The age of exploration: How did the discovery of America change the world?

Aquest projecte de 3r d’ESO té com a objectiu veure com el descobriment d’Amèrica va canviar el món i, en certa manera, suposà l’inici de la globalització i el final d’una època donant peu al naixement de l’Edat Moderna. D’altra banda, amb aquest projecte, hem treballat el mètode AICLE, d’utilització de la llengua anglesa com a llengua vehicular.

El descobriment d’Amèrica, a més de suposar l’eixamplament del món conegut, va suposar el començament de l’Era de les exploracions. Els europeus van començar a viatjar més enllà dels seus territoris amb l’objectiu de trobar noves rutes comercials, augmentar el poder dels reis, sobretot els Reis catòlics i, una altra raó important, difondre la religió cristiana en els nous territoris.
L’objectiu d’aquest projecte era fer un reportatge que havia de contestar la pregunta inicial : Com va canviar el món el descobriment d’Amèrica? Per arribar a aquest objectiu hem seguit les següents fases:

  • Quina part del món coneixien els europeus al s.XV?
  • En quin moment i quina és la causa per la que els europeus decideixen a explorar altres rutes? (les tres G’S: GOLD, GLORY, GOD/ OR, GLÒRIA, DÉU)
  • Quines civilitzacions es troben? Com descriuen els exploradors?
  • Quines conseqüències va tenir per als indígenes l’aparició dels exploradors?
  • Els intercanvis comercials entre els dos mons.

Això, és el que veureu en els documentals que han muntat els nois i noies de tercer , veureu el seu domini de la llengua anglesa, la seva creativitat i una altra manera diferent d’aprendre els continguts: la seva  pròpia investigació. Cada grup classe ha fet, en grups, una part dels continguts treballats i, posteriorment, els han ajuntat creant un documental.

Aquí podeu veure els tres productes finals que han sortit.

El museu de la prehistòria

Al nostre institut, el grup impulsor de la Xarxa de Competències Bàsiques està format per 24 professors i professores. Ens vam subdividir en quatre grups impulsors més petits per tal de crear i portar a l’aula quatre projectes aquest curs. Una de les sessions de treball la vam dedicar a fer que cada grup exposés als companys la seva idea de projecte i com la portaria a terme. Respecte el projecte que ens ocupa Pintura, cacera i supervivència, va sorgir la idea de convertir la biblioteca del centre en un museu de la prehistòria per tal d’engrescar més l’alumnat i poder exposar de manera més estable una bona part dels productes finals del projecte: armes, ceràmica, pòsters, fotografies, etc. Així el projecte va allargar el seu nom: Pintura, cacera i supervivència: el museu de la prehistòria. Aquí en teniu una mostra.

 

Situacions quotidianes a la prehistòria: representacions.

Us deixem una mostra de les representacions fetes per l’alumnat de 1r d’ESO del projecte Pintura, cacera i supervivència: el museu de la prehistòria. A partir del visionat de la pel·lícula “La odisea de la especie” l’alumnat ha reproduït situacions quotidianes que es podien viure a la prehistòria en funció del tipus d’homínids, moment de l’evolució, etc.

Semblarem “micos”!!

– Qui de nosaltres es maquillarà?

– Jo tinc al·lèrgia!

– A mi em ve de gust.

– Doncs, endavant, tu et deixes maquillar, tu maquilles, tu busques robes per al vestuari, jo faré les fotos…

Tot organitzat dins el grup, s’inicià l’enrenou!

Primera decisió: quin maquillatge aplicar? Quins materials podem utilitzar? Què volem fer i com aconseguir-ho?

Recerques a internet, qüestions vàries, revisió dels materials que el professorat els va proporcionar i del que ells van aportar.

Després del disseny d’aquest. Dibuix preparatori i “voalà”!

Els resultats han quedat en imatges.

L’alumna Glòria Garcia de 1r ESO B ens ha fet un bon muntatge fílmic sobre el maquillatge dels seus companys! En el vídeo hi surten, per ordre d’aparició: Marc Barceló, Iker Hernández, Ibrahim Touraissi, Alba Galán, Manuel Zaera i Arianna Garrido.

Els primers passos amb els alumnes

Text de la professora Sílvia Cañellas

La troballa d’un fragment de mandíbula d’un mamut al poble? L’existència a Sant Vicenç dels Horts d’un parc dedicat a ell? Les festes populars amb la presència de la figura del mamut Velux com a part de de la colla dels diables del poble? O bé, algun alumne que fa sorolls guturals? Una carota de mico de Carnestoltes? Quin havia de ser el lligam vivencial dels nostres alumnes amb un tema tant llunyà cronològicament com el de la prehistòria?

Potser una mica de tot…

Vam començar, per tant, amb algunes referències culturals properes i ràpidament van sorgir preguntes que ens van portar a la motivació que buscàvem: d’on ve l’ésser humà i com hem arribat fins aquí? Vam passar llavors un pwp sobre eines de diferents èpoques i gent representada en pintures d’èpoques diverses. La idea de relacionar eines i objectes amb l’aspecte de la gent de cada època va portar a comentaris sobre què feien en cada moment i on s’originava tot plegat.

Va ser un primer contacte amb el tema, que va anar seguit del passi de la pel·lícula “L’Odissea de l’Espècie”. Un esquema a completar, recerques a internet, recull d’informació i la proposta de confecció d’un mural d’un dels homínids. Primera tasca a realitzar en grup.

 

Inicis del projecte

 Sílvia cañellas (socials), imma boronat (visual i plàstica) i Jesús gonzález (Educació física) son el Professorat impulsor del projecte per a 1r d’ESO Pintura, cacera i supervivència: El museu de la prehistòria.

Text de la professora Sílvia Cañellas

El plantejament del projecte va tenir lloc en unes sessions organitzades per l’institut en què ens vam trobar professors de diferents departaments amb la idea de treballar en comú. Des de l’equip de 1r d’ESO va sorgir la proposta de buscar un tema que pogués incloure feines de diferents matèries. Els professors implicats, i per tant les matèries que s’encarregarien de portar-ho a la pràctica, van sortir dels departaments de Ciències Socials, Visual i Plàstica i Educació Física. L’empenta del professorat de ViP ens va portar ràpidament a cercar elements de creativitat. La data de la possible aplicació del projecte ens conduïa, dins el programa de la matèria de Ciències Socials, a parlar de la Prehistòria. El professorat d’Educació Física va trobar també interessant el tema per la possible expressivitat corporal que podia suposar una representació de l’evolució dels homínids.
De tot això va sorgir el títol “La prehistòria: cacera, pintura i recol•lecció” (que posteriorment tindria canvis) i tot un seguit d’activitats inconnexes a les quals calia donar cos. Aquest primer “xoc” amb la idea del treball comú i la relació entre diferents àrees, ens va fer reflexionar sobre la nostra manera de fer i sobre com acostar els alumnes a un tema que els resultava llunyà en el temps.
El tema s’anà arrodonint, l’encaix entre les diferents propostes es va anar ajustant… el treball va acabar per donar els seus fruits i el projecte es va engegar.

 D’esquerra a dreta: IMMA BORONAT (VISUAL I PLÀSTICA), SÍLVIA CAÑELLAS (SOCIALS) I JESÚS GONZÁLEZ (EDUCACIÓ FÍSICA) SON EL PROFESSORAT IMPULSOR DEL PROJECTE PER A 1R D’ESO PINTURA, CACERA I SUPERVIVÈNCIA: EL MUSEU DE LA PREHISTÒRIA.

Diari docent dels projectes

En aquest bloc podreu seguir en directe l’evolució de diferents projectes que desenvolupen les escoles i els instituts del CRP de Sant Vicenç dels Horts que participen a la Xarxa de Competències Bàsiques durant el curs 2017-2018.