Austràlia (2)

per Pau Arqueros i Jordi Manel-Rimbau (1r ESO / 2009-2010)

Situació

Austràlia està situada al continent d’ Oceania. Està situada entre l’oceà Pacífic i l’oceà Índic. Té 7.69 milions de quilòmetres quadrats. De nord a sud fa 3.700 km i d’est a oest, 4.000.

Clima

La gran majoria del territori australià és desèrtic, menys les zones del nord on es disfruta amb un clima més càlid i tropical.

Divisió política

Bandera

La bandera d’Austràlia és tota blava menys la part superior, on hi ha la bandera anglesa perquè van ser els colonitzadors anglesos qui van conquerir el continent. A sota hi ha una estrella blanca de set puntes que representa els set territoris principals del país. Les altres estrelles de la bandera representen la constel·lació de la Creu del Sud. Les estrelles són blanques i quatre tenen set puntes, però la cinquena, més petita i té només cinc puntes.

Escut

Escut anterior Escut actual

L’escut australià es divideix en sis parts que representen els sis estats: Nova Gal·les del Sud, Victòria, Queensland, Austràlia meridional, Austràlia occidental, i Tasmània.

Himne nacional

“Advance Australia Fair”: Vídeo

Moneda

La moneda d’Austràlia és el dòlar australià. S’escriu: $, A$ o AU$.

Idioma

L’idioma oficial és l’anglès, però allà també es parla xinès, grec i també italià.

Paisatge

Paisatge desèrtic
Paisatge tropical
Paisatge submarí. Gran barrera de corall.
Paisatge de ciutat: l’auditori de Sydney.

Flora

Austràlia té unes 25.000 espècies de plantes, unes 7.500 espècies més en comparació amb les que hi ha a Europa. Aquestes espècies inclouen fòssils vius, com el pi wollemi, el xanthorrohoea i algunes flors silvestres d’intensos colors. Només a Austràlia Occidental es poden trobar més de 12.000 espècies.

La flora d’Austràlia es compon d’unes 22.000 espècies, moltes d’elles perennes. Varia molt, des de els eucaliptus fins a la espinosa malle, que creix cap a les grans planures de l’interior.

Eucaliptus

Les plantes tropicals només creixen al nord, ja que la resta és desert.

Fauna

Tenen unes 800 espècies d’aus, la meitat de les quals són autòctones. Els entorns marins són l’hàbitat de més de 4.000 espècies de peixos i desenes de milers d’invertebrats, plantes i microorganismes. De fet, el 80% de les espècies marines del sud d’Austràlia no existeixen en cap lloc més del món.

Al litoral australià es troba la gran barrera de corall, que fa 2.000 km i es pot veure des de l’aire.
El cangur és una llegendària espècie autòctona d’Austràlia i un dels mamífers més famosos. Actualment hi han uns 40 milons de cangurs més dels que hi havia quan van arribar els conqueridors del continent.
Coala.

Població

El 90%de la població d’Austràlia és europea, sobretot d’Anglaterra i Irlanda, ja que els colonitzadors eren del Regne Unit. Però la població autòctona són els aborígens australians.A la foto, uns aborígens dansant.

Història

Es creu que els aborígens australians van arribar a aquelles terres en barca des del sud-est asiàtic durant la última glaciació fa menys de 50.000 anys.

Els documents que expliquen el descobriment autralià per les expedicions europees es situen al s. XVII. A l’època del descobriment i colonització europea, en el continent vivien un milió d’aborígens ; eren caçadors i recol·lectors. Es distribuïen en 300 clans, parlaven 250 idiomes i 700 dialectes. Cada clan tenia una connexió espiritual amb un territori específic, però també viatjaven per comerciar, buscar aigua, fruites i verdures de temporada, a més de realitzar reunions rituals i celebracions totèmiques.

Economia

Austràlia é un Producte Interior Brut (PIB) superior al d’Anglaterra, i és el sisè país del món amb la qualitat de vida més alta.

A la foto, la Big Pit, la mina d’or més gran del món, i és la principal font de recursos d’Austràlia.

Gastronomia

La gastronomia d’Austràlia es quasi com la gastronomia britànica perquè els primers colonitzadors europeus eren anglesos. Abunden molt els passtisos com el pie, els passtisos de carn, la verdura, el pollastre, els escorpins (sembla mentida però allà en menjen!), el cangur…

Cal destacar el pavlova, un pastís australià fet amb nata, merengue, kiwi, préssec…

Música

Didgeridoo: és un instrument típic dels aborígens australians. Consisteix en un tub de fusta d’eucaliptus foradat per dins, decorat amb dibuixos d’animals i altres coses.Els australians esperen que els corcs foredin el tronc per dins, de manera que no el foreden ells.Vídeo

Esports

A les platges australianes es pot anar a fer surf, esquí aquàtic i submarinisme. Es consideren les millors platges del món per a practicar aquests esports. Però té els seus inconvenients perquè allà s’hi troba el forat de la capa d’ozó més gran del món. Cal anar ben protegit amb una crema solar molt potent.

Com que a Austràlia hi ha un gran desert, també es practica surf sobre sorra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *