Les mescles

Manuel Díaz Escalera és professor de Física i Química i en la seva pàgina fq-experimentos ens mostra moltíssimes experiències fàcils de realitzar a casa per explicar i entendre el món que ens envolta. En aquesta ocasió podrem veure com fer créixer estalactites i estalacmites fàcilmet. En aquest enllaç tens la informació detallada de l’experiment.

I un segon video per veure-ho ben clar…

Un cas resolt amb cromatografia

Si t’agraden els detectius i vols descobrir qui ha estat el responsable d’una curiosa taca has d’aprendre a fer una cromatografia!

Aquest vídeo et mostrarà com podem fer una senzilla cromatografia amb materials que tens a casa. Amb la cromatografia pots apreciar els diferents components de les substàncies líquides. L’investigador és el Josep  Duran, professor del departament de Química, de l’àrea de Química Inorgànica de la Universitat de Girona.

I si voleu tenir més detalls sobre la cromatografia podeu llegir l’article que el Josep Duran ha preparat per identificar taques de retoladors.

Despullant la bugada

Aquest capítol de Quèquicom fa una anàlisi molt profunda d’un fet quotidià com és la bugada, però molt complex perquè implica la física, la química i les ganes de treballar!

Fixeu-vos bé com és de complicat això de rentar la roba, com es feia abans, com es fa ara, si ha canviat gaire en el fons i com la ciència ens ajuda a fer aquesta activitat més efectiva.

 

L’era dels hidrocarburs

El petroli és una substància fonamental en els nostres dies. Forma part de molts objectes que ens envolten i és una de les principals fonts d’energia que utilitzem. Malauradament no és renovable i a més és molt contaminant i responsable en bona mesura de l’efecte hivernacle que està provocant un canvi climàtic al nostre planeta. En aquest programa de Quèquicom se’ns convida a reflexionar sobre tots aquests aspectes. Quan acabis, pots desenvolupar les següents activitats.

Guió del dossier del tema 2014-15

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *