La vida

LA CÈL·LULA

Una cèl·lula (del llatí cellula, diminutiu de cella, “petita cambra”) és la unitat morfològica i funcional de tot ésser viu. De fet, la cèl·lula és l’element de menor mida que es pot considerar vivent.

Per conèixer millor com es va descobrir i la seva organització, consulta aquesta pàgina.

En aquesta pàgina del Ministeri d’Educació també trobaràs molta informació, activitats i enllaços relacionats amb tots els tipus de cèl·lules:

I en aquest paquet d’activitats Clic posaràs a prova els teus coneixements sobre la cèl·lula:

De quin ésser viu parlem?  Com ens podem entendre?

Com us podeu imaginar hi ha moltíssim éssers vius a la Terra i a més molts d’ells tot i ser el mateix ésser s’anomenen diferent en cada llengua.  Us proposem una activitat per comprovar-ho i reflexionar sobre com els científics donen solució a aquest problema.

Cliqueu aquí i accedireu.

Tutorial de padlet.

A continuació us plantegem un repte a resoldre en equip per conèixer millor la figura de Charles Darwin i la seva importància en la teoria de l’evolució.  Esteu preparats? Formeu grups, parleu amb la professora i planifiqueu la vostra investigació! Ànims!

BIODIVERSITAT

La diversitat biològica és la varietat de formes de vida i d’adaptacions dels organismes a l’ambient que trobem a la biosfera. També s’anomena biodiversitat i constitueix la gran riquesa de la vida del planeta.

Els organismes que han habitat la Terra des de l’aparició de la vida fins a l’actualitat han estat molt variats. Els éssers vius han anat evolucionant contínuament, formant-se noves espècies al mateix temps que altres s’anaven extingint.

Els diferents tipus d’éssers vius que poblen el nostre planeta en l’actualitat són resultat d’aquest procés d’evolució i diversificació unit a l’extinció de milions d’espècies. Es calcula que només sobreviuen en l’actualitat al voltant de l’1% de les espècies que alguna vegada han habitat la Terra. El procés d’extinció és, per tant, una cosa natural, però els canvis que els humans estem provocant en l’ambient en els últims segles estan accelerant molt perillosament el ritme d’extinció d’espècies.

S’està disminuint alarmantment la biodiversitat, amb conseqüècies catastròfiques pel planeta i, per tant, també pels éssers humans.  Les Nacions Unides (ONU) van declarar el 2010 Any Internacional de la Biodiversitat. Era una celebració de la vida a la Terra i del valor de la biodiversitat a les nostres vides. El món sencer estava convidat a actuar per protegir la varietat de vida a la Terra: la biodiversitat.

Amb motiu d’aquesta celebració es va publicar un vídeo on s’exposen les causes de la pèrdua de biodivesrsitat, els efectes que comporta i els avantatges de preservar la vida de qualsevol espècie al nostre planeta.  Mira’l atentament i respon al següent qüestionari sobre l’ Any Internacional de la Diversidat Biològica 2010.

2012, Any Internacional de la diversitat biològica marina

Tot i que ja no estem al 2010, se segueixen dedicant esforços per preservar la biodiversitat i cada any, el 22 de maig es celebra el Dia Internacional de la Diversitat Biològica.  El 2012 està dedicat a la diversitat biològica marina.

ELS VIRUS

En biologia, un virus és un agent infecciós microscòpic que només pot multiplicar-se dintre de les cèl·lules d’altres organismes. Els virus infecten tots els tipus d’organismes, des d’animals i plantes, fins bacteris.  El fet que no puguin viure si no és a costa d’un altre ésser viu (sempre són paràsits) fa que alguns ni tan sols els considerin éssers vius, ja que no poden dur a terme les tres funcions vitals (recordeu: nutrició, relació i reproducció) per ells mateixos.

Els virus són massa petits per poder ser observats amb l’ajuda d’un microscopi òptic, de manera que es diu que són submicroscòpics i visibles només amb microscopi electrònic.

El capítol número 2 del programa Quèquicom va estar dedicat als virus, com viuen, com es propaguen i com estem estudiant per combatre’ls o fins i tot com els podem utilitzar per ajudar-nos.  A continuació tens el guió de treball per repondre’l quan hagis vist el programa: Virus, la guerra eterna.

 GUIÓ DEL DOSSIER DEL TEMA 2014-15

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *