18 d’octubre. Eclipsi penombral de Lluna.

Aquesta nit tindrà lloc un eclipsi penombral de Lluna i serà l’últim dels dos eclipsis lunars d’aquest tipus ocorreguts el 2013 . Serà visible des d’una gran part del món : des de tot Europa , Àfrica i Amèrica. Només Austràlia , Japó i la major part del Pacífic estaran fora de visibilitat .

La superfície lunar s’endinsarà a la zona de penombra només un 76% , podent-se distingir visualment una petita baixada de lluminositat . La resta no serà eclipsat , pel que aquesta part brillarà , com si l’eclipsi no fos amb ella , és a dir , el Sol lluirà a la zona nord o de dalt de la Lluna .

En aquesta ocasió , l’eclipse penombral serà visible Catalunya des del seu inici fins al seu final . La Lluna començarà a aparèixer per l’horitzó sobre les 19.20 hores peninsular del dia 18 d’octubre, i depenent de la nuvolositat que tinguem a l’horitzó , podrem observar una mica més tard , però encara de dia i es posarà a l’albada del dia 19 d’octubre, cap a les 8:30 hores.

La zona blanca de la imatge és la de la visibilitat de l’eclipsi. En la grisa, l’eclipse no s’apreciarà. A dalt, la zona vermella és l’ombra que projecta la Terra, la zona grisa al seu voltant és la penombra, per la qual passarà la Lluna, que s’observa com un cercle en el seu primer contacte amb la penombra, en la fase de màxim i en l’últim contacte amb ella. La Lluna es dirigeix ​​d’esquerra a dreta. Observeu com en el màxim de l’eclipsi, la part de dalt de la Lluna, queda fora de la penombra, que quedarà il · luminada pel Sol.

Aquest eclipsi es pot observar a simple vista, tot i que amb uns prismàtics senzills es pot apreciar molt millor.  No és gaire espectacular ja que en el màxim de l’eclipsi, la llum de la Lluna s’atenua mínimament i cal estar molt atents per poder adonar-se.

El 2009 van haver-hi tres eclipsis penombrals parcials, el 2016 n’hi haurà tres més i el 2020 tres més.

Eltiempo24.es

Aquest article s'ha publicat dins de astronomia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *