Eclipsi solar total

A dos quarts de nou del vespre del dimarts 13 de novembre (matinada del 14 a Austràlia) va haver un eclipsi solar total. Això passa quan la Lluna se situa enmig de la Terra i el Sol, de manera que va tapant la seva llum i el cel s’enfosqueix. Es va poder veure dos minuts i cinc segons. Però això no es va poder veure a tot arreu. Aquest eclipsi només el van gaudir a Austràlia, Papua Nova Guinea, Nova Zelanda, Indonèsia, Argentina i Xile. Aquí el vam veure per la televisió o internet.
Durant un eclipsi solar es pot veure – amb ajuda d’instruments adequats per protegir els ulls, ja que mai s’ha de mirar al sol directament – les fosques estructures al voltant de les vores del sol.  Aquestes estructures són l’atmosfera del Sol, la corona, que s’estén més enllà de la superfície més fàcil de veure, coneguda com a fotosfera.
Aqui teniu un video de la NASA en que es pot veure el moment en què la Lluna tapa completament el disc solar.

El Periòdico, juntament amb Alumni UB (Universitat de Barcelona), van cobrir la retransmissió en directe des de Cairns (Queensland), amb vistes a la Barrera del Corall de l’oceà Pacífic. Uns núvols impertinents no van deixar veure el pas de la Lluna per davant del sol, però sí que es pot apreciar com canvia la intensitat de la llum a mida que avança l’eclipsi i com la reportera desplaçada fins allà intenta transmetre les sensacions que té de tot el fenòmen. En aquest video ho podeu veure.

A Catalunya ens haurem d’esperar fins el 12 d’agost del 2026 per poder viure un espectacle tan fascinant com aquest. En aquesta animació podeu veure el recorregut de la Lluna en aquell dia.

Aquest article ha estat publicat en astronomia, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Eclipsi solar total

  1. Francisco Quesada 2n ESO diu:

    Sincerament, vaig quedar molt sorprès quan ho vaig poder contemplar per la televisió, però es que ara llegint això i mirant els vídeos, he quedat fascinat. Esperarem tots amb emoció fins al 2026 fins el pròxim eclipsi.

  2. Pobres els espectadors que van estar esperant per a no poder presenciar aquest fenomen tan interesant.

  3. Adrián Cantarone diu:

    És una pena que al segon vídeo no s’hagi pogut visualitzar amb claredat aquest fenomen tan fascinant. Mentrestant nosaltres ens hem d’esperar fins al 12 d’agost de 2026 perquè es produeixi un eclipsi aquí a Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *