Sant Feliu de Girona i el sarcòfag del rapte de Prosèrpina

Des de molt antic es va venerar a Girona Sant Fèlix, o Feliu, que fou un màrtir d’origen nord africà que va viure a l’època de Dioclecià. Aquesta devoció va aplegar una comunitat de canonges al voltant del sant i de l’espai de devoció que es va formar al lloc del seu martyrium, fora muralla. Més endavant en el mateix indret s’hi va afegir la devoció a sant Narcís.

A l’interior de la nau de l’església de Sant Feliu s’hi troben vuit sarcòfags encastats a l’absis central o presbiteri, aquests sarcòfags procedien d’alguna necròpolis situada al lloc, i al llarg del camí i fora de la porta nord de la ciutat romana, fora muralles, a tocar la Via Augusta tal com confirmen les excavacions arqueològiques practicades. Un d’aquests sarcòfags, fet amb marbre de Paros, representa el rapte de Proserpina per Plutó i és de finals del segle II dC.

Una composició similar del rapte de Prosèrpina la podem trobar en diferents sarcòfags distribuïts per la geografia europea com els situats a Barcelona, al Museu Arqueològic de Tarragonael de Walters Art Museum procedent de Roma, el del Museu d’Història de l’Art de Viena, el de la Catedral d’Aquisgrà, que fou la tomba de Carlemany, o el del Palau Barberini, a Roma.

Per què creieu que hi ha tants sarcòfags amb el rapte de Prosèrpina? En coneixeu d’altres?

Mercè Otero-Vidal

Aquest article s'ha publicat dins de Amor més enllà de la mort, General, Pervivència en l'art, Rapte d'amor i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Sant Feliu de Girona i el sarcòfag del rapte de Prosèrpina

  1. Fantàstic, Mercè!
    Haurem de fer la ruta del rapte de Prosèrpina.Un bon tema de recerca!

    Precisament avui he vist al twitter el de Florència:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *