Partint de la necessitat de transformar els treballs de síntesi en projectes competencials contextualitzats, vam reunir-nos l’equip impulsor del centre per tal d’analitzar els aspectes a millorar. Vam prioritzar el treball de síntesis de 1r d’ESO.
Vam començar amb una pluja d’idees dels possibles temes a treballar, tenint en compte el currículum i els interessos de l’alumnat. Vam decidir treballar el tema del Paleolític i es va buscar un títol motivador: “Descobreix-te”. A partir d’aquí, vam pensar uns objectius i vam plantejar 4 reptes que ens conduïssin a assolir-los.
Un cop muntada l’estructura, el professorat ens vam repartir les tasques. Vam treballar en grups per tal de dissenyar activitats per donar resposta als reptes plantejats que cobrissin diferents aspectes bàsics de la societat del Paleolític.
En aquesta sessió i la següent ens vam focalitzar en què la presentació del treball de síntesi captivés als alumnes. Per aquest motiu, vam buscar tutorials de com crear “vokis” i vam elaborar el nostre, li vam donar el nom de Lucy la qual va ser el fil conductor del projecte.
Per altra banda es van concretar activitats per cada repte, tenint en compte el material necessari i el professorat especialista que va col·laborar en el projecte.
Es van escollir 4 professors encarregats de dur a terme el projecte amb els alumnes. Aquests van distribuir els alumnes en grups de treball i van dinamitzar les activitats durant la setmana de síntesis. Cada grup d’alumnes es va convertir en un grup d’experts que al finalitzar, va formar a la resta de companys a partir d’un vídeo que ells mateixos havien elaborat.
Per últim, es va avaluar el projecte amb l’alumnat, el professorat de l’equip docent i el professorat de l’equip impulsor i així analitzar els punts dèbils i millorar-los el proper curs.
