Tanzània

per Daniela Centelles (1r ESO / 2009-2010).

He triat el continent africà perquè no en sé quasi res de les seves tradicions, fauna, flora, costums, etc., i amb aquest treball pretenc aprendre totes aquestes coses. I compartir-les amb vosaltres. De tots els països de l’Àfrica negra, em centraré en Tanzània.Els estats africans actuals no responen a cap unitat real, ni ètnica, ni lingüística, ni cultural. (Feu CLIC sobre la imatge per ampliar-la)

Idiomes

La llengua ens diu moltísimes coses sobre els pobles que la parla, és una font de coneixements històrics.

A l’Àfrica hi trobem 10 famílies de llengües autòctones: afroasiàtica, kordofana, mandé, atlàntico-occidental, adamawa-ubangui, kwa, voltaica, niloticosahariana, khoisana i bantú. Moltes d’elles les trobem a diversos estats africans a la vegada; això és producte de la colonització.La llengua és un instrument fonamental a l’hora de dominar un poble; per això els colonitzadors van imposar les seves sobre la resta de les que es parlen a l’Àfrica. per això les llengües oficials dels països africans són les que van portar els colonitzadors, encara que, per sort, la majoria de llengües africanes natives no s’han perdut. A Àfrica hi ha més de 1.000 llengües, però algunes llengües estan emparentades, la qual cosa ens fa pensar que tenen un origen comú.

Religió

Trobem moltes diferencies en la vida religiosa i social entre una països i altres de l’Àfrica.
Els pobles de l’Àfrica negra són eminentment religiosos. Els negro-africans no senten la religiócom un afegit sinó com l’essència mateixa de les persones. La seva religiositat es fonamental per la seva vida diaria. Creuen que el món és poblat d’energies o forces invisibles que conviuen amb les persones i que dirigeixen i orienten els esdeveniments de les seves vides. Algunes d’aquestes forces estan individualitzades: l’esperit d’un riu, d’un lloc, d’una espècie animal, etc. D’aquí es deriva un culte que comporta prohibicions, ofrenes i sacrificis per a les potències invisibles. Entre tots els cultes cal destacar-ne dos quant a la concepció del món: el culte a la terra i als avantpassats.

Tanzània

Tanzània és un país situat a l’Àfrica Oriental. Al nord limita amb Kènia, a l’oest amb Ruanda, Buanda, la República Democràtica del Congo, al sud amb Zàmbia, Malawi i Monçambic i a l’est amb l’Oceà Indic.Aquest país té una superficié de 945.087 Km quadrats i la pòblació supera els 35 milions d’habitants.
A Tanzània es troba el Kilimanjaro que, amb 5.895 metres és la muntanya més alta d’Africa. És d’origen volcànic.

Està situat a la frontera entre Tanzània i i Kenya, prop de la línia de l’equador.

Mapa polític

Bandera

La bandera va ser adoptada el 1964.Deriva de la bandera de Tanganyika i de la bandera de Zanzívar.
Està dividia diagonalment per una banda negra amb vores grogues a la cantonada inferior. El triangle és verd i el triangle inferior és blau.

El color verd simbolitza l’agricultura; el blau, l’oceà Índic; i el negre, el color de la majoria de la població.

Escut

Té una fomra ovalada que simbolitza els escuts dels guerrers nadius.

La torxa simbolita la llibertat; les faixes ondulades, els mars, els llacs i la terra; l’home i la dona, la cooperació per al progrés del país.

A la part infoerior hi trobem la muntanya més representativa del país: el Kilimanjaro.

Geografia de Tanzània

Parc natural de Ruahana
És un dels parcs naturals de Tanzània. El nom prové del riu Ruahana que l’atravessa. Aquest parc té 13.000 Km quadrats i està situat a uns 900m per sobre del nivell del mar.Està lluny de les rutes turístiques típiques. Per tant, això vol dir que té pocs visitants. Es poden fer rutes a peu. El 1910, sota el govern alemany, va ser declarat zona protegida.Té una gran població d’elefants.

Fauna

Búfal.
Gos salvatge. El gos salvatge africà és de mida mitjana; només es troba a Àfrica, especialment a les sabanes i zones lleugerament boscoses.
Mustel·la. Es troben a les parts central i oriental d’Àfrica.
Mofeta.

Idioma

L’idioma oficial és el suahili.

Economia

L’ economia de Tanzània es basa en la agricultura.

Música

Djembé. Hi ha una gran varietat de tambors construïts de diverses formes, mides i materials, com els tambors iuca, construïts amb troncs buits amb una membrana i en tres mides, i el djembé, en forma de copa i amb una membrana. A vegades, al seu voltant s’hi col·loquen uns làmines metàl·liques amb petites anelles per enriquir la seva sonoritat.

Sansa. Consisteix en una sèrie de làmines metàl·liques col·locades sobre la tapa d’una caixa de fusta buida que actua com a caixa de ressonància. Es subjecta amb les mans i es pincen les làmines amb els polzes.

Danses

La dansa i el ball a Àfrica sempre van unides amb els cants, encara que hi hagi tantísima varietat, sempre que escoltes música és quasi segur que hi ha algú que està ballant. Les danses tradicionals estan íntimament relacionades amb les fases de la terra (canvis d’estacions, desastres naturals…) i amb les fases de la vida (naixements, matrimoni, mort…).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *