La Lluna, filla de la Terra segons ‘proves de maternitat’

Fa anys que es coneix la teoria segons la qual la Lluna va néixer fa 4500 milions d’anys a partir de la col·lisió del nostre planeta amb un altre de la mida de Mart, al qual s’ha anomenat Theia (en algunes ocasions Orfeu). Però el que no quedava clar és si la seva composició es devia a la Terra, a Theia o a tots dos planetes.

Tres estudis que acaben de publicar Nature i Science tenen la resposta. Confirmen la teoria que quan la Terra encara era un planeta incipient va xocar amb un altre planeta més gran. Ara bé, gràcies a una anàlisi detallada de les mostres de roques lunars recollides in situ als anys 70 durant la missió Apol·lo s’aclareix que els materials de què està feta la Lluna provenen de la Terra. És a dir, d’una sola mare.

Els científics han creat models per ordinador que simulen el xoc. Els investigadors de Harvard mostren que un impacte gegant en una Terra primitiva de gir ràpid va poder originar un disc de material terrestre que va servir per formar la Lluna.

Gràcies a la formació de la Lluna, avui la Terra és com és. El satèl·lit va protegir-la dels meteorits, va permetre que s’estabilitzés i que s’alentís la seva òrbita. Així, el clima terrestre extrem va canviar fins a convertir-se en un lloc on desenvolupar-se la vida.

Gràcies en part a la filla, la mare és com és.

Diari Ara, edició Premium 21/10/2012.

I si no tinguéssim Lluna, com seria la vida a la Terra? Veient aquest interessant documental podràs conéixer algunes teories al respecte.

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

36 respostes a La Lluna, filla de la Terra segons ‘proves de maternitat’

 1. Paula Campos Bermudo diu:

  Jo crec que el descobriment de com es va formar la Lluna és molt curiós i interessant.
  I jo em pregunto que com va passar perque el planeta Mart xoques amb la Terra.

 2. Eric Corvo Garcia diu:

  La veritat es que sembla impossible que es pogui investigar sobre aquest fet però, amb la tecnologia d’avui dia!! Aquesta informació m’ha resultat molt interessant i curiosa ja que mai havia escoltat parla del Theia i també que és impressionant com la Lluna “esta formada per la Terra”.

 3. Pablo Soriano Antón diu:

  Per a mi, saber que la Lluna és filla de la Terra, ha sigut tot un descobriment impressionant, perquè jo pensava quera un satèl·lit que estava format per un munt de roques, que amb el pas del temps s’han anant ajuntant.

 4. Fernando Cobo diu:

  M’agrada, està bé i molt complet.

 5. Miriam Lidueña diu:

  Aquest vídeo bàsicament tracta de com es va formar la lluna i que si al llarg dels anys la lluna per la seva rotació segueix allunyant-se de la Terra, la Terra tindrà conseqüències: L’eix de la Terra canviaria i per tant també el seu clima. Per tant podem dir que la lluna és l’eix climàtic de la Terra. Per tant si la lluna es segueix allunyant de la Terra, la Terra per el seu clima serà inhabitable.

 6. Berta Pallarés diu:

  M’hagrada molt aquest artícule, estic d’acord amb el que diu, m’ha fet reflexionar el títul”La lluna, filla de la Terra, segrons proves de maternitat” amb el títul ho diu tot, mai vaig pensar que gràcies a la Terra no tindriem lluna, una cosa nova per saber, i crec que totes les persones del món ho haurien de saber perque es important, com ja he dit, m’hagrada molt aquest artícle, ja que m’hagrada molt aquest tema, i saber moltes coses sobre la Terra, l’univers…

 7. Àlex Valverde Valencia diu:

  Hem sembla bé que els cientifícs i astrònoms segueixin descobrint nova informació sobre l’origen de la lluna, perquè aixó ens premetrà trobar moltes respostes a preguntes que han estat encuriosint a l’home des de fa segles

 8. Ariadna diu:

  Crec que és bo que hi busquin respostes a moltes preguntes que hi ha sobre la Terra, perqué encara que hi hagi gent que es conforma sabent que a l’univers hi han planetas i que hi vivim a la Terra, molta altre gent vol saber-hi moltes coses sobre la Terra.

