“OneZoom Tree of Life”, l’arbre de la vida interactiu.

 

Clica sobre la imatge per accedir a la web “One Zoom”

Us presentem una web compromesa amb crear una major consciència sobre la diversitat de la vida a la terra, la seva història evolutiva i l’amenaça de l’extinció de moltes espècies. Aquest lloc web permet explorar l’arbre de la vida d’una manera completament nova: és com un mapa, tot està en una pàgina, tot el que cal fer és apropar i allunyar.

Es poden explorar més de 22 000 espècies de mamífers silvestres, aus, rèptils i amfibis per veure com es relacionen arribant als seus avantpassats comuns.

Els diferents colors mostren les espècies que estan sota el major risc d’extinció a partir de dades de l’ Llista Vermella de la UICN .

Pots buscar les espècies pel seu nom comú i nom científic i també els enllaços a Wikipedia per a totes les espècies i grups d’espècies.

Estan preparant l’arbre dels peixos i de les plantes però de moment podem gaudir de les branques dels tetràpodes (mamífers, rèptils, ocells i amfibis). També pots accedir clicant aqui.

Publicat dins de biodiversitat, biologia | Etiquetat com a | Deixa un comentari

L’arbre dels 40 fruits diferents

Sam Van Aken, un artista i professor de Syracuse als EUA crea arbres que donen moltes varietats de fruits diferents al llarg de l’any.  Mitjançant la tècnica de l’empelt aconsegueix arbres preciosos que a la primavera floreixen amb diferents varietats de flors i colors i que a l’estiu donen diferents fruits d’ós de forma seqüencial.

Ha creat una dotzena d0tzena d’aquests arbres que s’han plantat en diferents museus dels EUA i que ell els descriu com una manera de difondre la biodiversitat a petita escala.

Un experiment molt interessant i preciós!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Descoberts set exoplanetes ‘germans’ de la Terra

La NASA l’ha qualificat de troballa “sorprenent” i “extraordinària” en la llarga cursa per la recerca de vida fora del Sistema Solar. Es tracta d’un sistema planetari de set planetes de mida similar a la de la Terra, que formen un sistema per si mateixos -TRAPPIST-1- i que es troben a 40 anys llum de distància, relativament a prop en termes astronòmics. Almenys tres dels set planetes -l’e, l’f i el g- es troben en l’anomenada “zona habitable” (ni massa a prop ni massa lluny de la seva estrella) i podrien contenir oceans d’aigua líquida en la seva superfície, la qual cosa incrementa la possibilitat que aquest nou sistema pugui acollir vida. “La descoberta de múltiples planetes amb temperatures que permetrien acollir aigua fa que aquest sigui un sistema extraordinari i excitant en la recerca futura de vida”, va explicar Chris Copperwheat, coautor de l’article publicat a Nature.

L’Agència Espacial Nord-americana (NASA) va anunciar ahir aquest nou descobriment sobre els exoplanetes, és a dir, planetes que orbiten una estrella diferent del Sol i, per tant, no pertanyen al Sistema Solar. Els set planetes orbiten al voltant d’una estrella molt petita i ultrafreda batejada amb el nom TRAPPIST-1, de la mida de Júpiter, ubicada a la constel·lació d’Aquari i que brilla mil cops menys que el Sol. Els sis planetes més pròxims a l’estrella són probablement rocosos i poden tenir una temperatura en la superfície d’entre zero i 100 graus, el rang en el qual hi podria haver aigua líquida.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bnKFaAS30X8[/youtube]

Diari Ara i NASA

Publicat dins de General | Deixa un comentari

El major model a escala del Sistema Solar

Mai s’ha fet una reproducció a escala del Sistema Solar com aquesta. Un grup d’amics aficionats a la ciència van anar fins a un enorme llac sec, a Nevada, als Estats Units, i van recrear com seria el nostre sistema si el Sol fos un globus d’un metre i mig de diàmetre. A partir d’aquí van situar els planetes amb la mida i la distància a l’escala corresponent: Mercuri, petit com un pèsol, a 68 metres. Venus, a 120. La Terra, com una bala blava de les de jugar, a 176 metres… i així amb la resta de planetes, i sempre dibuixant sobre el terreny l’òrbita corresponent, amb un cotxe.

[vimeo]https://vimeo.com/139407849[/vimeo]

Tot el procés i moltíssims detalls estan explicats en un vídeo que s’acaba de penjar a la xarxa i que ens dóna una idea realment aproximada de com de gran és el nostre Sistema Solar.

Els responsables de la iniciativa, i del vídeo, són Wylie Overstreet i Alex Gorosh. En aquest altre vídeo, expliquen com el van fer.

Extret d’espai internet

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Wake up Philae!

Després de molt de temps sense donar senyals de “vida” la sonda Philae ha entrat en contacte amb la Terra durant gairebé dos minuts i ha enviat 40 segons de dades.

L’Agència Espacial Europea (ESA) va anunciar amb humor a Twitter el despertar de Philae: “Hola Terra. Podeu escoltar-me? Quant de temps he estat adormida?”.

La resposta és gairebé set mesos, des que el 15 de novembre de 2014, després de 57 hores d’activitat, les seves bateries es van quedar sense energia per falta de contacte amb el Sol després d’aterrar en el cometa 67P / Churyumov-Gerasimenko, rebotar dues vegades i acabar aturada en una zona fosca.

Precisament ha estat la creixent exposició de l’artefacte als raigs solars la que ha possibilitat el seu despertar, encara que no serà fins al 16 d’agost quan el cometa es trobarà a la seva major proximitat i passi a 186 milions de quilòmetres del Sol.

“Philae” va aterrar el novembre passat al cometa 67P/Txuriúmov-Guerassimenko, després que “Rosetta” fes un viatge de 500 milions de quilòmetres que va durar 10 anys. La missió europea espera oferir noves dades sobre la formació del sistema solar i els científics van indicar que el cometa on es va posar “Philae” no té camp magnètic propi, cosa que contradiu les idees científiques actuals sobre la formació i evolució dels cometes.

Si voleu recordar la informació que vam recollir en el seu  moment:

“Missió Rosetta”

“Philae està a punt per aterrar en el cometa el 12 de novembre”

“La Philae ja ha arribat al cometa cantaire…”

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Efectes encadenats

Hi ha un tipus de màquines que es caracteritza per tenir un disseny exageradament complicat per a la tasca que realitzen. Consten d’una sèrie de mecanismes simples que s’activen consecutivament formant una reacció en cadena. Es diuen màquines d’efectes encadenats o màquines de Rube Goldberg. Les màquines de Rube Goldberg es podrien caracteritzar com automàtiques, perquè els seus efectes tenen lloc per si sols. Cadascun fa que es desencadeni el següent, de manera que, una vegada que es produeix el primer, els alters dispositius funcionen per si mateixos, seguint una seqüència en ordre determinat.

Per Goldberg, aquestes màquines eren un símbol de la capacitat humana per fer el maxim esforç i aconseguir el mínim resultat. La primera la va dissenyar el 1930. Aquestes màquines van rebre també els noms de “Màquines pitagòriques” (al Japó), “màquines Heath Robinson” (a Gran Bretanya), “màquines Rube Goldberg “(a EUA) o “màquines d’efectes encadenats “(A Espanya).

Probablement la màquina de Goldberg estigui més present en la vostra vida del que imagineu. Quantes vegades us heu proposat fer alguna cosa aparentment senzilla, ràpida i no obstant això heu planificat un seguit d’accions extremadament sofisticades, llargues i complexes per a aconseguir-ho? Qui no ha intentat agafar el comandament de la tele amb el peu mentre fa equilibris sobre el sofà?

Si us crida l’atenció, aquí teniu alguns enllaços i vídeos que segurament us picaran la curiositat per saber-ne més:

http://www.museoelder.org/maquina_sp.htm

http://www.iesberlanga.org/WEBOPERADORES/PANELES/encade/ENCA_M.htm

http://pbskids.org/zoom/games/goldburgertogo/rubegame.html

http://media.plm.automation.siemens.com/velocity/se/solid_edge_game/

I per acabar, una supermàquina d’efectes encadenats…

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZsY3huEVngo[/youtube]

Publicat dins de General | 1 comentari

Friends “furever”

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vnVuqfXohxc[/youtube]

Google ha llançat un vídeo que recull el vincle d’amistat entre animals d’espècies diferents per la nova campanya d’Android. A diferència d’anuncis anteriors, en aquest no han volgut mostrar res relacionat amb la tecnologia, però sota el lema “Be Together. Not the Same” pretén dir que no és necessari ser iguals per estar junts. D’aquesta manera, el que vol deixar clar l’eslògan, és la gran varietat de dispositius que funcionen amb Android. De la mateixa manera que un ximpanzé i un gos poden jugar junts, una tauleta Samsung pot conviure perfectament amb un smartphone Bq.

Els vincles entre animals

Els vincles d’amistat entre animals d’espècies diferents es poden forjar per la necessitat de contacte social, superant les normes biològiques. Aquests vincles solen sorgir entre animals captius que s’han criat junts des de que eren cadells. Tot i així, en captivitat, un animal adult pot desenvolupar aquesta necessitat de contacte amb una altra espècie.

Extret de Nació Digital

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Entrega final de dossiers. 1r i 2n d’ESO

A continuació us adjuntem els guions per preparar l’entrega del dossier final de curs.

Dossier de primer d’ESO

Publicat dins de General | Deixa un comentari

No tot el que veiem és el que sembla…

Us atreviu a dir el gènere i espècie d’aquest camaleó?  Té una retirada amb el de la portada del nostre blog, no?  Doncs us equivoqueu de mig a mig.  Veieu el vídeo, sorpreneu-vos i comenteu què us ha semblat.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=97vPNAUYJsc[/youtube]

Realment l’art pot semblar molt natural.  L’autor és Johannes Stötter i en la seva web podreu veure un altre vídeo espectacular d’una granota o una imatge d’un lloro molt acolorit.  Si voleu saber com es va fer el camaleó, ho trobareu en aquest enllaç.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

“Moving” Què estàs disposat a fer per la Terra?

El 22 d’abril es celebra el dia de la Terra i l’any 2009 Macaco va publicar una cançó en defensa de la natura produïda per National Geographic Channel i la cadena discogràfica EMI.

Va comptar amb la col·laboració de molts artistes compromesos amb la conservació del planeta i tots ells et demanen “Què estàs disposat a fer pel teu planeta?”

Contesta amb un comentari!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OfEBA0kyH-U[/youtube]

Publicat dins de General | 1 comentari