Costa d’Ivori

Treball col·lectiu del grup d’alumnes de “musicaTOUR: músiques del món” (1r d’ESO / 2010-2011)

Introducció

Oriol Marès.

El dimarts 17 de maig de 2011  al teatre Ignasi Bonnin va haver-hi l’espectacle realitat pel grup Afrika d’Ivori.  És un grup de percussions, cant i expressió corporal-dansa provenient de l’Àfrica negra. L’espectacle va tenir una durada aproximada d’una hora. Ens va donar a conèixer els instruments i maneres de ballar del seu país. Tots, d’alguna manera o altra, varem intervenir en l’espectacle: uns des de les butaques i d’altres pujant a l’escenari compartint les mateixes maneres de ballar, ja que no tothom en tenia la facilitat.

Cada instrument, cada percusionista i la resta d’intèrprets feia la seva presentació i ens feien un “tast” individual de cada un d’ells i del què aportaven al grup: uns ballant i altres tocant i cantant.

Situació

Amru Quintana

Bandera

Guillem Estebanell i Llibert Julià.

La bandera de Costa d’Ivori té 3 colors: el taronja, el blanc i el verd. El  taronja els recorda les terres de la sabana, el blanc simbolitza a unió del país amb la pau, i el verd, el color de la vegetació de la selva, de la natura i de la fecunditat, símbol de l’esperança ‘un futur millor i l’esperança.

Idioma

Guillem Estebanell i Llibert Julià

En el país es parlen 65 idiomes Entre ells, un dels més comuns és el dioula. Serveix per comerciar. Però l’ idioma oficial és el francès, que és el que s’ensenya a les escoles.

Fauna

Sívia Reyner.

A l’Àfrica trobem animals molt diferents dels que tenim al nostre païs. Els animals d’allà són en general els animals que coneixem com a animals de la sabana, com els elefants, els búfals vermells, els antílops, els lleopards, les hienes, els hipopòtams, les cobres, els escurçons, etc.

Instruments

Clàudia Rodríguez, Milagro Velasquez i Amru Quintana.

 

El djembé és un instrument de percussió, concretament de la família dels instruments membranòfons.Segons la manera de percudir-lo es poden produir diferents sons. Per exemple, picant la membrana en la zona central es produeixen sons més greus i picant a la vora és produeixen sons més aguts. 

A la Costa d’Ivori fan servir el djembé en els casaments, picant més fort i divertit amb ritmes i també acompanyant-se de la veu i també el fan servir en els enterraments, picant més lent i cantant diferent.

Vídeo.

Els dum dum estan formats per formats por tres tambors (doundounba, sangban, kenkeni). Els dum dum es toquen horizontalment picant amb la mà dreta la membrana amb una una baqueta de fusta i amb l’esquerra es colpeja una campana o esquella que està fixada sobre el tambor. Aquestes campanes són importants perquè elles soles formen una polirritmia.
El balafó és un instrument de percussió idiòfon de so determinat, molt semblant al xilòfon modern.Està construït amb làmines de fusta. Els externs de cada làmina es cremen amb ferro roent perquè quedin segellats. Té dues fileres de carbasses per amplificar el so: fant el paper dels tubs metàl·lics del xilòfon actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *