Benvingudes tortuguetes!

Diari de Tarragona

Aquesta és la primera de les nou tortugues babaues que s’han rescatat d’un niu a la platja Llarga de Tarragona.

El dilluns passat, al matí, una veïna que passejava per la platja va observar nombrosos exemplars de tortuga sortint del niu i dirigint-se cap al mar. Ràpidament, els experts es van desplaçar al lloc i dimarts al vespre aconseguien localitzar la posta i, fins i tot, localitzar i estudiar un altre exemplar nounat. Es calcula que durant la setmana han arribat a l’aigua un total de 34 tortuguetes. Aquest dijous a la tarda, els científics han decidit obrir el niu i rescatar els exemplars i ous amb possibilitats de sobreviure, davant la probabilitat que acabessin morint en previsió d’una baixada de les temperatures els pròxims dies.

No esperaven trobar exemplars amb vida, però finalment n’han localitzat dotze -dos dels quals encara es trobaven a mitja eclosió de l’ou-. També han recollit nou ous amb sengles embrions al seu interior, tretze exemplars morts i diverses closques trencades. Després d’analitzar el niu, han arribat a la conclusió que, probablement, la posta de tortuga constava de 68 ous.

Els exemplars vius s’han traslladat al centre ictiològic del Parc Natural del Delta de l’Ebre, on s’introduiran en tancs d’aigua salada calenta per a la seva recuperació. Per la seva banda, els ous s’han desplaçat al centre de recuperació del Canal Vell, on s’han posat en incubació per possibilitar el naixement de les futures cries.

A finals d’agost, una tortuga babaua va escollir la platja de l’Arrabassada, també a Tarragona, per pondre els seus 89 ous. La posta es va traslladar a un espai protegit del Delta de l’Ebre i actualment es troba en els últims dies d’incubació, estimada en uns 70 dies.

Les anàlisis genètiques de les restes de les closques permetran saber si les dues postes s’han fet per part de la mateixa tortuga Caretta caretta, una espècie en perill d’extinció. La de la platja Llarga s’hauria produït uns 15 dies abans que l’altra, que es va produir a finals d’agost. Si això s’acabés confirmant, es tractaria del primer cas documentat a la Mediterrània Occidental. També es treballa amb la hipòtesi que es tracti d’una tortuga nascuda a la zona fa 20 o 30 anys i que hi hagi tornat per pondre els ous.

La tortuga babaua és, encara, una espècie plena d’incògnites per als biòlegs marins i no hi ha una teoria principal sobre quins criteris segueix per nidificar, ja que la seva àrea de reproducció se situa a Florida (Estats Units) i al Mediterrani, entre Turquia, Grècia i el nord de l’Àfrica.

Malgrat que es tracta d’animals de sang freda acostumats a viure en aigües temperades, els tècnics apunten que un possible escalfament de l’aigua del mar pel canvi climàtic, tot just d’un o dos graus més, podria suposar una “colonització massiva” futura de tortugues a les costes meridionals catalanes. Les platges tarragonines presenten unes condicions “òptimes” per a la seva reproducció, tant per la composició de la sorra com per la presència de posidònies mar endins.

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *