La Philae ja arribat al cometa cantaire 67P/Churyumov-Gerasimenko

cometa 67P

Tal i com estava previst, la sonda Philae s’ha desprès de la seva “mare” Rosetta i després d’un llarg viatge de més de 10 anys, va aterrar ahir en la superfície del cometa  67P/Churyumov-Gerasimenko.

Des de minuts abans ja enviava fotos i sembla ser que tot funciona prou bé amb alguns petits inconvenients com ens expliquen en aquest petit reportatge del canal 324.cat.

A més, resulta que s’ha descobertt que el cometa “canta”! Els cincs instruments del Rosetta’s Plasma Consortium (RPC) estudien el plasma al voltant del cometa, el gas ionitzat conductor de corrent elèctric i camp magnètic. Aquests instruments ens donen informació sobre la interacció del vent solar amb el cometa i l’activitat de la tènue “atmosfera” cometària. Tot ben normal i d’alguna manera rutinari.

Però els científics s’han quedat parats en veure que el cometa sembla estar cantant una “cançó” en forma d’oscil·lacions del camp magnètic de l’entorn del cometa. Cantada a 40-50 milihertz, molt per sota de la capacitat de l’oïda humana que capta  el so només entre 20 Hz i 20 kHz, per fer-la audible les freqüències s’han incrementat en un factor d’aproximadament 10.000.

Se suposa que la cançó és deguda a l’activitat cometaria però el mecanisme físic que la produeix encara és un misteri. “No coneixem la física que hi ha darrere d’aquest descobriment“, comenta Karl-Heinz Glaßmeier, investigador principal i cap del Space Physics and Space Sensorics del Technische Universität Braunschweig d’Alemanya.

Podeu escoltar el cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko cantant en aquest enllaç o directament clicant en la imatge.

 

Tota la informació que es pugui recollir d’aquesta expedició és molt important per a la història de la humanitat, ja que ens permetrà estudiar l’origen del Sistema Solar i de la vida al nostre planeta.

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *