L’atmosfera i la hidrosfera

L’ATMOSFERA

L’atmosfera terrestre és la capa gasosa que envolta la Terra, i és constituïda per una barreja de gasos que anomenem aire.

L’atmosfera terrestre protegeix i possibilita la vida a la Terra ja que absorbeix part de les radiacions ultraviolades i redueix les diferències de temperatura entre el dia i la nit.

La meteorologia

És la ciència que estudia l’estat del temps i dels meteors (també anomenats fenòmens atmosfèrics, com la pluja, la neu, el vent…) en l’atmosfera de la Terra.

Inclou l’estudi de les variacions diàries de les condicions atmosfèriques (temps atmosfèric) a través de l’elaboració dels mapes meteorològics, l’estudi de les propietats elèctriques, òptiques i altres de l’atmosfera i l’estudi de les condicions mitjanes i extremes durant llargs períodes de temps (clima) entre d’altres fenòmens no menys importants.

Si esteu interessats en conèixer el temps a casa nostra, podeu consultar les prediccions al Servei Meteorològic de Catalunya o a l’Agència Estatal de Meteorologia.

Si voleu anar més lluny, podeu consultar qualsevol punt del planeta e través del web The Weather Channel.

Per entendre com s’elaboren els mapes del temps, veieu el següent video:

Edu3.cat

El clima

ClimaTIC és una de les webs més interessants sobre el clima i el temps atmosfèric d’utilitat educativa. A més dels nombrosos vídeos i animacions sobre els continguts d’aquesta unitat, s’hi poden obtenir els climogrames de les principals ciutats del món (apartat “Diagrames climàtics”) o veure imatges del satèl·lit Meteosat.El canvi climàtic

És un fet demostrat que vivim un canvi climàtic i que la Terra n’ha patit molts al llarg de la seva història.  El fet preocupant és que possiblement els culpables d’aquest darrer siguem els éssers humans.  Per conèixer més sobre el tema i veure què podem fer cada una de nosaltres per intenar evitar-lo t’adrecem a  aquest enllaç de la fundació Ersilia i el Departament de Medi Ambient de la Generalitat i a un document elaborat per l’ONG Greenpeace sobre el canvi climàtic a Catalunya.

El programa número 24 de Quèquicom estava dedicat a explicar el concepte d’efecte hivernacle i la seva influència en el canvi climàtic a Catalunya. Et proposem que el vegis i realitzis les següents activitats sobre  L’efecte hivernacle i el canvi climàtic.

I si voleu estar al dia sobre la meteorologia, aqui teniu un enllaç al blog del temps de TV3 “El temps amb nom i cognom”, on els meteoròlegs que veieu a la tele amplien la informació donada en el Telenotícies.

Per acabar, de vegades quan no sabem de què parlar, parlem del temps. Precisament això és el que Roger de Gràcia va fer en aquest “Caçadors de paraules”…

Edu3.cat

LA HIDROSFERA

La hidrosfera és el conjunt de tota l’aigua que cobreix la Terra, i ocupa gairebé tres quartes parts de la superfície terrestre.

Es pot trobar en estat líquid, sòlid i gasós. L’aigua líquida es concentra als mars, els oceans, els rius, les aigües subterrànies i l’atmosfera, en forma de boira i núvols.

L’aigua en estat sòlid es troba en forma de neu a les glaceres i als casquets polars, mentre que l’aigua en estat gasós és exclusiva de l’atmosfera.

L’aigua de la hidrosfera canvia constantment; passa d’estat líquid a gasós o de sòlid a líquid en un procés continu originat gràcies a l’energia del sol: el cicle natural de l’aigua. En el següent vídeo, extret d’un documental de la BBC anomenat “El viatge de l’aigua” el podràs veure.

L’home intervé en el cicle de l’aigua, ja que la consumim i l’extraiem del medi per retornar-la un cop utilitzada.  Els passos que segueix l’aigua des que es tracta perquè nosaltres la poguem consumir fins que la retornem rep el nom de cicle urbà de l’aigua i t’oferim un interactiu que t’explica pas a pas aquest procés i un enllaç a la companyia AGBAR (Aigües de Barcelona) que també el mostra d’una forma molt clara i entenedora.

 En aquest enllaç podràs seguir els diferents passos del procés de potabilització de l’aigua.  També pots accedir clicant sobre la imatge.

L’Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya (ASAC) ofereix una pàgina web on aprofundir en els coneixements sobre el cicle natural i urbà de l’aigua, consells sobre què podem fer nosaltres per consumir-la de forma responsable i on també hi ha dos jocs interactius.

En el portal Salvem la Terra hi ha molta informació sobre la importància de l’aigua per tots els éssers vius i com podem ajudar a que no es malbarati.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *