Referents mitològics al Museu de la Garrotxa d’Olot

Aquest cap de setmana, la Mercè Otero i la Coloma Jofre han visitat l’exposició Art a OLot durant la II República (1931-1939) al Museu de la Garrotxa d’Olot i ens han enviat aquestes fotografies per tal que en determineu els personatges mitològics. A qui representen? Per què? Estan ben utilitzats?…

IMG-20160514-WA0021-1 (1)

“Europa smoking” Cartell modernista de Malagrida. Fotografia de Coloma Jofre

Hermes a ART A OLOT DURANT LA II REPÚBLICA (1931-1939)

2016-05-14 18.26.49 (1)

Fotografia de Mercè Otero

Al Museu d’Olot també hi ha el motllo de guix d’aquesta escultura de Pau Gargallo:

2016-05-14 18.02.36

“El pastor i l’àguila” de Pau Gargallo. Fotografia de Mercè Otero

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Actualitat, Cicles mítics, Déus, General, Herois, Pervivència, Pervivència en l'art, Rapte d'amor i etiquetat amb , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

12 respostes a Referents mitològics al Museu de la Garrotxa d’Olot

 1. Retroenllaç: Referents mitològics al Museu de la Garr...

 2. Retroenllaç: A la Garrotxa amb referents | Aracne fila i fila

 3. Mar Cruz Villadoms diu:

  Bonum diem!!
  En aquestes imatges que ens han enviat les professores que han visitat aquest cap de setmana el Museu de la Garrotxa d’Olot, hi trobem Europa i Hermes. En aquest cas Europa està fumant, i Hermes hi apareix amb la senyera. Són referents en el museu, i és una cosa curiosa, ja que estan en el context de la 2a república; no té a veure amb la cultura clàssica. Tot i així, és interessant torbar aquest tipus de referents en un Museu.

 4. Joaquin diu:

  Bonum Diem¡¡
  Se muestran muy interesantes las imágenes. En la primera se ve a Europa fumando junto a un toro, en la segunda esta reflejado Hermes con un tipo de poster especial.
  Son referentes clásicos y también son de lo mas espectacular e importante del museo.

 5. Laia Costa diu:

  Salve!
  Gràcies a la Mercè Otero i la Coloma Jofre per enviar-nos aquestes fotos del Museu de Garrotxa d’Olot.
  En aquestes imatges trobem a Europa i a Hermes. Trobem a Europa fumant i Hermes amb la senyera. A l’escultura de guix de “El pastor i l’àguila” de Pau Gargallo, em fa pensar en el jove pastor troià Ganimedes raptat per Zeus (en forma d’àguila.)

 6. Mireia Sánchez Cano diu:

  Salve!!

  En aquesta imatge que ens han proporcionat la Coloma i la Merçè trobem representades Europa i Hermes. Europa està representada amb un cigarret a la mà i molt tranquila, sense preocupacions. Hermes està representat com si fos un soldat i fent referència a una pàtria, amb la bandera.

 7. Alexia Álvarez Pàmies diu:

  Salvete!
  En la primera imatge podem veure a Europa (fumant) i Zeus, que aquest es va transformar en un toro blanc tot i que aquí és vegi negre amb taques blanques, per a raptar a la bellíssima Europa. La meva interpretació sobre aquest pòster, és que Europa gràcies a qui rep el nom el nostre continent, representa a tota la població europea i que a més al sortir amb un deu com Zeus fa que fumar sigui un acte diví, venent així com un producte diví les cigarretes.
  En la segona imatge podem veure a Hermes juntament amb la senyera, que com sabem era el missatger dels déus, l’ interpretació que faig sobre aquest pòster, és que Hermes al ser un missatger,és el missatger del poble català.
  En l’última imatge, que és una escultura, em fa venir al cap gràcies al títol de l’obra “ El pastor i l’àguila”, que és el pastor troià anomenat Ganimedes (fill del fundador de Troia) que es raptat per Zeus en forma d’àguila per a mantenir relacions sexuals amb ell.

 8. Laia A. diu:

  Salvete!
  Aquesta expossició d’Olot sobre la II república durant els anys 1931 i 1939, període on també va succeir la Guerra Cívil espanyola, utilitza diferents referents mitològics en el tema publictat com per exemple la primera imatge d”Europa fumant al costat d’un toro, fa publicitat d’uns cigarrets anomenats ” Paris” on comenta que són els millors.
  A la següent apareix Hermes, déu missatger, en primer pla del cartell de la fira d’Olot.
  Després referent a Dèdal inventor del laberint on va estar tancat el minotaure.
  I per últim, l’escultura de Pau Gargallo, el motlló de guix, anomenada el pastor i l’àguila.

 9. Claudia Pérez diu:

  Bon dia!

  En aquestes imatges que amb tanta genorasitat ens han ofert aquestes professores, hi torbem a Europa i Hermes. Europa està el costat d’un toro fumant i Hermes porta una senyera a la mà.

 10. Sandra Mendoza Barco diu:

  Bonum diem!!
  En el primer cartell modernista podem veure a Europa anunciant una marca de tabac juntament amb un toro, si aquest hagués sigut blanc podria haver estat Zeus. En la segona imatge, amb tocs nacionalistes, trobem al déu missatge Hermes. També, trobem un llibre sobre tècniques de les arts plàstiques titulat “Dèdal”, que fa referència a l’hàbil arquitecte que va construir el laberint de Creta. Finalment, trobem l’escultura de Pau Gargallo “El pastor i l’àguila”, que recorda a Ganimedes, el pastor que va ser raptat per Zeus en forma d’àguila.

 11. Erola Such Tormo diu:

  BONUM DIEM!

  En aquestes imatges, com molt bé han dit les meves companyes, s’aprecien a Europa i Hermes. A Europa se la veu fumant i amb un toro al costat, que primer m’ha fet pensar en Zeus però el color no m’ha quadrat massa. A Hermes se’l veu amb la senyera, que a mi, personalment m’ha fet relacionar conceptes… déu missatger, amb la senyera… Catalunya enviant un missatge! Després trobem un llibre que posa “Dèdal” un arquitecte i artesà.

 12. Carlota Escrivà diu:

  BONUM DIEM!!!
  En la primera imatge i podem veure a Europa i Zeus, Europa està fumant i Zeus està convertit en toro, ja que suposo que vol simbolitzar el rapte d’Europa.
  En la segona imatge es veu a Hermes amb la senyera, jo crec que simbolitzar que Catalunya és una nació la qual lluitara per la seva terra.
  En la tercera imatge es pot veure un llibre, el qual i surt Dedal que és l’arquitecte que va construir el laberint del minotaure.
  I per últim en la quarta imatge és veu a una escultura d’un pastor i una aguila, que simbolitzar el rapte que va portar terme Zeus (transformat en aguila), a un pastor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *