Pluja d’estels de les Leònides aquest cap de setmana

Què és una pluja d’estels?

Aquesta “pluja” és formada per petits fragments despresos de cometes que entren en contacte amb l’atmosfera de la Terra i, per fregament amb ella, s’encenen.

Els cometes, en les seves trajectòries, deixen al darrera seu un rastre de partícules que es desprenen en la seva aproximació al Sol. Aquests mateixos fragments són els què, reflectint la llum del Sol, donen lloc a les espectaculars cues que alguns d’aquests cossos ens mostren.

La Terra, en el seu desplaçament per l’espai, al voltant del Sol, travessa ocasionalment l’antic camí d’un cometa, i és llavors quan els fragments i partícules que han quedat impacten amb les capes altes de l’atmosfera, donant lloc a aquest extraordinari fenomen.

Això explica el per què les pluges d’estels es produeixen sempre als voltants de dies molt concrets, i per què cada pluja sembla provenir d’un punt concret del cel (anomenat “radiant”) – que no és més que el “punt” de contacte de la Terra amb l’òrbita del cometa).  Aquest punt “origen” les dóna nom (“lleònides”, “persèides”, etc.)

No sempre la seva intensitat és la mateixa, depenent exactament del grau de coincidència entre el camí de la Terra i el conjunt de fragments.

Algunes de les més famoses que podem veure cada any són les Persèides (conegudes com a “llàgrimes de Sant Llorenç”) a inicis d’Agost, o les Lleònides, a meitat de Novembre.

Enguany, les Lleònides van tenir el  màxim d’activitat el matí de dissabte 17 de novembre: per tant, la nit més favorable era la de divendres a dissabte. Tot i això, també es van poder veure amb condicions meteorològiques òptimes la nit de dissabte a diumenge.

Les Leònides són un fenomen regular en aquestes dates de l’any. El cometa Temple-Tutttle passa cada 33 anys al voltant del Sol.

Cada 33 anys, quan passa el cometa, l’activitat de la pluja és molt més intensa i pot superar el miler de meteors per hora, com va ser el cas del 2001. Enguany, la intensitat serà menor que el 2001, però visible a simple vista, sense necessitat de telescopi: podent-se veure al voltant d’uns 20 meteors per hora.

Extret del Bloc “Estels i planetes” i de 324.cat

 

Aquest article ha estat publicat en astronomia, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Pluja d’estels de les Leònides aquest cap de setmana

 1. Francisco Quesada 2n ESO diu:

  La veritat que m’ha sorprès molt, ja que no en sabia res de tot aixó i gracies a aquest blog puc aprendre coses que, a vegades ales telenotícies no en veig.

 2. Miriam San José Oliva diu:

  Jo no sabia res sobre la pluja d’estels. Ara que ja m’ho he llegit i tinc molta informació, hem sorprèn força, perquè jo no m’esperava que quan hi ha una pluja d’estels és formada per petits fragments despresos de cometes que entren en contacte amb l’atmosfera de la Terra i, per fregament amb ella, s’encenen. És sorprenent veritat?
  Aquestes coses són les que fan que ens interessem més per la ciència. Perquè aquesta ens ajuda a ser més cultes i saber més coses, com ara la de la pluja d’estels.

 3. Adrián Cantarone diu:

  Jo no sabia de la pluja d’estels, però llegint aquest article m’he enriquit una mica més, però no m’imaginava que es formessin d’aquesta manera. Per això m’agrada la ciència, sempre donant respostes a les grans preguntes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *