Colera

per Pep Fradera, Miquel Loperena i Joan Thió (1r ESO / 2009-2010).

Colera és un municipi de Catalunya.

Situació

Colera és un poble de Catalunya que està molt a prop de França. Està situat a l’extrem nord-oest de la comarca de l’Alt Empordà.És un poble de la Costa Brava. Té la mar Mediterrània a l’est, i al nord, la frontera amb França, les Pirineus i la comarca del Rosselló.
A la imatge, destaquem el municipi de Colera dins de la comarca de l’Alt Empordà.
Abans, Colera i Portbou formaven un sol municipi, però al cap del temps es van anar separant i Portbou va agafar més capitalitat.

Actualment, Colera està format per la mateixa vila i pel petit poble de Molinàs, que ara està abandonat.

Paisatge

Pels volts de Colera, a les muntanyes, ara només hi ha vegetació, poc conreu i poca ramaderia. La pesca també s’ha anat perdent.

Vistes de Colera


Clima

A Colera hi ha un clima mediterrani com a la resta de l’Alt Empordà.

Llengua

A Colera es parla català com a tot Catalunya, però amb una variant dialectal, la de l’Alt Empordà.

Gastronomia

El menjar títpic de Colera són les garotes, que és un marisc típic de l’Alt Empordà.

Vídeo: garotes gratinades
Vídeo: arròs amb garotes

Llocs per visitar

Al municipi de Colera hi ha sis platges: Platja d’en Goixa o dels morts, Platja Carbassó, Platja de Garbet, Platja de les Assutzenes i Patja nudista del borró. També hi ha Cala Rovellada.

Monestir de Sant Quirze de Colera. S’hi pot anar a partir del poble de Vilamaniscle seguint el traçat del GR11 o bé per la carretera que surt de Rabós d’Empordà. Va ser fundat cap a finals del s. VIII. Al s. X els comtes d’Empúries-Rosselló el modifiquen. A l’edifici s’hi poden veure parts de la construcció del s. XI. També es poden veure construccions d’èpoques més antigues que pertanyen a les estances i dependències dels habitants del monestir.

Ermita de St. Miquel. Església romànica del s. XII-XIII. És una construcció d’una sola nau, amb absis semicircular. Està a 7 km de Colera.
Dòlmens de Puig d’Esquers. es troben auns 7 km de Colera. Hi ha un dolmen sencer a Mas Patiràs i dues restes al Pla dels capellans. Ambóds són de l’època neolítica. S’hi accedeix a peu o en bicicleta.

Mas Patiràs. Està al paratge Garbet de dalt, a 7 km. de Colera. Actualment està en estat ruïnós.
Riera de Molinars. Està a 4 km de Colera. És una ruta de senderisme o per fer amb bicicleta per on s’arriba a un castell-mas en ruïnes i a un molí d’aigua del s. XVII.
Cap Ras. Vista panoràmica de Cap Ras.
Canons. L’any 1770 els germans Bonaventura Sangenís, cofundadors del poble, van ordenar un projecte per a la construcció d’una torre de defensa al cim del cap de Lladró, sobre l’actual port. Per problemes econòmics, no es va arribar a construir mai. Al lloc hi ha dos canons del s. XVIII.

Mines, a canaletes, parate de Garbet de dalt i a El Corral, al paratge de la Murtra. Hi ha qui diu que hi ha or…
Coll del frare. Està a 1 km. de Colera.

Música

El ball tradicional a Colera és la sardana i es balla mentre la cobla toca. Colera té una cobla i una agrupació vocal, la Coral Roca Blanca.

La sardana és el ball tradicional de Catalunya. Té dues parts, anomenades tirades:

  1. Els curs. Es tracta d’una part variable, d’entre divuit a quaranta compassos
  2. Els llargs. Part entre cinquanta-cinc i vuitanta-cinc compassos.

Hi ha dos estils de sardanes, l’Empordanès i el Selvatà. A Colera es balla segons el primer estil, l’Empordanès. L’un i l’altre es diferencien per com s’acaba i comença cada tirada.

Esports

A Colera no hi ha esport tradicional, però tenen un equip de rem bastant bo que ha arribat a anar a alguns campionats.

També es practiquen altres esports nàutics com: submarinisme, pesca esportiva vela, esquí nàutic, caiac, surf o curses de llagut.

Llagut: barca tradicional de vela i de cas de fusta. Actualment hi ha bastants llaguts que els hi han afegit un motor, però també poden ser menades per rems.
Caiac: petita piragua menada per una o dues persones que remen amb unes pales dobles. Estan asseguts mirant cap endavant, amb les cames flexionades i dins de l’embarcació.
Submarinisme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *