Tot i que per a molta gent litoral és un concepte sinònim de platja de sorra on torrar-se a l’estiu, rere aquesta paraula s’amaguen gran quantitat de matissos i importants funcions tant per al medi en general, com per a nosaltres els humans… i més en un país amb tants kilòmetres de costa i tan relacionat amb la mar, en tots els seus aspectes, com el nostre. Però des de fa anys, la transformació i l’agressió d’aquest litoral i de les seues costes s’han incrementat exponencialment degut tant al model econòmic com al social.
Entre d’altres indicadors que podem fer servir per visualitzar-ho, l’organització Greenpeace dins de les seva campanya temàtica sobre costes, va desenvolupar l’informe Destrucció a tota costa . Ara ha presentat el corresponent al 2010, en format complet o per litorals balear, principatí i valencià. Podeu veure el vídeo de presentació.
Per ampliar la reflexió, són molt recomanables els diverses articles del previsor monogràfic Redescobrir el litoral de la revista de la UV Mètode o la presentació de diapositives Canvi global al litoral Mediterrani: el cas dels Aiguamolls de l’Empordà del Seminari Internacional de Medi Ambient de la UdG que exemplifica bé aquest procés. Amb més tranquilitat podeu llegir el llibre Macrourbanisme i agressions al paisatge mediterrani deRoger Cremades o
Com diu Vicenç Rosselló a l’entrevista a Mètode: “El més terrible és que no hi ha hagut mai una idea clara de què fer amb l’ocupació del litoral, no hi ha declaració ni llei que diga si açò pot acabar algun dia, si té límits”.
[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/tnrW-dYRJYU" width="425" height="350" wmode="transparent" /]