Cau un meteorit a Rússia

El passat divendres, dia 15 de febrer, cap a dos quarts de cinc de la matinada de l’hora a Catalunya va haver una pluja de meteorits acompanyada per uns estols de fum sobre les regions de Txeliabinsk, Sverdlovsk, Kurgan i Tyumen (totes elles en el centre de Rússia).

L’Agència Espacial Europea (ESA) va assegurar que el meteorit no tenia cap relació amb l’asteroide 2012 DA14, que va passar aquest mateix dia a les 21.24 hores a uns 27.000 quilòmetres de distància de la Terra.

L’Agència Espacial nord-americana (NASA) ha informat que l’asteroide 2012 DA14, d’entre 45 i 95 metres de diàmetre és el més proper al nostre planeta des que els científics van començar a observar-los rutinàriament, fa uns quinze anys. Els satèl·lits de comunicació o meteorològics solen orbitar a uns 36.000 quilòmetres, per fer-nos una idea de com de lluny nostre va passar.

La velocitat d’entrada s’estima que va ser al voltant de 18 quilòmetres per segon, és a dir, més de 64.000 quilòmetres per hora. Segons els càlculs de Peter Brown de la Universitat de Western Ontario (Canadà), a partir de les ones sonores d’extremadament baixa freqüència detectades per una xarxa global, s’ha estimat que l’objecte mesurava uns 17 metres d’ample, amb una massa de 7.000 a 10.000 tones quan va xocar amb l’atmosfera.

Va explotar amb una força de prop de 500 quilotones de TNT (unes 30 vegades l’energia alliberada per la bomba atòmica d’Hiroshima) al voltant de 15 o 20 quilòmetres d’alçada.

1200 persones van resultar ferides, la majoria dels ferits van patir talls pel trencament de vidres, ja que l’ona expansiva va fer esclatar les finestres de molts edificis a la regió de Txeliabinsk.

La casualitat ha transformat en notícia alarmant un fet que fins ara era una curiositat celeste o un bon argument de relat de ficció, ja que és molt difícil que fenòmens d’aquest tipus puguin produir grans desastres.  Tot i així, no és la primera vegada que ha passat, ni serà l’última.  Per aquest motiu molts científics estudien el cel per calcular el pas d’aquests cossos prop nostre i per aprendre més cada dia sobre l’Univers.

Si voleu conéixer alguns impactes històrics de meteorits  cliqueu damunt d’aquest enllaç “els impactes de meteorits més importants contra la Terra” i si encara teniu més curiositat, veieu el següent documental:

Aquest article s'ha publicat dins de astronomia i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Cau un meteorit a Rússia

 1. Raúl García diu:

  Va ser un fenomen quasi mai o mai vist.
  Es interessant ja que quan apareix el principi es com si sortís del res, segur que la gent va quedar asustada.
  Tambe quan pasa hia com un moment en que el impossible veure alguna cosa ja que al passar tan aprop provoca que quedem”cecs” per un instant

 2. Joan Marc Ferrer diu:

  A mi personalment aquesta notícia em va impactar mot des del moment que la vaig observar per la televisió. La manera com va xocar el fenomen m’ha semblant espectacular i m’ha estranyat que no hi haguessin més víctimes, això, en canvi, és una sort per moltes persones. També m’ha estranyat la manera de que hi haguessin tants ferits, perquè no m’esperava tants ferits per la ruptura dels vidres.

  Aquest fenomen és molt espectacular però espero que no caiguin més a la Terra per la seguretat de la gent.

 3. Raúl García diu:

  Es un fenomen mai vist.
  Tothom va quedar vam quedar “cecs” durant un instant, es un fenomen quasi mai vist per les persones de aquest segle

 4. Pablo Camacho López diu:

  Per a mi aquest video a sigut el que millor he entés i el que mes ma fet intriga.
  M’ha semblat curios que hi hagin persones en el mon que pogessin destinguir entre un meteorit i una pedra.
  També he comprovat que les persones s’equivoquen com els de la nasa.

 5. Gerard Alias Fernández diu:

  El que em sembla extrany es que la gent quan veu caure un meteorit segueixin conduïnt el seu cotxe com si no hagués passat res; només que els hi caigui a poc menys d’un quilòmetre ja podria acabar amb ells.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *