Adaptat a partir de la webquest AMB LA SEXUALITAT NO TE TALLIS!!! INFORMA’T BÉ.
Sou un grup d’amics que heu decidit fer feina de voluntaris durant l’estiu al centre de planificació familiar de la vostra ciutat. La vostra tasca consistirà en assessorar, informar i recomanar a cada persona que ho sol·liciti tot el que cal saber en el seu cas sobre anticonceptius i malalties de transmissió sexual.
El primer dia que us poseu a fer feina al centre de planificació familiar es presenten els següents sis casos:
1.- Una parella nois de 16 anys que volen mantenir relacions per primer cop.
2.- Una parella de 30 anys casats fa 10 anys i que tenen quatre fills i no en volen tenir més.
3.- Una noia de 19 anys que el mateix dia havia tingut relacions sense cap tipus de anticonceptiu i té por d’haver quedat embarassada.
4.- Un home de 45 anys separat amb tres fills i que manté relacions esporàdiques i que no vol tenir més fills dels que ja té.
5.- Una dona de 27 anys sense parella i sense fills que manté relacions esporàdiques fins que tingui parella estable.
6.- Una parella de nuvis de 22 anys que s’han de casar d’aquí a un mes i que de moment encara no volen tenir fills.
Per poder atendre a tots els casos correctament us distribuireu en grups de dos (grup A, grup B i grup C) i us repartireu la feina de la següent manera:
- El grup A farà el casos 2 i 3
- El grup B farà els casos 1 i 5
- El grup C farà els casos 4 i 6
La vostra tasca consistirà en trobar tota la informació adequada a cada cas, tant d’anticonceptius com de malalties de transmissió sexual i el que cal fer per evitar-les.
Per poder donar una informació correcte a les persones que han acudit al centre de planificació familiar cal que estigueu ben preparats; per això cal fer les activitats 1 i 2. Una vegada acabades i corregides pel professor ja podeu seguir amb les activitats 3, 4 i 5.
Activitat 1: Per entrar en el tema has de fer una activitat individual que consistirà en llegir els següents articles i expressar en un document de text la teva opinió en 10 línies respecte de cadascun dels articles. Pensa a posar-hi el teu nom.
- Què és la sexualitat? http://www.centrejove.org/info/1-1_sexualitat.html
- El embarazo en las adolescentes http://www.nacersano.org/centro/9388_9919.asp
- Augmenten els casos de malalties de transmissió sexual i sida entre els joves http://www.laxarxa.com/societat/actualitat/salut/noticia/augmenten-els-casos-de-malalties-de-transmissio-sexual-i-sida-entre-els-joves
Activitat 2: Per començar a fer feina heu de fer una activitat amb el teu grup (A, B o C) que consistirà en fer un repàs dels aparells reproductors femení i masculí i el seu funcionament. Per això elaboraràs un document de text on ha d’haver-hi:
a) El nom del grup i el nom dels membres que el formen.
b) Una imatge que faci referència a cadascun dels apartats que has de fer a continuació.
- Anatomia dels òrgans reproductors femenins indicant el nom de cada una de les seves parts.
- Anatomia dels òrgans reproductors masculins indicant el nom de cada una de les seves parts.
c) Funcionament de l’aparell reproductor femení.
d) Funcionament de l’aparell reproductor masculí.
e) Explicació del procés de fecundació.
f) Anticonceptius que existeixen i explicació de cada un.
g) Malalties de transmissió sexual que existeixen i explicació de cada una.
ACTIVITAT 3: Aquesta activitat l’has de fer amb el teu grup (A, B o C), consisteix en cercar tota la informació possible i necessària per elaborar un informe com a document de text adreçat a la persona interessada de cada cas que t’ha tocat fer. Ha de figurar-hi:
a) El nom del grup i el nom dels membres que el formen.
b) L’adreça, telèfon i e-mail del centre de planificació familiar del vostre barri. Així com els serveis que ofereix i a qui van destinats
c) Plantejament de la situació de cada cas.
d) Llistat dels anticonceptius més adients al cas i explicació de que consisteixen. Amb fotos de cada anticonceptiu.
e) Si cal explicació de les diferents malalties de transmissió sexual i formes d’evitar-les.
f) Conclusió, es a dir, fer una recomanació triant un anticonceptiu masculí o femení que segons la vostra opinió personal és el més adient al cas. Indicar avantatges i
inconvenients.
ACTIVITAT 4: Us ajunteu els grups A, els grups B i els grups C en tres grups. Poseu en comú el que heu anat fent a l’activitat 3, compartiu, seleccioneu, discutiu sobre els resultats de les vostres recerques i descarteu allò que no sigui significatiu.
ACTIVITAT 5: Ara us torneu a agrupar com a la primera activitat conjunta (grup A, grup B i grup C) per fer un lapbook dels informes dels casos que us han tocat i feu. Un lapbook, o llibre de butxaques, recull els resultats d’una recerca en forma de cartell desplegable. Està fet amb una cartolina què en desplegar-se al seu interior conté diverses seccions amb esquemes, fotos, desplegables, etiquetes… Podeu fer-vos una idea amb el vídeo What is a Lapbook de sota o aconseguir mostres i plantilles en aquesta web.
ACTIVITAT 6: Finalment, heu d’incloure un parell de diapositives amb els vostres resultats i una imatge dels vostre lapbook en la presentació conjunta que trobareu en aquest enllaç.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zFVJ2OBMICM[/youtube]