Pegàs: del mite a l’actualitat

El Pegàs és un ésser de la mitologia grega (Πήγασος) que es representa com un cavall alat, blanc o negre, que va néixer de la sang que va brollar quan Perseu va tallar el cap de Medusa. El significat del seu nom és desconegut però Hesíode el relaciona amb la paraula “font”. Allà on els cascs de Pegàs colpejaven el terra en naixia una font. Per exemple, la font Hipocrene (font del cavall), en el mont Helicó.

Pegàs en un vas d'origen àtic

Pegàs representat en un vas d’origen àtic trobat a Sicília (480 aC – 460 aC)

 

Les llegendes més conegudes on apareix Pegàs són les llegendes relacionades amb l’heroi Bel·lerofont. Mentre Pegàs estava bevent a la font Pirene, Bel·lerofont, gràcies a l’ajuda d’una brida màgica que li havia donat Atena, va aconseguir muntar el cavall. Seguidament, Bel·lerofont i Pegàs van anar a lluitar contra el monstre Quimera.

Bel·lerofont matant Quimera

Gràcies a Pegàs, Bel·lerofont va aconseguir triomfar en totes les aventures en què va participar. Això el va enorgullir tant que va creure’s capaç d’arribar fins al mont Olimp, on vivien els déus, cavalcant al llom de Pegàs. Zeus no va tolerar tanta supèrbia i va enviar un tàvec que va picar al cavall, encabritant-lo i fent-li tirar el seu genet a terra. Lliure de Bel·lerofont, Pegàs va continuar volant sol fins a l’Olimp. Des de llavors, Zeus el va fer servir per portar el llamp.

Finalment, Pegàs va ser transformat en constel·lació. Actualment, Pegàs és una de les 88 constel·lacions modernes s’anomena Pegàs.

Constel·lació Pegàs

Al MAC Catalunya tenim un bell mosaic, entre d’altres mosaics romans de Pegàs. Actualment, el Pegàs és un ésser mitològic molt conegut, ja que, a més de la llarga tradició literària, surt en diverses cançons (Pegasus es diu el primer àlbum en solitari de Joan Miquel Oliver), pel·lícules (sobretot de fantasia i ficció), en llibres, representat com a símbol, etc. Alguns exemples de la representació del pegàs en l’actualitat són:

Ens ajudeu a fer la col·lecció més gran?

Conceptes bàsics-imatges

Xènia Serra 2n Batxillerat – Grec

Aquest article s'ha publicat dins de General, Herois, Monstres, Pervivència i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a Pegàs: del mite a l’actualitat

 1. Realment el cavall alat Pegàs no ens deixa ni ens deixarà mai de fascinar! Per què serà?

 2. Noelia Nistal diu:

  XX—V—MMXV
  Bonum diem
  Vaja! No m’havia imaginat que hi hagessin tants referents al pegàs! Els coneixia, però no pensava que hi hagessin tants per tot arreu! Les marques, que com ja sabeu mai s’aïllen en tot el que deriva de les clàssiques i sempre l’utilitzen, però, les monedes també! Com hauria de ser de difícil fer una moneda amb el cos d’un pegàs! Però queda tant i tant maco que em dóna enveja i tot no haver-les tingut a les meves mans mai!
  I fins i tot als diner sí, la veritat és que, no se si ho haureu vist mai, però els bitllets sempre tenen algun referent, ja sigui a les clàssiques o ha personatges importants a l’història (en els quals a vegades també estan els personatges mitològics!
  Vale!

 3. Retroenllaç: L’EMPREMTA D’ORFEU » Joan Miquel Oliver torna sol amb “Pegasus”

 4. Retroenllaç: Referents clàssics de les pel·lícules de Harry Potter | La cinta de Νίκη

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *