Mite, mitologia i mitografia

Primer de tot, hem de tenir en compte alguns conceptes bàsics relacionats amb la mitologia.

Per començar, s’ha de saber que en grec, μύθος mythos (mite) vol dir “expressió, missatge, alguna cosa que es narra”.
Els mites són narracions que expliquen històries de déus i herois de l’Antiga Grècia i entre línies sempre intenten generar valors i moralines per al lector. Els personatges narrats són molt humans, és a dir, tenen defectes i virtuts i això li dóna una certa credibilitat per molt que els protagonistes siguin totalment ficticis.

La mythologia (mitologia) és el conjunt de tots els mites, generalment, solen respondre a preguntes que l’home s’ha fet al llarg de la història i que mai s’han pogut demostrar com l’origen del món o la creació dels éssers humans.
Els mites no només són narracions fictícies amb una finalitat didàctica, també eren una creença per als grecs de l’Antiga Grècia. De fet, a Grècia hi regnava una actitud mitològica (abans de Crist), és a dir, creien en els mites, en la mitologia.
Tot es podia explicar a partir de la voluntat dels déus, ja que tenien un poder sobre tot i era fruit de la voluntat. A més, la mitologia donava seguretat perquè tenia i té respostes per a tot, així doncs, no apareix el dubte ni la diversitat d’opinions. Els grecs tenien una visió màgica del món i una unimitat del món social i el natural, una naturalesa caòtica.
Per tant, la mitologia no només és un piló de mites antics, sinó una gran influència per als grecs.

Però també s’ha de saber què és la mitografia, és fàcil, bàsicament és la descripció i l’estudi dels mites. Així doncs, el mitògraf és aquell que a partir dels seus coneixements intenta donar explicació als mites.
No s’ha de confondre amb la mitogonia, ja que aquesta estudia l’origen dels mites.

“Els déus olímpics” de Monsiau (segle XVIII)

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Mite, mitologia i mitografia

  1. Retroenllaç: Deïtats olímpiques | El fil del mite grec

  2. Retroenllaç: Per què la literatura grega és mitogràfica? | Literatura grega a escena

  3. Retroenllaç: L’ètim mito- | L'univers clàssic dels nostres mots

  4. Retroenllaç: Per què la literatura grega és mitogràfica? | Literatura grega a escena

  5. Sílvia diu:

    Durant tota la meva vida, havia sentit parlar de la mitologia com a relats per a nens, amb moralines , amb personatges místics i amb poders i amb un final feliç. Però del que no m’havia donat compte és de que no és així, la mitologia és cultura, és una cultura que ha deixat empremta a la actualitat, que dóna explicacions a moltes situacions actuals, tant a cançons, com a pel·lícules i llibres, fins i tot en empresses. La mitologia no és per a nens, és més bé per a adults, hi ha mites molt durs i violents, i sobretot que no acaben en final feliç. La mitologia és simplement un altre món, igual que el nostre, amb situacions semblants a les del món actual, on s’impliquen sentiments i sensacions.
    Hi ha molts “mites” de la mitologia que s’han de desmentir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *