En el Dia de la dona: d’on prové el símbol de la dona?

A veure si sabeu d’on prové el símbol femení? Què representa? Per què el color rosa s’associa a les dones? Per què el color lila és feminista?

Quin és el símbol masculí? D’on prové? Ho sabíeu?

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Actualitat, Déus, General i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

27 respostes a En el Dia de la dona: d’on prové el símbol de la dona?

 1. Mariona Cava i Ruiz diu:

  Ambdós simbols provenen de la mitologia grega. El representant al sexe femení és un mirall (en l’antiguetat tenien aquesta forma) i representa, també, a la deesa Venus.
  El representant del sexe masculí és un escut i una llança i representa al déu Mart per altra banda, aquest referent dels símbols el trobem en altres casos, com l’astrologia, el planeta venus que representa la feminitat i la bellesa (entre d’altres) està representada per aquest símbol de la dona, i mart que representa en astrologia la masculinitat i la lluita (entre d’altres) és el cercle amb la fletxa….(la lluna també rerpesenta a la dona però en un altre aspecte, igual que el sol també representa l’home però el simbolisme sol/mart i lluna/venus és diferent). El color rosa s’associa a les dones perque en l’antiguitat s’associava el color blanc (o blau) al gènere masculí, pels seus connotaciones celestes i espirituals, mentre que el vermell, el violeta i el rosa simbolitzaven el femení, la sang, el terrenal.

 2. Eloi Salat diu:

  Salve!
  El símbol femení prové del mirall de Venus, i el símbol masculí simbolitza d’un escut i una llança que provenen del déu Mart. El color blanc o blau s’associa als homes per les seves connotacions celestes i espirituals i el rosa, vermell o colors semblants, s’atribuien a les dones perquè representaven la sang i les coses terrenals.

 3. Juls París diu:

  Salve!!
  Ahir va ser el dia de la dona, però en un dia com aquest tampoc tenim que oblidar que els homes també tenen el seu dia corresponent: el 19 de novembre. Sovint veiem representats els símbols de la dona i de l’home, però pocs de nosaltres sabem el seu orígen i el seu significat. Personalment em sonava d’alguna cosa el significat del símbol que representa a les dones, però el de sexe masculí no en tenia nidea.

  SÍMBOL FEMENÍ: El símbol femení, és representat per un cercle fusionat amb una creu a la part inferior. Aquest símbol representa a la deesa Venus ( en grec Afrodita) amb un mirall a la mà (com es pot apreciar a la fotografia). No es per atzar que sostingui un mirall, antigament es creia que mentres els homes sortien a caçar, les dones es quedaven a casa arreglant-se. El color que representa a les dones i per tant el ”Dia Internacional de la Dona” és el lila. Hi han diverses historietes que expliquen l’associació d’aquest color a la lluita de la dona dins la societat. Les més conegudes són: ”La metàfora de les ulleres violetes” i ”L’incendi de la fabrica de cotó a Nova York”. Adjunto un dels links que he trobat on les expliquen —> http://www.estrelladigital.es/articulo/mundo/violeta-color-mujer/20160307124808275333.html

  SÍMBOL MASCULÍ: El símbol masculí és una versió del deu Mart (en grec Apol·lo), representa un escut i una llança. L’esxplicació d’aquest símbol la trobem mirant cap a l’edat mitjana, on l’home sortia de casa en busca d’aliment per a la familia, per això du una fletxa que representa l’acte de la caça.

 4. alvarez.joaquin28 diu:

  Bonum Diem¡¡
  Que buena portada..
  Investigue y lo que encontré fue que:
  Al símbolo biológico para el sexo femenino, un círculo sobre una pequeña cruz, se le llama ‘espejo de Venus’. Se cree que es una representación estilizada del espejo que la diosa romana Venus sujeta en la mano.

 5. Maryama diu:

  Bonum diem!
  El símbol femení s’ha escollit el símbol amb el que els romans representaven a Venus , la deessa romana de l’amor i la bellesa, el símbol de la feminitat i la fertilitat. Aquest símbol s’anomena “el mirall de Venus”, perquè té forma d’espill de mà. S’associa el color rosa a les dones perquè és un color tranquil·litzant que desarma qualsevol agressivitat, també diuen que és un color maternal i el més “femení” Encara que no crec que sigui axí perquè hi ha moltes dónes que no es hi agrada el rosa.
  El dels homes és el de Mart, el déu de la guerra per al romans i representant de la virilitat , la força i la masculinitat. Aquest símbol és conegut com “llança de Mart” o “fletxa d’Ares”.
  No sabia d’on proveníen aquests símbols mai m’ho havia preguntat encara que com quasi tot prové dels romans.

  Salve!

 6. Laura diu:

  Ave!
  El símbol femení, està representat per un cercle fusionat amb una creu en la part inferior, aquest símbol representa a la deesa Venus amb un espill a la mà. Es dice que això és degut a que antigament, quan els hombres sortien a caçar, les dones en canvi es quedaven a casa arreglant-se.
  El color rosa es deia que era el de dones perquè Venus vestia amb color rosa.
  Salve!

 7. Leila Díaz Chiheb diu:

  Bonum Diem
  En símbol femení, s’ha escollit el símbol amb el que els romans representaven a Venus (Afrodita per als grecs), la deessa romana de l’amor i la bellesa, el símbol de la feminitat i la fertilitat. Aquest símbol s’anomena “el mirall de Venus”, perquè té forma d’espill de mà.
  El símbol masculí és el de Mart (Ares en l’Antiga Grècia), el déu de la guerra per al romans i representant de la virilitat , la força i la masculinitat. Aquest símbol és conegut com “llança de Mart” o “fletxa d’Ares”. Per alguns entesos, la fletxa és un símbol clarament fàl·lic (fa referència al penis).

  In proximum!

 8. Marta Roman diu:

  Bonnum diem!

  El símbol de la dona jo crec que és un simbol de força, de superar-se dia a dia i de valentia. Penso que encara la dona no és valora suficient a l’actualitat, que em millorat en alguns aspectes però que hi ha d’altres que encara hem de millorar.
  El color rosa s’asocia a les dones perquè el rosa és un simbol dolç, un color fluix. Jo no n’estic d’acord, no crec que s’hagi de representar a la dona ni al home amb ningun color.
  El simbol femení representa a la diosa venus amb un mirall de mà. Es diu que això és debut a que els homes surtien a caçar i les dones es quedaven a casa arreglant-se.

  AVE!

 9. Alba Zarcos diu:

  Bonum Diem!
  El simbol mascuí és així ja que és una versió estiltzada del deu de Mart, representa un escut i una llança. Ja que a l’edad mitjana l’home sortia a caçar per la seva familia. Per això porta una fletxa representada. (No ho sabia, ho he buscat per internet), però és un fet molt curiós.

  El simbol femení representa a la deesa Venus amb un mirall a la mà. Això és ja que quan els homes sortien a caçar, les dones es quedaven a casa arreglant-se.
  Jo crec que al principi no tenia color, i ja que la societat a relacionat sempre a la dona amb el color rosa, ja s’ha quedat per sempre i símbol femení és rosa i el masculí és blava.

  Ave!

 10. Anna Bagaria diu:

  Bonum diem!
  El color que simbolitza el signe femení és el rosa. Representa dolçor, i ternura encara que jo opino que podria ser qualsevol color el que ens representi i no els tipics tòpics dels nens de blau i les nenes de rosa.

  L’origen del símbol masculí és una versió del dèu Mart i representa un escut i una llança. Per altra part, el femení representa a la deesa Venus amb un mirall a les mans. Això es degut a que a l’antiguitat els homes sortien a caçar mentre les dones es quedaven a casa arreglant-se. Actualment encara segueix passant això, hem aconseguit ser una mica més respectades però per molt que seguim lluitant, encara ens queda un llarg camí a la societat mascliste.
  Vale!

 11. Ada Andiñach diu:

  Bonum diem!
  Personalment no sabía d’on provenien cap dels dos símbols i m’ha semblat molt interessant:
  El símbol biològic pel sexe femení, un cercle sobre una petita creu , se l’anomena ”mirall de Venus”. Es creu que és una representació estilitzada del mirall que la deessa romana Venus subjecta a la mà.
  El símbol masculí, és una versió estilitzada del déu Mart , representant un escut i una llança. Es diu que aquest símbol és així a causa que, a l’edat mitjana , l’home sortia de la seva llar a caçar a la recerca d’aliment per a la família. Per això porta una fletxa representant tal esdeveniment.
  Salve 😀

 12. Ouassime Essabahi Anzaoui diu:

  SALVE!
  la veritat es que no se ben bé d’on prove el símbol de la dona y el del home, ni tampoc sabia perque el rosa pertany a la dona però ara ja ho tinc clar!
  AVE!

 13. Miguel Ángel Valdivieso diu:

  Bonum diem!
  Els símbols femení i masculí provenen de la cultura grecorromana (com no!). Corresponen al símbols d’Afrodita (la deesa de la bellesa i l’amor) i d’Ares (el déu de la guerra). I dóna la casualitat de que ho sabia! Una vegada per curiositat em va donar per buscar-ho a Internet.
  Salve!

 14. Jennifer diu:

  Salue!
  Aquests símbols provenen de la mitologia grega.
  El símbol del sexe femení(dona) representa a un mirall i també, a Venus, la deessa romana de l’amor i la bellesa, és el símbol de la feminitat i la fertilitat. S’associa el color rosa a les dones perquè és un color maternal i femení, això diuen. Però jo no crec que sigui així perquè, ens pot representar qualsevol color i n’hi ha moltes dónes que no es hi agrada el rosa.
  El símbol masculí, és una versió del deu Mart i representa un escut i una llança. Aquest símbol és així perquè, a l’edat mitjana , l’home sortia de la seva llar a caçar a la recerca d’aliment per a la família.
  Vale.

 15. Mireia Sánchez Cano diu:

  Salve!!

  M’ha agradat molt aquest apunt!!

  Tant els símbols masculins com femenins provenen a la cultura grecorromana.

  -El símbol femení està representat per un cercle amb una clau a la part inferior que representa la deessa Venus amb un mirall a la mà. Aquest fet és degut a que, quan els homes anaven a caçar, les dones de mentres es quedaven a casa arreglant-se.

  – El símbol masculí és una versió del deu Mart que representa un escut i una llança. L’explicació d’aquest símbol la trobem a l’edat mitjana, on l’home marxava de casa en busca de l’aliment, per això porta una fletxa que representa l’acte de la caça.

 16. Valentina Restrepo diu:

  Bonum diem!
  Aquests símbols s’han vingut usant per representar homes i dones. Símbols com aquests van ser atorgats a cada un dels Déus Romans (que van ser els mateixos que els Déus Grecs, únicament amb noms diferents). Tots ells tenen en comú un cercle amb alguna marca identificativa incorporada a aquest.
  El cercle amb la creu que s’estén cap avall simbolitza a Venus (Afrodita), la Deessa de l’amor i la bellesa, i és un símbol de feminitat. El símbol de Venus representa la Dona.
  El cercle amb la data adjunta simbolitza a Mart (Ares a Grec), el Déu de la guerra, i és un fort símbol de masculinitat. Aquest símbol representa l’Home.

 17. Lua Gallen Izquierdo diu:

  Bonum Diem!
  Aquests simbols venen dels antics Deus. El cercle amb la creu que s’estén cap avall simbolitza a Venus (Afrodita), la Deessa de l’amor i la bellesa, i és un símbol de feminitat.El cercle amb la data adjunta simbolitza a Mart (Ares a Grec), el Déu de la guerra, i és un fort símbol de masculinitat.

  Vale!

 18. Yasmina Groult diu:

  Bonumdiem!
  El símbol femení s’ha escollit el símbol amb el que els romans representaven a Venus , la deessa romana de l’amor i la bellesa, el símbol de la feminitat i la fertilitat. Aquest símbol s’anomena “el mirall de Venus”, perquè té forma d’espill de mà. S’associa el color rosa a les dones perquè és un color tranquil·litzant que desarma qualsevol agressivitat, també diuen que és un color maternal i el més “femení”.
  El símbol masculí, és una versió del deu Mart i representa un escut i una llança. Aquest símbol és així perquè, a l’edat mitjana , l’home sortia de la seva llar a caçar a la recerca d’aliment per a la família.
  Vale!!

 19. Aaron Gallegos diu:

  Bonum Diem!!
  El simbol bbiologic del sexe femení és un cercle sobre una petita creu, es diu mirall de venus, es creu que es una petita representacio estilitzada del pirall que la deesa romana Venus agafa a la seva mà.

 20. Raquel Bernad diu:

  Salve|
  Els símbols de femení i masculí provenen de la cultura grecorromana. Els símbols corresponen al símbols d’Afrodita i d’Ares.La veritat es que no ho sabia.

  Vale!

 21. Soukaina Anzaoui Anzaoui diu:

  Bonum diem!
  El símbol femení, és representat per un cercle fusionat amb una creu a la part inferior. Aquest símbol representa a la deesa Venus ( Afrodita) i el color que representa a les dones és el lila.
  El símbol masculí, és una versió del deu Mart i representa un escut i una llança.

 22. Sanae Anzaoui diu:

  Salve!
  Tant els símbols masculins com femenins provenen a la cultura grecorromana.El símbol femení està representat per un cercle amb una clau a la part inferior que representa la deessa Venus amb un mirall a la mà. El símbol masculí és una versió del deu Mart que representa un escut i una llança.
  Ave!

 23. ariadna.casas diu:

  Bonum diem

  El símbol de la dona és representat amb una rodona de la qual hi surt una creu a la part inferior. Jo sempre he pensat que aquesta figura era la silueta d’un cos humà, però no, el cercle amb la creu és el mirall de la deesa Venus, el qual represta a la dona. A la dona se li asocía el color rosa perquè és un color tranquil·litzant que desarma qualsevol agressivitat i també es diu que és un color maternal.
  L’home és representat amb un cercle del qual hi surt una fletxe. El cercle, representa l’escut de Mart (el deu de la guerra) i la fletxe, la seba espasa.
  Tot això no ho sabía i sempre és bò aprendre coses noves.

  Vale.

 24. Laia A. diu:

  XAIPETE!
  El símbol que representa a la dona, es simbolitza amb un cercle i una creu cap abaix, prvé del mirall de Venus, i el símbol de l’home a un escut i una llança de Mart.
  No sabia que tot això provenia de Grècia o Romà…
  Els colors de les dones, el rosa, vermell,… s’associen a la serenitat, puresa i el blau i colors més foscos als homes.
  No ho sabia pas aixó, però mai és tard per aprendre encara més!

 25. Mar Cruz Viladoms diu:

  Salve!!
  El símbol femení es representa amb un cercle en el qual, en la seva part inferior, hi ha una creu. Aquest cercle amb la creu representa Venus, amb el seu mirall. Podríem relacionar el fet que les dones siguem relacionades amb el color rosa perquè és un color que mostra tranquilitat i perquè Venus anava sempre amb vestits de diferents tons de rosa.
  L’home, en canvi, és representat amb un cercle, en el qual en la part lateral apareix una fletxa. El cercle, representa l’escut de Mart i la fletxa, la seva espasa amb la qual lluitava i anava a caçar.
  La veritat és que no en tenia ni idea d’això, així que he après una cosa nova que sembla tant modern, procedeix de l’època clàssica.

 26. Edgar.N diu:

  El símbolo femenino, está representado por un círculo fusionado con una cruz en la parte inferior, este símbolo representa a la diosa Venus con un espejo de mano. Se dice que esto es debido a que antiguamente, cuando los hombres salían a cazar, las mujeres en cambio se quedaban en casa arreglandose.

  El símbolo masculino, es una versión estilizada del dios Marte, que representa un escudo y una lanza. Se dice que este símbolo es así debido a que, en la edad media, el hombre salía de su hogar a cazar en busca de alimento para la familia. Por ello lleva una flecha representando tal evento.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *