La formació del relleu

CONTINGUTS:

1. La tectònica de plaques i la deriva dels continents.

2. Vulcanisme.

3. Sismologia.

CONTINGUT DEL DOSSIER DEL TEMA 2 DE  BIOIGEO2

1. La tectònica de plaques i la deriva dels continents.

Els continents actuals són ben diferents dels que hi havia en el passat. L’interactiu que us presentem en clicant aquí mostra com enormes masses continentals viatgen d’un cantó a l’altre, col·lideixen, se separen… És com una dansa que té tot el planeta per escenari i que es desenvolupa al llarg de milers de milions d’anys.

En aquest interactiu us presentem “només” l’evolució geològica de la Terra dels darrers 600 milions d’anys. Però la Terra té una edat estimada d’uns 4.500 milions d’anys. Durant aquest temps s’han succeït molts esdeveniments, físics, químics, geològics i biològics. Una sèrie de canvis han afectat als organismes i continents. Durant el Precàmbric es forma una atmosfera rica en oxigen, la vida evoluciona al mar durant el Paleozoic, els dinosaures són els protagonistes del Mesozoic, donant el relleu als mamífers en el Cenozoic. La Terra té una història fascinant, descobreix-la!!!

Moviments de les plaques tectòniques.

Clicant sobre la imatge accediràs a unes animacions que mostren els diferents moviments de les plaques: convergents, divergents, transformants i veuràs com es forma una dorsal oceànica.

Clica per tornar a l’inici.

2. Vulcanisme.

Una de les característiques més notables del nostre planeta és el seu vulcanisme. Tot i semblar un fenomen poc corrent i llunyà, el vulcanisme actiu és un dels trets que diferencia el nostre planeta d’altres del sistema solar.

Els volcans són un element determinant en la vida de moltes persones que viuen a prop d’ells. De tant en tant, la seva presència es fa notar sobre la resta del planeta, recordant-nos que el nostre és un planeta amb una activitat interna.

En el següent vídeo s’explica el caos aeri provocat pel volcà islandès Eyjafjalla al  maig del 2010, que va fer que durant dues setmanes tothom estés pendent d’Islàndia. Per als habitants de l’illa, però, l’únic fet extraordinari va ser l’atenció mediàtica que va acaparar el seu volcà, ja que ells estan acostumats a les repetides erupcions.

Estructura i tipus de volcans.

Aquesta pàgina web t’aportarà molta informació sobre l’estructura i els tipus de volcans. També conté un llistat dels volcans més coneguts i de les grans erupcions volcàniques.

Un cop hagis consultat la pàgina, completa el següent esquema.

Vigilant els volcans.

Els volcans actius representen un risc important per a les poblacions del seu entorn. Per això és important tenir un control sobre ells. Determinades senyals ens avisen de la imminència d’una erupció i ens permeten prendre les accions necessàries per protegir la població.

El següent vídeo presenta cóm els vulcanòlegs porten a terme aquest control.

Edu3.cat

A Catalunya també en tenim…

El vulcanisme també és present a casa nostra, a les comarques de la Selva i la Garrotxa. En el següent reportatge de Quèquicom ens expliquen com la Garrotxa és una comarca literalment integrada en una cinquantena de volcans.

Edu3.cat

I un cop visualitzat el vídeo, realitza aquest paquet d’activitats Clic:

Safari fotogràfic per caçar cràters!

Clicant aquí accediràs a aquesta tasca que haureu de realitzar per parelles.

I per acabar amb el vulcanisme, simula la teva erupció volcànica combinant el tipus de lava i la quantitat de gasos del teu volcà.  Clica aquí o en la imatge per accedir-hi!

Clica per tornar a l’inici.

3. Sismologia.

Els terratrèmols són una altra manifestació de la dinàmica interna de la Terra.  En el següent vídeo ens expliquen tots els detalls, fins i tot dels terratrèmols viscuts a Catalunya i els seus efectes.

Edu3.cat

En aquesta animació podem veure el procés de formació d’un terratrèmol i d’un tsunami. Clica en la imatge per accedir-hi.

L’any 2011 es va produir al Japó un fort terratrèmol acompanyat d’un fort tsunami que va quedar gravat en la memòria de tothom i que a més vàrem poder seguir minut a minut a través dels mitjans de comunicació.  En el següent reportatge el Toni Nadal ens explicava en què consistia un tsunami i quina era la previsió del seu trajecte.  Accedeix clicant aquí.

I en aquest vídeo podem observar un altre fenomen associat als terratrèmols: la liqüefacció del sòl.  Fixeu-vos com el terra sembla que es desfaci i llisqui per sota de l’asfalt!

En aquesta web podràs veure a temps real en quins llocs del planeta hi ha terratrèmols i de quina intensitat.  Et pensaves que només n’hi ha quan surten a les notícies?  Clica en la imatge per accedir-hi.

Com s’enregistren els terratrèmols?

El sismògraf és l’aparell que registra les ones dels sismes per tal que els geòlegs els puguin analitzar.  A continuació en ho expliquen en aquest vídeo.

Edu3.cat

I en el següent article s’explica què és l’escala de Richter.

Clica per tornar a l’índex.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *