, cantat per Adolfo Catral.

Població

Aquest és un esquema de la població d’Ucraïna el últims 59 anys on es veu que entre 1950 i 1993 va pujar molt depressa, però a partir d’aquest any ha baixat uns 6 milions d’habitants amb pocs anys.

Un 77’8 % de la població és ucraïnesa i un 17’3 és russa. Hi ha habitants d’altres països, com ara els bielorussos, amb un 0’6 % de la població, o els búlgars, amb un 0’4% de la població.

Història

Ucraïna és un país que formava part de l’antiga Unió Soviètica però el 24 d’agost de 1991 va obtenir la independència i va formar un país propi.

Ciutats importants

Aquestes són les dos ciutats amb més habitants del país, tot i que n’hi ha 5 que superen el milió d’habitants. Aquestes són:

  • Kiev: 2’61 milions d’habitants
  • Kharkov: 1’47 milions d’habitants
  • Dnipropetrovsk: 1’06 milions d’habitants
  • Odessa: 1’02 milions d’habitants
  • Donetsk: 1’01 milions d’habitants

Kiev.és la ciutat més gran pel que fal al nombre d’habitants. Actualment és la capital del país.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Kharkov_Freedom_Square.jpg

Kharkov


Khàrkiv. Durant els primers anys de l’antiga Unió Soviètica era la capital de la república Socialista Soviètica d’Ucraïna. És la segona ciutat més poblada d’Ucraïna.
Dnipropetrovsk està situada a la vora del riu Dniéper. És la tercera ciutat del país amb més superfície. És un important centre comercial, industrial (tecnològic i metal·lúrgic) i econòmic del país. És la capital de la província del mateix nom.

Odessa. Té el port més important de la Mar negra. És la cinquena ciutat més gran del país, la més gran del mar negre i la quarta amb més població d’Ucraïna.

Donetsk.

Festes

9 de maig Dia de la Victòria
28 de juny Dia de la Constitució
24 d’agost Dia de la Independència

Gastronomia

A Ucraïna, com tots els països,s hi ha molts plats típics, com ara el borscht que és una sopa de verdures que inclou verdures com la col, el remolatxa o les patates. El borscht es pot servir fred o calent, però el calent és el més típic.
També hi ha begudes típiques com per exemple el kvas, una beguda principalment alcohòlica, tot i que també hi ha Kvas sense alcohol. S’elabora amb farina de sègol i malta o amb farina de segó.

Instruments títpics

Bandura. Instruments de corda

Dansa

Vídeo 1. El hopak és el ball ucraïnès més típic. És tant espectacular que per ballar-lo es necessiten habilitats acrobàtiques. Es pot ballar sol o amb parelles. El van inventar els cosacs, (que són gent nómada que habita regions d’Ucraïna, de Russia o de Polònia) imitant moviments de batalla. Antigament era un ball-joc, una mena d’exercici on s’imitaven moviments de guerra, semblant a altres danses d’altres països com la capoeira de Brasil. Actualment s’ha tornat a recuparar com a esport-art marcial anomenat-lo ” hopak de combat” o lluita cosaca i hi ha equips que practiquen aquest esport-art marcial.

Vídeo 2: dansa anomenada hutsulka.

Esports

Ucraïna ha participat en 4 Jocs Olímpics, i ha guanyat 97 medalles, de les quals 27 han sigut d’or, 23 plates, i 27 bronzes.

Futbol. Ucraïna és un país poc futbolístic històricament, tot i que la pròxima edició (2012) de l’eurocopa s’organitzarà a Ucraïna i Polònia. Ucraïna no havia organitzat mai un esdevediment de futbol tant important des que és independent. Quan encara formava part de la Unió Soviètica s’hi va fer un partit dels Jocs Olimpics. Aquesta serà la primera vegada que Ucraïna participarà en una Eurocopa. Ucraïna només ha participat en un mundial, en el qual va arribar als quarts de final.

Els equips més coneguts mundialment i amb més bon palmarès són el Dynamo Kýiv i el Xakhtar Donetsk.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *