Científics de Nova Zelanda han aconseguit llet a prova d’al·lèrgies modificant una vaca genèticament. Engendrada en uns laboratoris estatals, la vaca és l’esperança del 3% de nadons que en el seu primer any de vida no toleren la llet. Així ho indiquen els resultats obtinguts per AgResearch, que publicaran a la revista “Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS).
La vaca Daisy, que arriba més de 15 anys després de l’Ovella Dolly, el primer mamífer clonat del món, conté una quantitat molt petita de Betalactoglobulina (BLG), una de les proteïnes de la llet que no està present en la llet humana i que pot causar reaccions al·lèrgiques“, ha explicat Stegan Wagner, un dels investigadors del projecte.
A més, la llet de la Daisy conté una gran quantitat de caseïnes, unes altres proteïnes que estan presents en la llet de vaca i que la converteixen en més nutritiva que la d’una vaca comuna.
Els laboratoris encara analitzen la llet de la Daisy per corroborar les seves característiques hipoal·lergèniques de cara a la seva comercialització a Nova Zelanda, un país conegut per la seva estricta regulació en seguretat alimentària.
Però la llet de la vaca Daisy no desperta el mateix entusiasme a tot Nova Zelanda. L’animal, que va néixer sense cua, és considerat un perill per al legislador del Partit Verd neozelandès, Steffan Browning, que creu que posa en risc la gran reputació que té el país com a productor d’aliments naturals i segurs.
A més, Bleakley ha recordat que pel camí, durant 12 anys de recerca per aconseguir la Daisy, AgResearch ha usat centenars d’embrions de vaca per als seus experiments i s’ha vist obligada a suspendre el seu programa de clonació, ja que només un 10% dels animals sobrevivien a les proves.
A més, durant la recerca científica es van usar ratolins clonats per produir un tipus de proteïna de BLG d’ovella en la llet dels rosegadors mitjançant una tècnica d’inhibició genètica denominada interferència per ARN.