Hidrosfera
Humitat > Rosada i gebre
A les nits humides i fredes de la tardor és habitual que el vapor d’aigua de l’atmosfera es condensi sobre les superfícies fredes formant petites gotetes d’aigua líquida. És la rosada, que pot humitejar completament els camps d’herba tot i no haver plogut.
La rosada es produeix quan s’assoleix la temperatura de rosada, que depèn de la humitat atmosfèrica. Per a una determinada temperatura ambiental, l’atmosfera és capaç de contenir una determinada quantitat d’aigua en forma de vapor. Si disminueix la temperatura, la quantitat de vapor que és capaç de contenir és inferior, de manera que el vapor sobrant es condensarà i formarà la rosada.
Així, la temperatura de rosada és la temperatura a la que l’atmosfera sobrepassa el punt de saturació de vapor d’aigua per a una humitat atmosfèrica determinada.
A la nit, no totes les superfícies en contacte amb l’atmosfera es troben exactament a la mateixa temperatura, doncs alguns materials tenen major capacitat que d’altres d’irradiar l’energia absorbida durant el dia i, per tant, de refredar-se més ràpidament que el seu entorn. És per això que sovint podem trobar que les superfícies metàl·liques s’humitegen abans que d’altres materials; és perquè han assolit la temperatura de rosada abans que els materials del seu entorn.
Quan la temperatura ambiental disminueix per sota del punt de fusió de l’aigua (0ºC), el vapor d’aigua pot condensar-se directament en forma de gel sobre les superfícies exposades a l’atmosfera. Es tracta del gebre, cristalls minúsculs que creixen per sublimació inversa sobre les plantes durant les hores més fredes de la nit o de la matinada.
Aleshores els camps queden enfarinats, sense haver plogut, sense haver nevat…
I si ens apropem, podrem veure les delicades formes dels cristalls d’aigua!
Això sí, caldrà matinar, perquè l’escalfor del Sol pregó desfarà aviat el mineral d’aigua.
Deixa un comentari