Programació 1r d’ESO
“Fires i Festes de Sant Narcís”
Assignatura: musicaTOUR, músiques del món (alternativa de la Religió).
Temporització: 1r trimestre, curs 2010-2011.
Tema: Interrelació de les arts (música, escultura i literatura) amb els fets i esdeveniments històrics que han passat a la nostra ciutat.
- Els setges de Girona, les invasions franceses, els miquelets i les heroïnes de Santa Bàrbara.
- Llegendes: les mosques de Sant Narcís i la majordona.
- Cançons històriques i cançons de gresca sobre les mosques i les plagues.
Metodologia de treball: grups cooperatius. El grup classe, format per vint-i-un alumnes de 1r d’ESO que cursen l’alternativa de Música, treballen en petits grups de tres o quatre membres. Cadascun treballa independentment a partir del treball individual de cada membre. Acabada la recerca, organitzen i en fan la síntesi de la informació obtinguda que posen en comú, a nivell de grup classe. Es debat el tema i, si cal, es busca més informació per completar-lo o per aclarir els dubtes que han sorgit. Es torna a posar en comú per fer-ne el recull definitiu i finalment la professora ho publica en línia.
Material utilitzat
- Ordinadors d’aula amb connexió a Internet: per la recerca de la informació.
- Ordinadors personals (projecte eduCAT 1×1) i ordinadors d’aula: per editar els textos de síntesi de la informació obtinguda.
- Documents impresos (un dossier per grup) elaborat per la professora.
- Recursos en línia:
- Internet
- Weblog “musicatour” de l’XTEC per publicar el resultat del treball realitzat en comú.
- Màquina de fotos per fotografiar les escultures de Girona relacionades amb el tema. (Aportació d’un dels grups en hores no lectives).
Programació 2n d’ESO
“La Guerra del Francès i Sant Narcís”
Assignatura: Música: conjunt instrumental (optativa).
Temporització: 2n trimestre, curs 2010-2011
Tema: transcripció de cançons amb programes d’edició de partitures: Muse Score (ordinadors personals dels alumnes, projecte eduCAT 1×1).
- Cançons tradicionals catalanes relacionades amb els setges de Girona i la llegenda de Sant Narcís.
- La vinguda del francès
- Els Miquelets d’Espanya
- Les dones de Girona
- Les mosques de Sant Narcís
- La majordona
- Edició de les cançons amb Muse Score en diferents formats: *.mscz (Muse Score), *.xml, *.mid i *.pdf.
Metodologia de treball: treball individual en grups.
Material utilitzat
- Ordinadors personals dels alumnes (projecte eduCAT 1×1) i ordinadors de sobretaula de l’aula de música.
- Documents impresos (un dossier per parella) elaborat per la professora, amb la selecció de les cançons a transcriure.
- Internet per buscar vídeos, arxius de so i imatges relacionades amb les cançons.
———————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
Descripció del treball realitzat
1r d’ESO
Els alumnes expliquem com s’ha treballat aquest tema.
Laia Albertos, Albert Alonso, Paula Batllori, Yulia Beznosova, Farouk Bokhaldi, Maria Castanyer, Quim Culubret, Tatiana Chalaco, Guillem Estebanell, Llibert Juliol, Oriol Marès, Maria Marquès, Marina Montenegro, Bastian Partal, Amru Quintana, Irene Quintana, Sílvia Reyner, Clàudia Rodríguez, Paula Sau, Milagro Velazquez, Clàudia Vicens (1r d’ESO / 2010-2011)
Les Fires de Girona havien arribat. Nosaltres no sabiem d’on sorgia la història de la llegenda de Sant Narcís, el patró de la ciutat. En un principi cadascú va explicar el que sabia d’aquestes festes.
Per a la classe següent, vam buscar informació de manera individual sobre les Fires i festes de Sant Narcís. Cadascun de nosaltres va trobar informació sobre la relació entre el patró de Girona (Sant Narcís) i les mosques. En la posada en comú, també vam llegir la llegenda de la majordoma.
Més tard vam buscar informació sobre la Guerra del francès. De les aportacions de cada grup, la professora en va fer un sol document. Vam agrupar-nos en grups de quatre per llegir el text sobre els Setges de Girona, resumir-lo i explicar-lo davant dels altres. Cadascú opinava i en vam fer un de comú.
També vam mirar un vídeo sobre la recreació de la guerra contra els francesos que es va fer els dies de les Fires de Girona.
Vàrem copiar amb l’ordinador unes cançons populars, escrites amb comentaris i explicacions de com la gent de poble les ballava i cantava. També estaven relacionades amb la Guerra del francès. Hi havia paraules que no sabíem el seu significat perquè estaven escrites en català antic. D’altres, es referien als dos bàndols, com els miquelets i les heroïnes de Santa Bàrbara. Les vam aprendre i les vam cantar.
També vam parlar d’algunes escultures de Girona relacionades amb la Guerra del francès. Vam trobar tres estàtues que hi tenien relació i les hi vam fer una foto. També vam fotografiar la informació que hi havia a la placa. Eren l’estàtua “Contra l’invasor” que està al Jardí de la Infància, l’estàtua del lleó, a la plaça Calvet i Ribalcaba (on hi ha el mercat municipal), i l’estàtua de la Plaça de la Independència. La primera representa un jove patriota amb una llança a les mans per defensar-se dels enemics invesors. Commemora el segon centenari de la Guerra del francès.La segona, commemora als setges de Girona.
També vam buscar imatges de com era la Girona antiga murallada, la muralla i el procediment de anar-se ampliant. La professora ens va explicar on començava i on acabava la muralla.
Al final vam aprendre moltes coses i la professora ho va penjar tot en el bloc de musicaTOUR, però reduit, perquè amb tanta cosa podríem haver creat la Bíblia!
2n d’ESO
Els alumnes expliquem com hem treballat.
Josep Alcalà, Mohamend Ahnine, Lluís Coromina, Yasmina Chaou, Laia Gracia, Varun Isam, Albert Planellas, Glòria Raudales i Marc Rufí.
Estem acabant d’editar aquest text.
Quan arribem a classe apilonem les cadires de braç i treiem les taules que estan amagades sota la lleixa dels ordinadors de la classe de música. Ens posem en grups de dos o tres persones en diferents taules. Després engeguem el nostres ordinadors i comencem a editar cançons amb el programa Muse Score.
Cadascú edita la cançó que li toca i treballem en silenci. Quan acabem una cançó en fem una altra.
Deixa un comentari