 9. Sara Giménez diu:

  Aquesta notícia m’ha impactat molt, pensar que la Lluna està formada per la pròpia Terra i que no deixa de ser una part d’ella. És una sort que la Terra xoqués amb un cos de la mida de Mart, i que originés la Lluna. Sabem que sense la Lluna, la Terra no seria com la coneixem avui dia, amb els corrents marins, les marees, el calendari, l’augment de la duració d’un dia… I per això és tan important.

 10. Miriam San José diu:

  Em sembla curiós com els científics i els astrònoms, que estan especialitzats en aquests camps, poden arribar a formular tantes teories sobre la formació de la Lluna. Segurament temps enrere, quan no hi havien astrònoms ni científics capaços de donar un “perquè” a les coses totes les teories eren certes. Però amb el pas del temps s’han anat enriquint de coneixements fins a poder arribar a obtenir nous mètodes per a descobrir l’origen i de la Lluna fins que han anat descartant fins a quedar-s’hi amb les teories més lògiques i que són possibles.
  El titular mostra amb una metàfora que la Lluna prové únicament de la Terra.

 11. Ariadna Ibarra diu:

  M’ha agradat molt el vídeo “Y si no tuvieramos luna” ja que t’explica molt bé tot el que va passar perquè es formes la lluna i per tot el que passaria si no i tinguessim lluna.
  Estic d’acord amb l’Àlex Valverde, ja que està bé que la gent estigui interessada per l’origen de la lluna

 12. Marta Sieiro diu:

  Jo penso que aquest documental per al que estem estudiant està molt bé perquè ens explica detalladament el que va passar amb la lluna i teories que pot ser són certes. També em sembla bé que l’hagin fet perquè per a persones que no ho sabien res d’aquest tema, ara al menys tenen alguna informació . Jo només espero que al futur en sapiguem més sobre la creació de la lluna i que alguna d’aquestes teories que s’han presentat siguin certes

 13. David Lama diu:

  Aquest video potse que ayudi a molts astronoms del món i inclus joves , ajudara a investigar sobre noves teóries , hi donara mes de parlar ya que interesa molt com es va crear la Terra y la lluna.

 14. Javier Copete diu:

  Aquests descobriments que fan els científics i els investigadors van bé per saber més coneixements de la Terra, aixi fan que l home descubreixi més coses.

 15. Paula Abelleira Lao diu:

  Aquest vídeo m’ha agradat molt , perquè és molt interessant tota la informació que ens ofereix sobre la lluna i les investigacions que han fet els científics des de fa molts anys .
  Mai m’ha havia semblat tan important la lluna fins que he vist aquest vídeo , ara penso que tindre-la ajuda molt a la Terra a tenir una estabilitat en el seu moviment de rotació i en els seus canvis climàtics .
  També m’ha impressionat molt el que podria passar a la Terra si la lluna cada vegada és més petita i llunyana .
  Quan la lluna era tan gran i diferent , és a dir , al començament de la seva formació , a mi també m’hagués agradat veure-la a la nit.

 16. Cristina Cruz diu:

  Mai hauria imaginat que la lluna vingués de la Terra o que sigui “filla de la Terra” però em sembla molt bé que per fi sapiguem més coses noves de la Lluna.

 17. pau angulo luque diu:

  es molt interesant saber la informació que ens han donat sobre la lluna, i a més a més sabem que els cientifícs i astrònoms segueixen descobrint més cosses sobre el mon.

 18. christiandoblassamc diu:

  A mi en sembla molt gracios que la terra “pugui tindre fills”.
  Em sembla que els cièntifics van tindre que pensar molt per saber lo del meteorit que va xocar amb la terra.

 19. Joan Jiménez diu:

  Els cièntifics i astrònoms avançen la seva informació sobre la vida de la lluna, perquè així l’ésser humà descobrirá noves parts de la Terra que no hem sabut des de fa molt de temps.

 20. Maria Martinez diu:

  És increïble que tinguem tanta dependència de la Lluna. Mai hagués pensat que sense la Lluna, el nostre planeta no existiria i a la Terra no hi hauria cap tipus de vida. Encara que sembla una teoria, també és veritat que està molt bé documentada. Penso que per una vegada els científics es podrien equivocar, així no hauríem que preocupar-nos i podríem veure sempre la Lluna allà on està.

 21. No creieu que per la arribada de la nostre espècie, van fer falta moltes casualitats (com per exeple la Lluna)?

 22. David Díez diu:

  És molt interessant com es crean els astres de l’univers i els científics fan un molt bon treball. A simple vista ningú s’ho creo si no ho veu més d’una vegada.

 23. Xiora Losada Àvila diu:

  Estaria be que els astronoms i els científics continuesin buscan informació sobre els planetes que ens envolten, per a aprendre més coses sobre l’univers, la lluna…
  i per a sapiguer el que pasarà d’aquí a uns cuants secles amb la terra i amb la gent que suposo que haurà.

 24. Fernando Cobo diu:

  Fa poc temps van aprovar què la Lluna era “la filla” de la Terra perque quan van xocar La Terra i un tros de terra va ser la creació de la Lluna. Nova durar un dia ni dos en crear-se la Lluna va tardar milions i milions d’anys. Aixi va ser la creació de la Lluna.

 25. Carles diu:

  Els científics han demostrat que la nostre espècie hi és gràcies a la Lluna que es va crear per la col·lisió de la Terra amb el planeta Theia.

 26. Natalia de la vega diu:

  Em sembla molt bé aquest bloc perquè jo no sabia que la terra esta feta com esta gracies a la lluna i moltes coses més. I hem sembla molt interessant.

 27. Blanca Yañez diu:

  Ea bona idea que les persones siguin investigan la lluna per conèixer coses noves.

 28. Bryan Cuesta Coloma diu:

  Com ha dit el gerard, si que és una casualitat que la lluna es crees quan la nostra espécie estava arribant.

 29. Albert Marín diu:

  Jo crec de que es molta casualitat que estem a la distància adequada, un xoc a un angle llust de la Terra, l’aigua…

 30. Alfonso Lozano García diu:

  Es increible que d’un xoc es pugui crear una cosa tan important per a nosaltres come es avui dia la lluna.

 31. Adrián Cantarone diu:

  Gràcies als estudis dels científics i dels astrònoms podem obtenir tota aquesta informació tan valuosa, per conèixer millor l’aparició de la nostra existència i de tot el que ens envolta.

 32. Ian Martínez Cusío diu:

  Amb el pas del temps la tecnologia ha evolucionat hi ha pogut permetre estudiar tot el que ha passat o el que podria passar amb la lluna ialtres factors.

 33. Jaume Carrión diu:

  Em sembla increible que la Lluna estigui formada per un a part del nostre planeta a consecuencia del impacte amb, un altre planeta, aixó em fa pensar en la posibilitat de que en un futur un altre planeta poguès impactar amb el nostre.

 34. Óscar Hita Dopico diu:

  Sembla impossible que d’un impacte entre planetes pugui formarse un satel·lit com és la Lluna.
  Aquest article m’ha informat molt sobre la Lluna i com ens afecta a la Terra.
  Gràcies.

 35. Jesús Oca Fernàndez diu:

  Els científics tenen també una altra teoria, aquesta teoria es que la Terra i la Lluna estaven unides l’una amb l’altre, llavors un meteorit va xocar contra aquest ‘planeta’ i va ocasionar la separació d’aquest ‘planeta’. Aquest dos cossos van quedar deformats, però amb el pas del temps i per el moviment de la Terra i de la Lluna es van quedar arrodonides.

 36. Alba Rodríguez Vasco diu:

  Jo m’he mirat les pàgines de NATURE i SCIENCE les he traduït hi posen articles molt interessants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *