ELS CINC REGNES
Si consultes l’Enciclopèdia de la Naturalesa 2.0 podràs veure molta informació sobre els cinc regnes d’éssers vius i sobre com es classifica cada espècie segons el regne al que pertany:Els fongs
En el programa 56 de Quèquicom, “Créixer com bolets”, veurem com podem plantar fongs per aconseguir bolets comestibles. De la mà d’un micòleg expert com és Enric Gràcia, entendrem que en realitat els bolets són el fruit d’un gran fong que creix sota els arbres i ens explica les condicins necessàries per tal que apareguin .
Bolets de Catalunya ens ofereix una bona oportunitat per conèixer els principals bolets que es fan a casa nostra distingint entre els comestibles, no comestibles i tòxics. Un bon manual pels caçadors de bolets!
I pels que us agradi caçar-ne… aquí teniu l’enllaç a la pàgina del programa de TV3, on trobareu tota la informació necessària per fer una bona caça!
Les plantes
La web dels boscos de Catalunya ens explica la realitat forestal del nostre país. Podreu fer un recorregut virtual pels diferents boscos segons les latituds que trieu i fins i tot triant entre les zones obagues o solanes. També parla de la gestió i aprofitament tradicional de cada tipus de bosc i en quin moment ens trobem actualment. Es pot consultar l’ús del bosc des de la seva funció productora, ambiental i social i així adonar-nos del gran recurs que és un bosc, l’explotació del qual (silvicultura) es remunta a molts segles. Ens explica les diferents espècies vegetals que podem trobar, animals i com l’home aprofita cada un d’ells. És com un passeig amb guia assegut a la butaca…
L’herbari virtual del Meditarrani Occidental ens ofereix un ampli catàleg de les diferens espècies vegetals que podem trobar a Catalunya, Balears i València, així com unes completes fitxes amb informació de cada espècie. Podem consultar-lo per espècie, per hàbitat o per usos i propietats, així com conèixer el nom científic i comú en català i castellà de cada una d’elles.
Floracatalana.net també ens ofereix un bon catàleg i a més ho fa des del punt de vista de l’etnobotànica (l’estudi de les relacions entre plantes i l’home, les seves aplicacions i usos tradicionals, per així determinar el seu valor cultural o científic).
Els animals
Un parc zoològic és un bon lloc per veure molts animals diferents reunits en un espai petit, amb un intent de reproducció del seu hàbitat. En aquest enllaç pots accedir a les fitxes dels animals més representatius del Zoo de Barcelona, explicacions de la flora del parc i la situació en el món de l’hàbitat de cada un dels exemplars.
Si us agraden els ocells, la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO) té una pàgina web on podreu trobar tota la informació que volgueu sobre aquest tema.
Aquí tens l’arxiu del treball sobre el regne animal.
En aquest programa de Quèquicom titulat “Microorganismes, el món petit”, podem veure que les formes de vida poden ser realment diminutes, però no per això menys importants. Encara que sembli mentida amb una lupa binocular i un microscopi domèstic qualsevol pot fer un viatge al•lucinant cap al món dels microorganismes, un món habitat per éssers tan estranys que semblen de ciència-ficció. Un cop vist el reportatge, respon aquest qüestionari.
El top 10 de les noves espècies del 2013
Cada any, l’Institut Internacional per l’Exploració de les Espècies de la Universitat Estatal d’Arizona (IISE) anuncia una llista de les 10 noves espècies més destacades descrites l’any anterior. Les de 2013 s’enumeren a continuació, amb enllaços a informació addicional sobre cada espècie.
Violeta de Liliput (Viola lilliputana): Una de les flors més petites del món, només es troba en una llunyana altiplà entre les muntanyes dels Andes peruans.
Esponja arpa (Lyre sponge): És una espècie d’esponja carnívora d’aigües profundes descoberta per primera vegada prop de la costa de Califòrnia a 3000 m de profunditat..
Lesula(Cercopithecus lomamiensis): És una espècie de mico del Vell Món que viu a la conca Lomami, al Congo.
Serp “No a la mina!” (Sibon noalamina): Aquesta serp s’ha descobert a Panmà.Es tracta d’una serp nocturna i que caça preses de cos tou com els cucs de terra i els ous d’amfibis, a més de cargols i llimacs.. El seu nom científic significa, precisament, “no vagis a la mina”, avisant que solen trobar-se en mines abandonades. Compta amb un notable mimetisme format per ratlles clares i fosques, imitant així, en la foscor de la nit selvàtica, a les verinoses serps de corall, però aquesta espècie és inofensiva.
Fongs rupestres (Ochroconis lascauxensis): A les pintures rupestres de les Coves de Lascaux, a França, els científics han aïllat dues noves espècies de fongs, Ochroconigs,, responsables de les taques negres que van envair les parets.
Granota minúscula (Paedophryne amanuensis): És el vertebrat més petit del món. Medeix 7 mil·límetres i va ser descobert a Papua, Nova Guinea.
Escarabat bioluminiscent (Lucihormetica luckae): Té diverses característiques notables, entre elles que potser ja es troba extingida ja que una recent erupció volcànica va destruir l’únic hàbitat on s’ha pogut observar. Aquesta nova espècie representa l’únic cas conegut de mimetisme per bioluminescència en un animal terrestre. Els patrons bioluminiscentes d’aquest escarbat són gairebé idèntics als del verinós escarabat clic, amb qui comparteix hàbitat.
Arbust Madagascar (Eugenia petrikensis): Arbust que creix fins a dos metres, amb fullatge verd maragda, lleugerament brillant i densos raïms de petites flors de color magenta. És una de les set noves varietats descrites al bosc litoral de l’est de Madagascar i es considera que està en perill d’extinció.
Crisopa jade (Semachrysa jade): És un insecte que es troba a Malàisia. Fins ara. només s’han trobat espècimens femelles. Exhibeixen una coloració distintiva a la base de les dues ales, el que les diferencia de les altres 14 espècies del gènere Semachrysa. Es va descobrir a través d’una imatge observada per un entomòleg a Flickr. Les seves larves són grans depredadores d’insectes.
Mosca fòssil del gingko (Juracimbrophlebia ginkgofolia): Aquesta és una espècie de la que en realitat s’ha descobert les seves resta fòssil. Va viure fa 165 milions d’anysHa estat a la Xina on s’han trobat les seves restes i s’ha descobert com es mimetitzava perfectament amb l’arbre ginkgo. Amagada sota del fullatge, captura altres insectes com a aliment. És un rar exemple d’un insecte imitador d’un vegetal abans que apareguessin les plantes amb flors.
Ets capaç d’esbrinar per què han estat escollides com les espècies més curioses i situar-les en un mapa del món? quan ho hagis fet, envia la resposta al correu electrònic de la classe com a arxiu adjunt.
COSMOCAIXA 2014-15
Guió de treball sobre la sortida de 1r (2014-15)
Fitxa de classificació dels éssers vius.
DE QUIN ÉSSER VIU PARLEM?
Enllaç per afegir el vostre checkthis a Padlet 1A.
Enllaç per afegir el vostre checkthis a Padlet 1B.
QUIN EMBOLIC DE NOMS! Treball cooperatiu per treballar els cinc regnes dels éssers vius
Per acabar, un joc divertit: Switch Zoo és una web on podreu jugar amb animals i fins i tot crear el vostre propi animal fantàstic. Animeu-vos a crear un i quan el tingueu dissenyat feu la seva fitxa: nom, característiques externes, tipus d’alimentació, hàbitat en el que viuria, tipus de reproducció i alguna altra explicació inventada per vosaltres que us resultaria interessant remarcar.
Segueix aquestes instruccions per crear el teu “Animal Impossible”
Adjectius per descriure animals
Autoavaluació de la descripció de l’Animal Impossible