Fer reviure espècies extingides

Ovella Dolly

La recerca genètica busca eines per revertir la selecció natural, per poder tornar a la vida animals que han desaparegut, com ara els mamuts, els dinosaures, o fins i tot els neandertals.

Fins no fa gaire, semblava que la selecció natural només apuntava en una direcció. Podia ser que es formés una espècie, que després prosperés i que, finalment, s’extingís. Un cop extingida, no podia tornar a existir. Ara, però, alguns científics asseguren que hi ha una nova via. “Potser ja no som a temps de retardar-ne la mort, però podem revertir-la”, assegura George Church, genetista de l’Escola de Medicina de Harvard.
Fins al moment actual només s’ha recuperat una subespècie extingida, però l’animal nounat tan sols va sobreviure uns minuts el 2003. Era una cabra salvatge pirinenca, una mena de cabra de grans dimensions que vagava pels espadats dels Pirineus entre Espanya i França fins que en va morir l’últim exemplar el 1999. Per recuperar-la, es va fer servir el mètode de la clonació, és a dir, es van emprar cèl·lules congelades de l’últim animal per mirar de crear-ne un de nou, si fa o no fa de la mateixa manera que es va clonar l’ovella Dolly a partir d’una cèl·lula congelada de la mamella d’un xai mort anys abans.

Rheobatrachus silus

Recentment, en un congrés celebrat a Washington, uns científics australians van informar que intentaven clonar una granota australiana estranya, la Rheobatrachus silus , que es va extingir fa més o menys un quart de segle. De moment, només han aconseguit produir embrions en les seves primeres etapes de desenvolupament però no han aconseguit que sobrevisquin.

Retornar, per què?

Som al principi d’aquesta nova empresa. Poden passar anys abans els científics no aconsegueixin fer reviure espècies extingides, però molts hi treballen. En mamuts llanuts. En un cavall de 7.000 anys d’antiguitat que habitava la zona de Yukon, al Canadà. També en un colom migratori: abans de desaparèixer, als Estats Units n’hi havia entre tres i cinc milions. Alguns fan una crida a ser cauts. Ross MacPhee, comissari de mamífers al Museu Nord-americà d’Història Natural de Nova York, afirma que, si bé la tasca científica de fer reviure espècies extingides és fascinant, “com sol passar, la capacitat tecnològica sobrepassa el que implica tot plegat”. “Qui ho farà i quines regulacions hi haurà? Són coses que s’obliden amb tot el bombo que se’n fa”, diu MacPhee.

Fórmules per fer reviure

Els mètodes científics destinats a fer reviure espècies extingides són complexos, fins al punt que pot semblar una tasca descoratjadora. Per poder clonar una espècie extingida cal disposar d’una cèl·lula intacta. Possiblement, no n’existeixi cap. Alguns científics han especulat que pot haver-hi cèl·lules intactes d’espècies extingides, com ara el mamut llanut, congelades al permagel – permafrost en anglès- del sòl. D’altres, com Church, ho dubten. Si la clonació funciona, dóna lloc a un embrió que aleshores caldria implantar en una espècie estretament emparentada perquè serveixi de mare de lloguer.

Les noves tecnologies de tractament de l’ADN han obert la porta a una altra manera de fer ressuscitar espècies extingides. No cal res més que una mica de material genètic. La idea consisteix a comparar l’ADN de l’espècie extingida amb el d’una espècie vivent que hi estigui estretament emparentada i, tot seguit, començar a introduir fragments de l’ADN de l’espècie extingida en l’ADN de cèl·lules de l’espècie vivent. Les cèl·lules híbrides s’emprarien en la clonació. Al cap de poc, l’animal resultant tindria prou ADN de l’espècie extingida per assemblar-s’hi molt. Tot i això, aquest mètode no serviria per crear dinosaures, com a la pel·lícula Parc Juràssic , perquè, pel que sembla, no hi ha ADN de dinosaure.

Un altre mètode és la recreació d’una espècie a partir dels seus descendents. Pot funcionar, per exemple, amb l’ur, una antiga raça bovina salvatge. Es creu que la majoria dels seus gens distintius segueixen existint escampats entre les races bovines actuals. Els científics podrien creuar les races actuals seleccionant progressivament descendents amb més i més ADN d’ur fins a obtenir exemplars que s’hi assemblessin.

Tigre dents de sabre

Greely esmenta un altre argument favorable a fer reviure espècies extingides que remet al concepte de justícia. Per exemple, el colom migratori. “Nosaltres en som els assassins. ¿No tenim el deure moral de fer-lo reviure?” El que decanta Greely i molts d’altres en favor de la idea de fer ressuscitar espècies desaparegudes és una certa sensació de fascinació. “Per a mi seria tan al·lucinant veure un mamut llanut, un tigre de dents de sabre o un peresós gegant… -confessa Greely-. No estem parlant de Parc Juràssic , estem parlant de Parc Pleistocè , de fa 100.000 o 200.000 anys”. I afegeix: “Hi ha una pila de bèsties al·lucinants que han desaparegut durant els últims 200.000 anys”.

I tu, què n’opines?

Diari ara Premium.
Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Fer reviure espècies extingides

 1. Miriam San José Oliva diu:

  Seria fantàstic fer reviure una espècie extingida, ja que per als que no l’hem vist mai, seria sorprenent, però també ho seria pels que l’han vist. Encara que el procés per “reviure” una espècie és molt complicat, jo confio en que puguin fer-ho. A més ja ho van aconseguir al 2003 amb la cabra salvatge pirinenca, però només va viure una minuts.
  Jo, confio en la ciència i sé que tard o d’hora ho aconseguiran!

 2. Àlex Valverde Valencia diu:

  Uau, el que fa uns anys era ciència ficció ara es posible. A mi personalment no m’agradaria que seguissin amb la tasca de reviure espècies extinguides, tot i que seria emocionant vuere de nou un mamut o un tigre dents de sable podria acabar sent un problema ja que podria acabar combertint-se en una espècie invasora. Jo ho veig molt dificil que revisquin animals, ja que;primer s’hauria d’adaptar a un nou món amb diferents climes que no s’assembla gens als del Pleistocè, segon potser ja no trobaria l’aliment si es herbívor el vegetal, i si es carnívor l’espècie amb la cual s’alimentava…
  Però bueno, el tren de la tecnologia passa molt ràpid i si no et pujes a temps et quedes antiquat.

 3. Francisco Quesada 2n ESO diu:

  Quina notícia!!!! Jo ho veig una mica estrany, però per poder veure o viure coses noves….
  Seria un gran pas endavant de la ciència i la tecnologia d’aquest món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *