Narracions de mites clàssics: Per què?…

“Els mites ovidians ens expliquen el perquè de les coses: per què, quan ens enamorem, sentim una fiblada com si Cupido ens clavés una fletxa; el perquè de certs noms científics, tècnics i humanístics; el perquè de certs símbols (el caduceu de les farmàcies, per exemple); per què un àrbitre és Júpiter Tonant, o un vigilant un argus; el perquè de l’eco a les muntanyes; per què cauen els llamps?; per què existeixen els cercles polars i els deserts?; per què es genera la raça negra?; per què els llops són voraços?; per què les ratapinyades volen de nit vora les cases?; per què les granotes viuen a l’entorn de bassals llotosos?; per què l’aranya fila la teranyina?; per què l’heliotropi no para de mirar el sol?; per què relacionem els xiprers amb la vida eterna…

En els mites trobem el primer canvi de sexe (Tirèsias o Ceneu) o el primer ésser volador (Dèdal i Ícar); la igualtat d’homes i dones pel que fa al naixement (pedres); l’explicació dels amors impossibles, les violacions, l’abús de poder del sexe masculí sobre el femení, l’adulteri, l’incest, l’anomenada “violència de gènere”, la prova de paternitat, l’homosexualitat, l’androginisme, el segrest, la traïció, l’engany, el menyspreu, l’enveja, la supèrbia, la guerra per l’aigua i,també, que el destí ha dit que un dia el mar, la terra i els cels cremaran…” (Margalida Capellà, introducció a Narracions de mites clàssics, pàg. 16)

A partir de la lectura atenta de la 1a part Narracions de mites clàssics (pàgs. 21-92), hem intentat donar resposta a aquestes preguntes:

Per què encara ens fascina l’home-llop?
Per què els bitllets d’euro tenen la princesa Europa?
Per què el planeta Júpiter és el més gran?
Per què Io, Ganímedes… són satèl·lits de Júpiter?
Per què els corbs són negres?Per què Atena té com a símbol l’òliba?
Per què és preferible, de vegades, no ser sincers quan sabem que algú és infidel?
Per què l’Óssa major i l’óssa menor es diuen així?
Per què els paons tenen ulls en el seu plomatge?
Per què els ratpenats volen de nit?
Per què les granotes viuen al voltant d’un bassal?
Per què hi ha gent que li agrada mirar?
Per què les aranyes no paren de filar?
Per què els lleons tiren del carro de la Cíbele?
Per què els gossos tenen ràbia?
Per què les puput, les orenetes i els rossinyols…

I vosaltres, què n’opineu?

Anna i Jennifer

4t ESO Llatí opt.1

Aquest article s'ha publicat dins de Amor donjuanesc, Amor obsessiu, Canvi de sexe, Càstig, Déus, General, Herois, Rapte d'amor, Venjança i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Narracions de mites clàssics: Per què?…

 1. Mar Cruz Viladoms diu:

  Salve!!
  Un vídeo molt interessant i els apunts als quals envien els enllaços anteriiors també! La veritat és que després d’haver fet la lectura de la 1a part de Narracions de mites clàssics, he après moltes coses que no sabia.
  Ja tinc ganes d ellegir la 2a part!!

 2. Alexia Álvarez Pàmies diu:

  Salvete!!
  Molt bon àudio, s’escolta molt bé!
  En aquesta segona avaluació hem hagut de llegir la primera part(animals) de Narracions de mites clàssics, he après el perquè de moltes coses però desde el punt de vista d’aquella època, de casi 2.000 anys enrere, alguns mites m’han resultat una mica irreals perquè avui en dia tenim resposta per a tot, en canvi en aquella epoca no tenien ni les tecnologies, avanços, ni desenvolupament que tenim avui en dia que gairebé ens permet obtenir resposta a totes les nostres preguntes més normals ( racionals) , tot i així penso que per a la seva època totes toquen un punt de humanitat i un punt de fantasia.

 3. Mireia Sánchez Cano diu:

  Salve!!

  Realment m’ha agradat llegir “Narracions de mites clàssics” per què m’agrada molt la mitologia i ha estat bé conèixer noves narracions i gaudir de la lectura.

 4. Claudia P. Torrabadella diu:

  Salve!

  Mira, aquí si que puc felicitar el treball audiovisual, un bon audio s’enten tot molt bé, s’escolta perfecte!

  I el llibre, no està a la llista del ranking dels millors llibres que he llegit com per exemple cien años de soledad de Gabriel G. Márquez.Però sempre he tingut curiositat per la mitología, i he aprés moltes coses noves amb aquest llibre apart es fácil de llegir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *