Què és la matèria?
Mariano Gaite Cuesta ha creat la pàgina web “Iniciación interactiva a la materia” on entre moltes altres coses, permet simular mesures de massa, volum i densitat o bé conéixer i aprofundir la “llegenda d’Arquímedes i la corona daurada”. Pots veure el comportament de partícules en els diferents estats de la matèria de manera dinàmica i observar amb simuladors els canvis d’estat.
Entra en la pàgina i treballa els apartats Introducció, Propietats, Estats. Quan hagis resolt totes les qüestions respon per escrit aquest qüestionari: “Iniciació interactiva a la matèria”.
Clica en aquesta imatge i en l’enllaç amb aquest mateix dibuix que apareixerà al menú de la dreta. El vídeo es titula “Com més s’escalfa, més rutlla” de l’espai “Un minut de ciència” i explica de forma divertida els canvis d’estat.
Et proposem “Un viatge al caos”, una miniunitat didàctica del portal edu365 que explica les propietats dels gasos. Un cop hagis fet totes les activitats de l’apartat Practica, fes l’apartat Avalua’t i presenta’l imprès o bé manuscrit copiant tota la informació.
També per practicar amb les diferents escales termomètriques, consulta aquesta miniunitat didàctica del portal edu365:
“Quina temperatura marca el termòmetre?”.
Un cop hagis fet totes les activitats de l’apartat Practica, fes l’apartat Avalua’t i presenta’l imprès.
Les magnituds i la seva mesura.
En aquest enllaç d’educantabria (en castellà) podreu repassar els aspectes més fonamentals del concepte de magnitud i mesura.
Factors de conversió
El factor de conversió és una fracció en la qual el numerador i el denominador són la mateixa mesura expressada en unitats diferents. És un mètode per fer ràpidament canvis d’unitats sense utilitzar la regla de tres. A continuació es mostren alguns exemples:
- Passar 2,5 dies a hores:
- Passar 30 cm/s a km/h:
-
- Encara que a 1r d’ESO semblin difícils d’entendre, són molt útils per passar d’una unitat a una altra sense gairebé ni pensar en com fer-ho. En la següent miniunitat didàctica de l’edu365 ho expliquen molt bé i hi ha activitats per practicar. Fes per escrit els exercicis que indiqui el professor de l’apartat “Practica” i “Avalua’t”.
I per saber-ne més, aquesta presentació dóna molta informació:
En l’Enciclopèdia de la Ciència 2.0 trobaràs molta informació sobre aquest tema. Has de buscar en l’apartat de Física i, a continuació, Matèria.
Jugant amb la densitat es pot aconseguir posar cinc líquids diferents en un mateix recipient sense que es barregin entre ells. Comproveu-ho vosaltres mateixos fent aquest senzill experiment. Després, presenteu l’informe de l’experiència tal i com ho fem al laboratori.
El sitema mètric
El Paral·lel de Barcelona, l’avinguda Meridiana de Barcelona i la platja d’Ocata tenen una gran vinculació al sistema mètric decimal. En aquest capítol de Quèquicom s’explica la història del metre i la seva relació amb Catalunya, ja que just després de la Revolució francesa es va decidir que la nova mesura de longitud es basaria en una fracció del meridià que passaria per París i Barcelona. Després de veure aquest interessant reportatge, desenvolupa el següent guió de treball