Un forat negre, com mai no l’has vist

 El forat negre és sis mil milions de vegades més gran que no el sol, i la bombolla és més gran que no la galàxia en què s'inscriu

El forat negre és sis mil milions de vegades més gran que no el sol, i la bombolla és més gran que no la galàxia en què s'inscriu

Fa desenes de milions d’anys, potser centenars, que la llunyana galàxia el·líptica Messier 87 (M87), dues mil vegades més gran que no la nostra Via Làctia, té un immens forat negre, sis mil milions de vegades superior al nostre sol.

Malgrat aquests xifres astronòmiques, per ventura inimaginables, el nou telescopi Lofar del consorci neerlandès internacional Astron ha permès, per primera vegada a la història, d’observar no tan sols aquest forat negre, sinó la bombolla de radiació que l’envolta, de color vermellós, i que és tan gran com la galàxia mateixa.

Alguns forats negres engoleixen periòdicament la matèria circumdant i la transformen en radiació i en partícules que assoleixen la velocitat de la llum, origen d’aquesta immensa bombolla. En concret, el forat negre de la M87 engoleix cada pocs minuts tanta matèria com la que té el nostre planeta.

Ara, mercès al nou telescopi, s’han pogut captar imatges de gran qualitat com aquesta, que a més d’ajudar a entendre una mica millor el fenomen, suggereixen més vivament la immensitat de l’univers que ens envolta.

(Notícia complerta a Vilaweb)

(Llegeix-ho també a El Pais)

mamoros8

Quant a mamoros8

Llicenciada en Ciències Geològiques (UB), sóc professora d'Ensenyament Secundari a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre explicant Biologia i Geologia. Abans he estat cinc anys a l'INS Terra Alta a Gandesa i a molts altres instituts de la geografia catalana. M'agrada aprendre i ensenyar el que he après i aquí hi ha tot un món a descobrir. a explorar i a explicar.
Aquest article ha estat publicat en Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani, Física. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *