Els titis respecten els torns de paraula en les seves tertúlies.

Callithrix jacchus. WAZAorg

En l’actualitat, quan les tertúlies televisives semblen olles de grills i a classe costa tant acceptar que per poder-nos entendre hem d’escoltar els altres abans de parlar, uns científics de la Universitat nord-americana de Princeton han descobert que els micos titis respecten el torn de paraula  i utilitzen estrictes normes d’educació a les seves converses i així ho han publicat en la prestigiosa revista Current Biology.

Els científics es van mostrar especialment interessats en els micos titis perquè tenen dues característiques semblants als éssers humans: són una espècie molt sociable i amistosa, i els seus individus es comuniquen gràcies a la producció de sons vocals. Segons la hipòtesi dels científics, aquestes qualitats els permetrien mantenir autocontrol i respecte per establir una comunicació amb certes normes.

“Aquesta qualitat s’assembla molt més a les converses mantingudes entre humans que a les comunicacions entre animals, com ara aus, granotes o grills, espècies en les que el ‘diàleg’ està vinculat a l’aparellament o la defensa territorial”, explica Asif Ghazanfar, l’investigador de la Universitat de Princeton que ha realitzat l’estudi.

Per comprovar la seva teoria, es van col·locar diferents titis a les cantonades d’una habitació, de manera que es poguessin escoltar però no veure’s, i enregistrar els intercanvis que es van produir durant un temps d’entre 30 minuts a una hora.

En l’experiment, els investigadors van observar que aquests primats no es comuniquen a la vegada sinó que esperen uns cinc segons després de cada resposta.

La investigació tenia entre els seus objectius estudiar els orígens evolutius de la comunicació entre els diferents membres d’un grup de titis. “Aquests micos són ‘criadors cooperatius’, com els éssers humans, és a dir, tots comparteixen la cura dels fills”, recalca Ghazanfar.

Així que ja ho sabeu, hem d’aprendre molt dels animals per petits que siguin!

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *