Itàlia

(1) per Mattia Iannuzzi i Arnau Dilmé (1r d’ESO / 2008-2009).

I o sono Mattia. Elegito Italia perque il mio papa e italiano anque io sono italiano.

Jo sóc l’Arnau i tot i que volia fer Portugal, he triat fer el treball amb en Mattia perquè voldria saber més coses d’Itàlia.

(2) per Amaray Fogliano, Sílvia Coll i Ada Rocher (1r d’ESO / 2009-2010)

Situació (1) (2)

mappa_europa_8.jpg

Itàlia és un estat europeu situat a la Península Itàlica, la qual té forma de bota. Al nord limita amb França, Suïssa, Àustria i Eslovènia.

L’estat italià també comprèn dues illes molt grans: Sicília i Sardenya. Es divideix en vint regions i cadascuna té una capital, però la capital del país és Roma.

Clima (1) (2)

Itàlia té una temperatura agradable gràcies als corrents del mar Mediterrani. A l’estiu té una temperatura agradable, i a l’hivern baixen les temperatures als Alps. Al nord de la península el temps varia molt.En cavi al sud fa calor. + info

El clima italià és subtropical a les zones costaneres del mar de Ligur i les costes més baixes de la part occidental de la península. La temperatura mitjana oscil·la entre els 11ºC i els 19º C. Les precipitacions es concentren en els mesos de tardor i hivern que és el temps en què bufen els vents de l’oest.

Bandera (2)

La bandera d’Itàlia consta de tres colors verticalment posats: verd, blanc i vermell.

Idioma (1) (2)

La llengua oficial és l’italià, una llengua descendent del llatí que es parlava a l’edat antiga. És una llengua neollatina de la que la derriven els dialectes que es parlen arreu de la peninsula Itàlica. + info.

Fauna i flora (2)

Itàlia té la mateixa fauna i flora que Catalunya i altres països europeus de la zona mediterrània.

Gastronomia (1) (2)

Els seus plats mes típics son: la pizza, la pasta i el risotto (arròs). + info.

+ info: Vídeo de com preparar el risotto de verdures.

La pasta és l’ingredient amb més reputació de la cuina europea i es cuina a base de diferents . Per altra part, també ofereix gran varietat de carns, formatges i verdures.

Itàlia elabora exel·lents vins, alguns dels quals són molt coneguts internacionalment.

Ciutats (2)

Bari. És la capital de la regió de Pulla, Puglia en italià, és la segona principal ciutat de la Itàlia meridional després de Nàpols. Es localitza a la costa de la mar Adriàtica i la seva província és la cinquena en extensió i la més poblada d’Itàlia.
Catània.
Florència.
Gènova.
Milà.
Nàpols.
Palerm.
Roma.
Turín.
Vaticà (ciutat-estat).
Venècia

Fogliano

Com que un membre del nostra grup el seu cognom és FOGLIANO, ens ha semblat una bona idea penjar fotos sobre el poble i un llac italià que té el mateix nom.

Llac Fogliano Poble de Fogliano panoràmiques

Monuments (2)

A les ciutats italianes hi ha molts monuments famosos i de diferents estils i èpoques. Els més populars són:

El Coliseu (Roma). El Coliseu (en llatí Colosseum, en itàlia Colosseo), va ser el gran amfiteatre de Roma. Conegut originalment com l’Amfiteatre Flavi (Amphitheatrum Flavium), passà a ser anomenada Colosseum per l’existència d’una gran estàtua, el Colós de Neró, que estava ubicada al seu costat, estàtua que posteriorment va ser modificada i no ha arribat als nostres dies.

La Torre inclinada de la ciutat italiana de Pisa és el campanar (campanile, en italià) de la catedral de Pisa. Es va construir perquè quedés vertical, però es va començar a inclinar quan van començar les obres de l’agost del 1173.

Palau dels Mèdicis(Florència). Els Mèdici va ser una família que van governar la ciutat durant tres segles aproximadament ,des del segle XIV-al segle XVII. Varen viure al palau dels Mèdicis, que està ara molt ben conservat i és un lloc turístic.

Església de sant Marc (Venècia). És l’eslésia principal de Venècia.
La ciutat del Vaticà (estat independent) hi ha la catedral de Sant Pere.

Transports (2)

La gòndola és un barco amb rems tradicional de Venècia. Durant segles, les gòndoles eren el principal mitjà de transport de Venècia i encara hi tenen un paper important ja que serveixen com a transport turístic pels canals principals.

Vídeo amb fotografies de gòndoles.


Vaporetto. A la ciutat de Venècia no hi ha ni cotxes ni autobusos perquè hi ha molts canals. El transport públic s’anomena vaporetto, que és una mena d’autobús aqüàtic.

Festes i tradicions (2)

El Carnaval de Venècia

El carnaval de Venècia és una festa tradicional d’Itàlia on tothom es disfressa. Les màscares són l’element més important. És una festa que data de l’edat mitja i que pot durar fins a un mes. Vénen bandes de música de tot el món i companyies de teatre per realitzar múltiples espectacles en els que intervenen més de mil artistes.

Personatges famosos (2)

Marco Polo (1254-1324). Va ser un explorador i mercader venecià, el més famós dels viatgers de la Ruta de la Seda.

Leonardo da Vinci (1452- 1519). Va ser un artista florentí i també científic, enginyer, inventor, anatomista, pintor, escultor, arquitecte, urbanista, naturalista, músic, poeta, filòsof i escriptor.

Música (2)

Itàlia té un ampli repertori d’òpera i música instrumental.

Hi ha molts compositors italians famosos. Per només anomenar-ne alguns:

 • del Renaixement: Giovanni Pierluigi da Palestrina i Claudio Monteverdi.
 • del Barroc: Alessandro Scarlatti, Arcangelo Corelli i Antonio Vivaldi.
 • del Classicisme: Niccolò Paganini i Giogacchino Rossini.
 • del Romanticisme: Giuseppe Verdi i Giacomo Puccini.
 • Contemporanis: Luciano Berio i Luigi Nono.

Alguns dels músics més representatius:

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525- 1594). Compositor italià, un dels més famosos del Renaixement Està considerat com a l’autor més representatiu d’obres polifòniques ajustades a les noves exigències de la Contrareforma.

Antonio Vivaldi.

Niccolò Paganini.

Giuseppe Verdi.

Giacomo Puccini.

Documentació (2)

Wikipedia

 

Comentaris: 2

 1. Isabel Vilamitjana 9 març 2010 - 16:18

  hola,
  Trobo que aquest treball està molt organitzat i molt ben fet us felicito.
  Isabel V.

 2. Ada Rocher 21 març 2010 - 20:38

  Hola,

  Moltes gràcies, i la veritat és que ens hi ens
  esforcem molt perquè ens quedi bé.

  Att:Ada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *