L’univers

Inici i final

Al començament, no existia l’espai, ni el temps, ni el buit. Però, fa catorze mil milions d’anys, es va produir una singularitat.

La singularitat, de densitat infinita, va començar a expandir-se. L’esdeveniment es coneix com Big Bang, el gran esclat. Aleshores va començar l’existència de l’espai, el temps i el moviment.

Edu3.cat

L’Univers té unes dimensions que a nosaltres, habituats a les mides de la Terra, ens resulten incomprensibles.  A continuació us oferim un vídeo que amb imatges molt boniques i música molt relaxant, intenta ajudar-nos a comprendre-les.

Edu3.cat

Nostra nau és una col·lecció de 150 episodis sobre els astres, l’espai i la seva exploració. Originalment, va ser un programa de televisió diari emès pel canal K3/33 de Televisió de Catalunya des d’octubre de 2001 fins a juny de 2002.

Agrupats per temàtiques, els episodis de Nostra nau descriuen la Terra, la Lluna, el Sol, els planetes, les estrelles, les constel·lacions, les galàxies, etc. amb imatges provinents de l’observació i recreacions realitzades per ordinador d’acord amb els models astronòmics i els coneixements científics més moderns.

Cada episodi convida a descobrir i a disfrutar l’espectacle de l’Univers; el conjunt d’episodis és una introducció variada i assequible a l’astronomia.

El Sistema Solar

Clicant en l’enllaç podràs veure una animació sobre el moviment dels planetes en el Sistema Solar i també en aquest segon enllaç pots accedir a una col·lecció d’imatges sobre Planetologia.

En aquest enllaç podràs veure el vídeo que van realitzar uns amics de la major representació a escala del Sistema Solar.

A internet es troben diferents programes per veure el cel nocturn amb imatges en tres dimensions molt realistes del seu aspecte a ull nu, amb binocles o amb telescopi. El següent enllaç no necessita instal·lar cap programa: Neave Planetario.

Els programes Stellarium i Celestia són més elaborats, però requereixen instal·lació.

L’Agència Espacial Europea (ESA) i la Nord-Americana (NASA) tenen totes dues pàgines dedicades als més joves que valen la pena ser explorades: ESA kids, i The Space Place.

 

 

El Sol:  El gran ull

Coneixem el Sol gràcies als observatoris terrestres que el vigilen dia a dia, i, també, gràcies a les sondes espacials que s’hi han aproximat.

A Egipte, representava l’ull de Ra; a Grècia, l’ull de Zeus, i a l’Islam, l’ull d’Al·là. És el gran ull que ens observa, el déu astral per excel·lència, el Sol.

En aquest episodi de Nostranau ens parlen del nostre sol i d’altres estrelles properes al nostre Sistema Solar.  Admireu i preneu nota: quin és el destí del nostre sol?
Edu3.cat

QÜESTIONARI SOBRE EL VÍDEO “EL GRAN ULL”.  Clica en l’enllaç i respon les preguntes proposades per escrit.

Pots trobar dades i imatges sobre el Sol, l’estel del nostre sistema planetari, en aquesta pàgina. A continuació, una sèrie d’imatges que mostren el moviment de rotació del Sol durant sis dies.

Els moviments de la Terra

Aquí pots veure una animació de la rotació Terrestre i el dia i la nit.

En aquesta altra animació pots veure el moviment de translació de la Terra al voltant del Sol.

 

Les estacions astronòmiques

Taller que permet simular el cicle anual de les estacions astronòmiques i el seu efecte sobre la llargada del dia i l’altura del sol aparent sobre l’horitzó.

En aquesta altra animació pots observar com es produeixen els equinoccis i els solsticis aquí (per veure l’animació completa has de fer clic en el botó de play situat a dalt a l’esquerra).

La Lluna

Pots veure aquí un muntatge d’imatges que reprodueix les fases en què podem veure la Lluna des del nostre planeta:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/Lunar_libration_with_phase_Oct_2007_450px.gif

Cada mes hi ha una nit de lluna plena. Però, de vegades, en un mateix mes hi ha dues llunes plenes!

La llunació, o sigui, el temps que hi ha entre una lluna nova i la següent, dura, exactament, 29 dies i 13 hores.

Per entendre les fases de la lluna de forma divertida, mireu aquest petit vídeo de l’espai “Un minut de ciència”:

En aquest capítol de Nostranau ens parlen del cicle de la Lluna:


Edu3.cat

En aquesta aplicació pots observar com es succeeixen les diferents fases lunars i observar-les, tant a la sortida com a la posta de la Lluna i en l’hemisferi nord o en l’hemisferi sud.

En el següent enginy pots observar en quina fase es troba actualment la Lluna:

CURRENT MOON

Full moon: Lluna plena
Waning: Lluna minvant
New moon: Lluna nova
Waxing: Lluna creixent

Els eclipsis

Els eclipsis són simples jocs d’ombres que sempre han fascinat l’home, atribuint-los en ocasions la culpa de catàstrofes.  Avui en dia coneixem clarament el seu funcionament i els podem predir amb molta exactitud i antelació.

Observa aquest reportatge on s’explica com es forma un eclipsi de Sol:

Edu3.cat

I aquest altre de com es forma un elipsi de Lluna:

Edu3.cat

En el programa número 92 de Quèquicom titulat “Meteorits: l’amenaça que ve de l’espai” aprendrem moltes coses sobre aquests cossos del Sistema Solar i sobre com des de la Terra (concretament des de Mallorca) se’n descobreixen cada dia moltíssims de nous. En acabar, completa el següent guió de treball.

ACTIVITATS DE REFORÇ:

Base d’Orientació del dossier. TEMA 1 FQ1 2013-14

Model del full d’anotacions del professor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *