Un total de 150 investigadors, entre els quals hi ha un grup català, desxifren el genoma del porc: obre la porta a trasplantaments dels seus òrgans a humans.
E l porc ja no té secrets per als científics. Aquesta setmana és el protagonista de la portada de la revista científica Nature , ja que gràcies a la feina de 150 científics de 12 països de tot el món s’ha aconseguit seqüenciar el seu genoma complet. Entre aquests investigadors, n’hi ha de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). “Les implicacions en l’àmbit científic, tecnològic i biomèdic aviat es faran notar”, diu Miguel Pérez Enciso, investigador ICREA del Centre d’Investigació en Agricultura i Genòmica (CRAG) i de la Facultat de Veterinària de la UAB, que ha participat en el projecte i que té entre mans una recerca sobre la genètica del porc ibèric.
Comptar amb la informació genètica completa del porc no només pot tenir implicacions en l’àmbit de l’alimentació, amb la selecció i la millora de l’espècie. També obre la porta a aplicacions mèdiques. Revifarà la recerca en xenotrasplantació, és a dir, la possibilitat de trasplantar òrgans d’aquest animal a humans, una línia en la qual fa temps que es treballa com a opció a la creixent necessitat d’òrgans, però també com a resposta a les persones que tenen problemes de compatibilitat. A principis d’aquest mateix any, la revista The Lancet publicava els resultats d’un estudi amb bons resultats que va consistir a trasplantar illots de cèl·lules pancreàtiques de porc a micos diabètics per restablir la seva producció d’insulina. De la mateixa manera, s’ha investigat fer servir vàlvules cardíaques i també pell del porc per a cremats. De moment, però, no s’ha avançat en la possibilitat de trasplantar òrgans sencers, com ara el cor o els ronyons, ja que hi ha el perill que es transmetin malalties.