Cristalls de glaç

Hidrosfera > Cristal·lització

A l’hivern i, sobretot, al Nadal, amb l’arribada del fred, de les primeres glaçades o de les primeres neus, segur que ens venen de seguida a la ment aquells dibuixos i figures de flocs de neu que guarneixen papers de regal, aparadors de botigues o finestres de les llars.

watermarked2017-01-31-1102

La gebre que es forma sobre els vidres del cotxe a la nit en són un bon exemple natural, tal i com es pot observar a la fotografia superior, però de vegades la natura ens regala exemples espectaculars com es pot observar a la fotografia següent:

watermarked2017-01-31-1121

Es tracta d’un espectacular cristall mineral de gel que ha crescut durant la nit a la superfície de l’aigua d’un recipient deixat a la serena durant la nit al jardí. El delicat creixement hexagonal segueix una construcció fractal tan bella com efímera, doncs el cristall es va desfer literalment als dits.

watermarked2017-01-31-1104

Un fractal és una figura o objecte autosemblant, de dimensió fraccionària i invariant en la seva escala, és a dir, que qualsevol part de la figura té aspecte similar a la figura sencera, sigui quina sigui l’escala a la que s’observi. Benoît Mandelbrot va estudiar el comportament matemàtic de les figures fractals, essent considerat el pare de la geometria fractal.

watermarked2017-02-01-1147

És fàcil reproduir una figura fractal com la d’un floc de neu amb cartolina i una mica de traça. Us animeu a acabar-la?