Seydiyel Balde, Betty Bayona, Rosa Claret, Emma Clilverd, Sònia Cabeza, Arnau Dilmé, Bianca Dimon, Maria Férez, Arnau Font, Mattia Iannuzzi, Miquel Llop, Raluca Mitache, Zhanna Oliynyk, Marina Planellas, Amal Quevedo, Oriol Quintana, Cristina Rodríguez i Betsabé Vila de 1r d’ESO.
+ info: documentació
El país
El nom “austràlia” deriva del llatí i vol dir “meridional” o “del sud”.
Austràlia és un país de 7.686,850 km2 i és el sisè estat del món tot i que té menys de 20 milions de persones. Els països veïns són: Nova Zelanda, Indonèsia, Timor oriental i Papua Nova Guinea.
Està situat situat al continent d’Oceania, el més petit del món. Aquest continent es divideix en tres àrees: plegaments orientals, les terres baixes del centre i el massís occidental. Es troba a l’hemisferi sud.Austràlia és una gran illa, la més gran del món, i, per això, té unes grans platges d’aigües cristal·lines. Els mars que l’envolten són: Timor, Arafura, del Coral i Tasmània, i l’oceà Atlàntic i el Pacífic. Les seves onades erosionen les roques de la costa. Aquestes onades són molt preuades pels surfistes i pels esportistes de vela.
Astràlia té la barrera de corall més gran del món. Es troba a la costa del nord-est i fa més de 2.000 km. El creixement d’aquesta gran barrera ha minvat un 14 % durant els darrers dinou anys, per la qual cosa la seva supervivència està en perill segons va alertar un estudi de l’Institut Australià de Ciències Marines.
Els coralls són animals colonials.
Encara que gran part d’Austràlia és desèrtica i semiàrida, hi ha molts hàbitats naturals com, per exemple, illes petites, platges, un gran desert, boscos, muntanyes i valls formades per l’erosió dels rius, conreus, etc. El riu principal és el Muray i el total d’aigua dolça del país és d’un 1 %.
També té paisatges urbans. A les ciutats hi ha gratacels molt moderns i actuals, i hi ha força trànsit. El país té carreteres molt llargues i àmplies. La capital d’Austràlia és Canberra, i una de les ciutats més importants és Sydney. (vegeu foto)
L’idioma oficial és l’anglès i la moneda, el dòlar australià. No tenen cap religió oficial.
És una federació de sis estats, dos interiors (el territori del Nord i el territori de la Capital Australiana) i altres territoris menors (Nova Gal·les del Sud, Queensland, Austràlia Meridional, Tasmània, Victòria i Austràlia).
Flora
A Austràlia hi ha arbres com l’eucaliptus.
Fauna
Es concentra en els deserts i les selves tropicals. Els animals característics són el koala i el cangur, però hi ha molta més diversitat.
Entre altres, també hi animals exòtics com el rèptil anomenat llagardaix volador. De fet no vola, però rep aquest nom perquè al coll li sobresurten una mena d’ales enforma de capalina.
I peixos com el blobfish.
La música
L’instrument típic dels aborígens australians és el didgeridoo (que també és pot escriure així: didjeridoo). És un instruments de vent i el tub és de fusta que es construeix amb el tronc d’un arbre que normalment és un eucaliptus.
El tronc es buida el seu interior per crear un espai de ressonància. Per això cal que la fusta sigui tova perquè es pugui buidar fàcilment. L’exterior es poleix i es decora amb colors i/o incisions a la fusta.
Si el tub és curt fa un so agut, i si és més llarg, el fa més greu. Per fer-lo sonar cal aprendre a fer la respiració circular, que vol dir que al mateix temps que toquen, respiren, i així es fa un so constant i continu.
Els músics aborigens australians van amb la cara i el cos pintat amb pintures fluorescents. Aquest instrument tradicional australià també el toquen músics occidentals.
L’himne oficial és “Advance Australia Fair”.
Auditori de Sydney
A la ciutat de Sydney hi ha un auditori molt famós que va dissenyar el danés Jorn Utzon, un arquitecte especialitzat en un tipus d’arquitectura anomenada orgànica. Segons això, per tal de va situar l’edifi dins l’entorn, la línia costanera de la ciutat, l’arquitecte va dissenyar un edifici que s’assembla a veles de vaixell o petxines de mar. El disseny original es va modificar una mica a la part exterior, i a l’interior es van abandonar per complet les idees d’Utzon. per això l’arquitecte va abandonar el projecte abans que s’acabés.
La construcció d’aquest recinte musical va dur-se a terme entre 1955 i 1973. L’edifici té 18.000 m2 i 4,5 hectàrees d’espai utilitzable. Aproximadament, té 185 m de llarg i 120 d’amplada.
La sala de concerts és el recinte més gran, amb una capacitat per a 2.600 persones. També hi ha un teatre i sales destinades a usos diversos dotades de les últimes tecnologies audiovisuals.; botigues, restaurants i cafeteries.
Cinema
L’actriu Nicole Mary Kidman va nèixer a Honolulú el 20 de juny de 1976, però els seus pares són australians (Anthony, psicòleg i bioquímic i Janelle, instructura d’infermeria). Té una germana petita que es diu Antonia Kidman. Nicole es va casar amb el també actor Tom Cruise i van adoptar dos fills (Isabella Jane i Anthony Connor) i van tenir una filla biològica (Sunday Rose).
El 2001 va ser candidata a l’Òscar a la millor actriu pels seu paper a la pel·lícula Moulin Rouge, i el 2002 va rebre l’Òscar a la millor actriu per la seva interpretació en la pel·lícula Hours.
Va rodar la pel·lícula Los otros (2001) del director espanyol Alejandro Almenábar. Va guanyar vuit dels Premis Goya. El 2008 ha rodat una pel·lícula amb el director Baz Lurhmann i altres actors com ara Hugh Jackman. La pel·lícula es titula Australia i és d’aventures (tipus “Indiana Jones”).
Mel Gibson és un director, productor, guionista i actor australià-americà. Va néixer el 3 de gener de 1956 a Peekskill, Nova York (EEUU) i el 1968 la seva família es va traslladar a Austràlia.
El 1977 es va diplomar a l’Institut d’Arts Dramàtiques de Sydney (Austràlia).
Ha fet pel·lícules com la sagues de Mad Max i Arma Letal, i pel·lícules històriques com Braveheart. (1995). Recentment ha protagonitzat i dirigit Apocalypto (2006).
Esports
Surf en el desert
El motorista Casey Stoner va ser campió del món l’any 2007 de la modalitat de motos GP.
De 1994 a 1998 Michel-Mick Doohan va guanyar cinc títols mundials en la modalitat de gran cilindrada.
El també motorista Troy Bayliss va ser campió del món els anys 2001, 2006 i 2008 en la modalitat de Super Bikes.
Documentació:
- Wikiquipèdia
- Òpera de Sydney
- Corall
- Motociclisme
Deixa un comentari