Un salt des de 39000 metres.


L’esportista d’alt risc austríac Felix Baumgartner, exmilitar i instructor de paracaigudisme, té 43 anys i en feia cinc que preparava aquesta gesta.  Ahir va tocar terra sa i estalvi després de llançar-se des de l’estratosfera, a més de 39.000 metres d’altura, per convertir-se en el primer ésser humà a intentar trencar la velocitat del so en caiguda lliure.

En total va trigar uns 16 minuts a tocar terra en un aterratge perfecte en paracaigudes després de llançar-se al buit dins el vestit pressuritzat, que el protegia de la baixa pressió i les baixes temperatures.

En condicions normals, a l’atmosfera terrestre la velocitat del so és de 1.234 quilòmetres per hora, mentre que a l’estratosfera s’hi pot arribar amb uns 1.110 quilòmetres per hora per la menor resistència de l’aire, segons la missió. Aquestes velocitats extremes es poden aconseguir a causa de l’escassa densitat de l’aire. En una caiguda lliure estàndard amb paracaigudes, normalment des d’una altura d’uns quatre quilòmetres, s’arriben a velocitats màximes d’uns 250 quilòmetres per hora.

Ha aconseguit, doncs, batre tres rècords: ser el primer a superar la velocitat del so (més de 1.100 quilòmetres per hora) sense ajuda mecànica; fer el salt amb paracaigudes des de més altura i pujar en globus aerostàtic al punt més allunyat de la Terra.

El seu principal assessor és el fins ara posseïdor del rècord del salt en paracaigudes des de més altitud: Joe Kittinger, de 84 anys, que es va llançar el 1960 quan era membre de les Forces Aèries dels Estats Units des d’una altura de 31.333 metres.

Clicant aqui pots veure l’esquema dels quatre rècords que pretenia assolir.

Fonts:  El Periódico i TV3
Aquest article ha estat publicat en atmosfera, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

34 respostes a Un salt des de 39000 metres.

 1. Àlex Valverde diu:

  Em sembla molt bé Felix Baumgartner hagi tingut la valentia de fer una gesta històrica, convertir-se en el primer home supersònic sense ajuda mecànica. Aixó farà que potser, en el futur, un jove valent intenti batre els records de Baumgartner i així passar a l’història. Aquest salt estratosfèric també permetrà fer molts avenços al món del paracaidisme i el esports d’alt risc

 2. Marta Sieiro diu:

  A mi em va agradar molt perquè a part de que va ser molt valent al fer-lo també crec que per als paracaigudistes es motivaràn més .Això també a fet que es doni a parlar més d’en Felix i només espero que aquesta no sigui l’ultima. En general per mi va ser un espectacle!

 3. Miriam San José diu:

  És sorprenent com una persona qualsevol pot fer aquest gran pas. Com va dir Neil Amstrong quan va trepitjar la Lluna: un petit pas per l’home però un gran pas per a la humanitat; jo la canvio, referint-me a Felix Baumgartner: un petit salt per a l’home però un gran pas per als avenços i la humanitat. Tots sabem qui va ser Neil Amstrong, doncs en un futur tothom recordarà a en Felix Baumgartner, l’home que va trencar la velocitat del so amb la caiguda lliure(més de 1.100 quilòmetres per hora) sense cap tipus d’ajuda i l’home que ha saltat amb paracaigudes la distància més gran. Encara que amb molt esforç ho ha pogut aconseguir, Felix Baumgartner és un home amb ganes de batre rècords, perquè els reptes hi són perquè algú, algun dia els modifiqui i passi a la història.

 4. Eric Corvo Garcia diu:

  Primer per suposat dir que en Felix és un “crack” i dir també que encara que no hagi aconseguit els quatre récords que es proposava, aquest home ha aconseguit una gesta impressionant i que en el futur no se si haurà cap home o dona més valent que ell per superar aquesta cita. Que segur no s’oblidarà fàcilment!

 5. Pablo Soriano Antón diu:

  M’agrada molt aquest salt que a realitzat Felix Baumgarther perque mai ningú hi havia fet una proesa com aquesta, a més de vatre tres records histórics del món. Aquest salt prodigiós ens ajudarà molt en avenços tecnológics i científics del món.

 6. Fernando Cobo diu:

  Adoro molt a Fèlix Baumgartner perquè té molt mèrit el que ha fet, tirar-se des de més de 39.000 metres d’altura des de l’estratosfera. Està molt bé l’article, gràcies.

 7. Miriam Lidueña diu:

  És miolt impressionant veure a una persona entrenada és clar com Fèlix Baumgartner, trenqui la velocitat del so tirant-se des de l’estratosfera, amb un risc. Aquest home serà escoltat pel que ha fet, però possiblement hi hagi un altre d’aquí uns anys, i també sigui escoltat.

 8. Berta Pallarés diu:

  L’únic adjectiu que podria definir aquest home és ” valent”. Aquest home te molta valentia, no tothom pot fer el que ha fet, és una altre história en la história de la Terra.

 9. Ariadna diu:

  Per la meva opinió Felix Baumgartner és una persona molt valenta que fa el que li agrada, peró convertint-se en una dels millors o el millor paracaiguidisme del món. I encara sabent els riscs que hi ha, que són molts, a tingut la valentia de fer-ho.

 10. Sara Giménez diu:

  Considero que el salt fet per Felix Baumgartner des de l’estratosfera, amb més de 3900 metres d’altura ha estat un acte valent i boig alhora. També em fa pensar en les sensacions que va tenir al principi, durant i al final d’aquesta caiguda lliure de rècord.

  Crec que els humans ens desafiem a nosaltres mateixos i sempre busquem noves experiències i nous reptes. I ell ha aconseguit el seu objectiu.

 11. Ariadna Ibarra diu:

  Jo no vaig poder veure la caiguda de Félix Baumgartner però ara que la he mirat em sembla molt impresionant i jo estic segura que no en tiraria, no sóc tan valenta com en Félix.

 12. Maria Martinez diu:

  Aquest reportatge m’ha semblat molt curiós, ja que Felix Baumgartner s’ha estat preparant durant cinc anys per aquest salt de 39.000 metres d’altura. S’ha convertit en el primer ésser humà a intentar trencar la velocitat del so en caiguda lliure, va trigar uns setze minuts en tocar terra. Felix a més de ser el primer a superar la velocitat del so (més de 1.100 quilòmetres per hora) sense ajuda mecànica a fet uns altres dos records més: fer el salt amb paracaigudes des de més altura i pujar en globus aerostàtic al punt més allunyat de la Terra.

 13. David Lama diu:

  Aquest jove deportista d’alt risc ha estat valent a fer un salt desde la estratosfera superar tres rècords, un de ells supera la velocitat del soroll, aquest salt ha estat cinc anys de preparació i en espera.Alguna gent pensava qque moriria per l’altura o la velocitat o els graus de temperatura que eran molt pero que molt frreds

 14. Paula Abelleira Lao diu:

  Felix Baumgartner , un senyor que ha tingut la valentia de fer un salt des de 39.000 metres , un salt des de l’estratosfera.
  Felix , ha batut el rècord fen el famós salt de 39.000 metres d’altitud amb paracaigudes . Això ens permetrà fer més avanços en molts sentits.
  Felix Baumgartner un deportista d’un deport de molt risc. Felicitats!

 15. Albert López diu:

  Per el que jo penso Felix Baumgartner, va fer un gran esforç per atrevir-se a tirar-se des de tan alt. A aquest pas pot ser un gran paracaidista que passi a l’història.

 16. David Polo diu:

  Felix Baumgartner hagi tingut la valentia de fer una gesta històrica, convertir-se en el primer home supersònic sense ajuda mecànica.
  Aquest salt estratosfèric també permetrà fer molts avenços al món del paracaidisme i el esports d’alt risc

 17. Cristina Cruz diu:

  Aquest home es impresionant saltar 39000 m te merit gràcies a persones aixi evolucionem dia a dia. Es impresionant que hagi trencat la barrera del so i que allà batut el rècord d’alçada per una caiguda lliure, però no de durada per quinze segons.

 18. pau angulo luque diu:

  Ha sigut molt valent per atrevir-se a saltar des de 39.000 metres d’altura, ha sigut el primer home sense ajuda mecànica, potserr en el futur un home valent com en Felix Baumgartner se disposarà a saltar des de més alt que aquest home i en Felix i pasarà als Records Guinnes.

 19. Joan Jiménez diu:

  Aquest home es molt valent, s’ha arriscat la seva vida a llençar-se des de la estratosfera. Ha superat la distància de metres de Joe Kittinger d’uns 31.333 metres d’altitud.

 20. Raúl Durán 1r eso A diu:

  Felix Baumgartner s’ ha convertit en un heroi després de fer axió, ha demostrat que l’ésser humà no ha de patir en una caiguda, si no que ha de ser fort.

 21. christiandoblassamc diu:

  Quina por haruia de tenir quan va perdre el control i entrava a la velocitat de só.
  Jo no saltaria ni per tot el diner del mon.

 22. Aquest home es un exemple com a persona, ja que volia aconseguir el repte de passar a la història i al final ho ha aconseguit, això vol dir que les somnis, algún dia poden arribar a fer-se realitat.

 23. Gloria Villar diu:

  Ha sigut una pasada, una persona normal tindria vertígen a l’hora de llançar-se de tant alt i també Felix Baumgartner ha pogut estabilitzar-se per que estava donant moltes voltes i gairebé no podia parar pero al final ja ha pogut.

 24. David Lama diu:

  Aquest home que treballa amb l’equip de “RedBullStratos”es un esportista d’alt risc,quan va saltar desde l’estratosfera havia d’estar molt concentrat perque es posava la vida en joc. Aquest salt ha estat 5 anys de preparació.
  A l’estratosfera hi han climes molt baixos , el seu vestit estava molt equipat i ell estava ben segur per fer el salt. Felix va batre tres rècords un d’ells el de superar la velocitat del soroll ,es va quedar a segons de igualar el record de Joe Kittinger el seu director de RedBull. Va ser un gran salt tot els mitjans el van emetre.

 25. David Díez diu:

  Es increible les coses que arriben a fer les persones. Moltes persones pujarien però poques tindrien la valentia i força que tenia aquest senyor. La majoria baixaria a la nau sense viure aquesta experiència que va viure en Felix. Està molt bé perquè a aconseguit un gran record històric.

 26. Blanca Yañez diu:

  Aquest home es un bon model a seguir ya que ha fet una cosa que poques persones farien.

 27. Rubén Gálvez diu:

  Aquest home ha sigut molt valent de tirar-se, segurament volia ser un home important a la vida, però mes endavant n’hi haurà un altre home que batrà el record.

 28. Natalia de la vega diu:

  Aquest home em sembla molt valent perquè una altra persona crec que no tindria la mateixa valentia que ell i tirar-se des de 39.000 i també sabent que en aquell salt podria haver mort. M’agradaria preguntar-li que: que ha sentit al tirar-se de tanta altura.

 29. Albert Marín diu:

  Felix Baumgartner portava 5 anys esperant aquesta oportunitat i al final a pogut aconseguir que tots els rècords de paracaidisme anteriors i d’esports d’alt risc han quedat pulveritzats, ja que ha possat en risc la seva vida per un somni.

 30. Patricia Ferrero diu:

  Em sembla que aquest home Felix Baumgartner, ha sigut una persona molt valenta ja que una persona que es sacrifica per l’avanç del nostre món saltant desde l’estratosfera mereix tot el nostre respecte.

 31. Jesús Oca Fernàndez diu:

  Aquest home ha sigut molt valent llençant-se des de 39000 ya que apart de batir un rècord propi ha ajudat als científics a estudiar una mica més la estratosfera com la temperatura pressió atmosfèrica, oxigen etc

 32. Alfonso Lozano García diu:

  A part dels impressionants rècords que ha batut Felix Bagumanter ha tingut la sang freda de tirar-se amb condicions normals només amb uns 6 min de oxigen i ha hagut de respirar cada vegada la quantitat d’oxigen correcta perquè no se li acabés mentre estava en l’aire.

 33. Adrián Cantarone diu:

  Felix Baumgartner és un home que passarà a la història, per haver batut 3 rècords importants, però sobretot per ser el primer ésser humà que ha trencat la velocitat del so, sense ajuda mecànica, en caiguda lliure. Segur que Felix estarà orgullós per haver aconseguit aquesta gesta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *