Entra en el Museu Nacional de Ciències Naturals i veuràs moltes mostres de minerals i fòssils de diferents éssers vius, amb descripcions de cada una d’elles.
Gea i la formació de les roques.
De la mà de Gea, petita geòloga virtual, es recorren les característiques més importants dels principals tipus de roques.
Així, el nostre personatge resol els seus dubtes sobre conceptes bàsics com ara el cicle de les roques o la tectònica de plaques i ens introdueix després en l’observació i interpretació de cada tipus rocós: roques sedimentàries, ígnies i metamòrfiques.
És un vídeo dividit en tres parts i al final trobareu l’enllaç a les activitats proposades:
PART 1. Definició de mineral, cicle de les roques i roques sedimentàries.
PART 2. La composició dels conglomerats, les roques metamòrfiques i les diferències entre esquists i pissarres.
PART 3. Formació del gneiss i les roques ígnies explicant els dos tipus i la seva formació.
Gea i la formació de les roques: activitats
Piqueto amb els Recursos Minerals i el Medi Ambient.
El nostre amic Piqueto ens ensenya que, encara que no ens adonem, estem envoltats i ens servim diàriament de molts Recursos Minerals.
Des que ens aixequem i ens rentem les dents ja estem utilitzant un mineral, que es diu Fluor que està en la pasta dentifrícia, el got on ens prenem la llet, està fet a partir de Silici i així tot el dia, fins i tot mentre estem veient la televisió, ja que té components fets a partir de recursos minerals com el petroli, la sílice, etc.
Piqueto ens mostra la importància que tenen els Recursos Minerals en les nostres vides. Tant que, si no tinguéssim aquests recursos minerals, les nostres ciutats senzillament no existirien, ni les nostres cases, ni la televisió, ni tindríem ordinador. Veureu sis videos que us aportaran dades molt interessants.
Piqueto amb els recursos minerals i el medi ambient 2
Piqueto amb els recursos minerals i el medi ambient 3
Piqueto amb els recursos minerals i el medi ambient 4
Piqueto amb els recursos minerals i el medi ambient 5
Piqueto amb els recursos minerals i el medi ambient 6
Aquests videos han estat realitzats per l’empresa PLOF! Studio per al Museu Geominer de l’Institut Geològic Miner Espanyol.
Si vols saber més coses sobre el petroli i la seva obtenció visita l’exposició GAS I PETROLI del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Hi trobaràs una extensa informació sobre el tema i uns interactius que et permetran entendre molt bé tot el que s’explica.
A continuació et donem dos enllaços a unes pàgines web que t’ajudaran a consolidar millor els conceptes sobre roques i minerals vistos a classe:
La revista Cavall Fort ens ofereix un article interessant sobre l’ús dels minerals en la fabricació de mòbils i ordinadors i ens explica les utilitats d’un mineral que en realitat són dos: el Coltan. Clica damunt la imatge per accedir a l’article:
Continuem amb les històries de la Gea, en aquesta ocasió ens explica com es forma l’ambre…
L’ambre és una resina fòssil d’origen vegetal, no és una substància mineral ja que no té estructura cristal · logràfica. Descobrirem el que s’amaga al seu interior: insectes, aranyes, àcars, plomes, amfibis, rèptils, restes vegetals … tot un univers de vida concentrat en resina fossilitzada.
No hem d’oblidar que els fòssils aporten una informació clau per conèixer aquest llarg viatge en el temps que és la Història de la Vida a la Terra.
Històricament, l’ambre ha despertat fascinació a diverses civilitzacions per la seva peculiar bellesa. Els arqueòlegs han investigat les antigues rutes comercials de l’ambre confirmant la seva importància en el desenvolupament del comerç.
Va ser la primera gemma que va utilitzar l’ésser humà com a objecte de culte, joia i fins i tot se li donaven aplicacions medicinals. Els homes i dones de les tribus eslaves de la costa sud del Bàltic portaven amulets i ornaments d’ambre fa 6.000 anys. A Babilònia, Síria, els guerrers de Pompeia i sobretot l’Imperi Romà van popularitzar la fama d’aquest material. Les propietats conservadores de la resina orgànica eren conegudes i apreciades pels egipcis, que la utilitzaven per momificar als seus morts, mentre que els grecs la usaven per conservar el vi.
El seu origen és orgànic, com el de les perles i el corall. Els elements químics presents en l’ambre són: carboni, hidrogen i oxigen. Moltes substàncies tant naturals com artificials poden imitar-lo.
Entre el materials similars al ambre que es troben al mercat estan l’ambre premsat, fabricat sota una pressió de 8.200 atmosferes, aprofitant les peces petites i els residus de l’ambre original, el copal, una resina subfòssil entre la resina viscosa i l’ambre; l’ambroid, resina sintètica fosa amb petits trossos d’ambre natural, o el bernit, fabricat exclusivament de resines sintètiques, injectat en motlles de diverses formes.
Gea i l’ambre 2
Gea i l’ambre 3
Gea i l’ambre 4
Gea i l’ambre 5
Gea i l’ambre 6
Gea i l’ambre 7
El programa Quèquicom de TV3 ofereix reportatges científics molt interessants. En aquest capítol anomenat “El lluminós món de l’alquímia i els minerals”, ens parla de la recerca de nous materials a partir de residus, ens ensenyen una mina de minerals fluorescents i radioactius i ens porten a pensar si les roques i minerals tenen propietats miraculoses…
Aquí tens un guió de treball per treballar aquest programa.