Terratrèmol, la Terra tremola a Turquia i Síria

La matinada del diumenge a dilluns es va produir un fort terratrèmol a Turquia, prop de la frontera amb Síria, amb un hipocentre a només 18km de profunditat. L’hipocentre és el lloc on s’originen les ones sísmiques, el punt de trencament de les roques que han suportat pressions elevadíssimes fins que, finalment, es trenquen. Les ones sísmiques es desplacen per la superfície de la Terra i, des de l’epicentre, provoquen danys (són les ones L o superficials). En aquest cas els danys materials i les pèrdues de vides humanes han estat enormes.

Intensitat IX a l’escala MSK és molt alta, indica un terratrèmol destructiu. A més, s’han produït vàries rèpliques (és a dir, altres terratrèmols a la zona poques hores després del primer terratrèmol). La magnitud es mesura amb l’escala de Richter que és una escala logarítmica i depèn de l’energia que es desprèn en un terratrèmol.

El primer terratrèmol ha estat de 7,8 a l’escala Richter. En un primer moment es va parlar de 3.500 morts i desenes de ferits. Avui ja es parla de més de 5.000 morts i fins a 23 milions de persones poden quedar afectades per les derivades del terratrèmol que farà que la zona trigui molts anys a recuperar-se.

Per què ha estat tan destructiu aquest terratrèmol?

Turquia és una zona amb molt perill sísmic. Es troba en la confluència de tres plaques tectòniques: placa Aràbiga, placa d’Anatòlia i la placa Euroasiàtica. A banda, s’ha produït un desplaçament lateral gens freqüent que ha augmentat el poder destructor. Ho podeu llegir aquí.

Per acabar, aquest vídeo mostra el so d’un terratrèmol. És molt difícil captar-ho. Noteu que hi ha uns colors blavosos al cel, com si fossin llamps, hi ha diverses teories que podrien explicar el fenomen. Trobareu informació aquí.

 

 

mamoros8

Quant a mamoros8

Llicenciada en Ciències Geològiques (UB), sóc professora d'Ensenyament Secundari a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre explicant Biologia i Geologia. Abans he estat cinc anys a l'INS Terra Alta a Gandesa i a molts altres instituts de la geografia catalana. M'agrada aprendre i ensenyar el que he après i aquí hi ha tot un món a descobrir. a explorar i a explicar.
Aquest article ha estat publicat en Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Geologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *