Grècia

per Sara Birulés i Anna Coll (1r d’ESO (2008-2009)

20070717klphisuni_25gessco1.png grecia2.gif grecia531.gif

Situació

Grècia (oficialment República Hel·lènica) és una república del sud-est d’Europa, a l’extrem meridional de la península Balcànica. Limita al nord amb Albània, la República de Macedònia i Bulgària, a l’est amb Turquia i amb la mar Egea, al sud-est i al sud amb la mar Mediterrània i a l’oest amb la mar Jònica. La capital és Atenes, amb 700.000 habitants.

+ info

Clima

El clima de Grècia és mediterrani i presenta hiverns suaus i humits i estius càlids i eixuts. Les temperatures rarament hi són extremes , tot i que a l’ hivern la neu cau a les muntanyes i ocasionalment fins i tot a Atenes.

Al nord del país predomina el clima el clima del tipus continental, bastant rigoròs als hiverns i temperat a l’ estiu en tota la resta de Grècia.

La temperatura mitjana a l’hivern és una mica inferior als 10ºC, però ascendeix a l’estiu fins als 25 ºC.

Si s’exceptuen les zones muntanyoses, predomina el clima mediterrani, que es distingeix per la definitud del seu aire i la qualitat lluminosa del cel.

Les precipitacions són relativament abundats al nord i a la costa oriental

+ info 1
+ info 2

Gastronomia

La cuina grega es cita com a exemple de saludable dieta mediterrània. Té influències de la italiana, la balcànica i de la cuina de l’Orient Mitjà. Incorpora frescos ingredients en una varietat de plats locals, com ara la moussaka, i la spanakopita.

A Grècia la gent també menja petits platets que s’anomenen meze, sucats amb salses com la tzatziki; pop a la graella, peixet petit, formatge feta, dolmades (arròs, panses i grans embolicats en fulles de vinya), diversos llegums, olives i formatge.

S’afegeix oli d’oliva a quasi tots els platets.

Entre els platets dolços, hi ha el galaktoboureko, begudes com l’ouzo i una gran varietat de vins.

Depenent de les diverses regions, la cuina grega és diferent de la del continent. També hi ha diferències culinàries entre les illes gregues.

Música

A Grècia hi ha el Sirtaki, que és una dansa tradicional grega que en aquesta llengua té un altre nom: el Chasaposervico.

A la pel·lícula “Zorba el grec” es veu com es balla, encara que en la realitat és força més complicada.

+ info

Vestits típics

El foustanella / tsolias el fan servir els diplomàtics i guerrers. Aquest vestit va ser declarat la roba tradicional pels homes que es troben en les zones muntanyoses i es va portar principalment en les parts centrals i meridionals de Grècia.

El vraka es va portar amb algunes variacions en totes les illes del mar Egèu. És el vestit típic clàssic dels homes de Vraka.

El karagouna és el famós vestit femení de la Tesàlia, a la Grècia central, Karagouna. Es tracta d’un vestit de núvia de colors lluents que simbolitza la riquesa de la vall de Tesàlia.

El desfina és un vestit camperol de les dones de la regió Fokida de Grècia.

Les dones de Creta duen pantalons, com també ho fan moltes dones del Sud de Grècia.

+ info

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *