Una vaca modificada genèticament produeix llet antial·lèrgica

Daisy, la vaca que pot produir la primera llet a prova d'al·lèrgies. (Foto: EFE)

Daisy, la vaca que pot produir la primera llet a prova d'al·lèrgies. (Foto: EFE)

Científics de Nova Zelanda han aconseguit llet a prova d’al·lèrgies modificant una vaca genèticament. Engendrada en uns laboratoris estatals, la vaca és l’esperança del 3% de nadons que en el seu primer any de vida no toleren la llet. Així ho indiquen els resultats obtinguts per AgResearch, que publicaran a la revista “Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS).

La vaca Daisy, que arriba més de 15 anys després de l’Ovella Dolly, el primer mamífer clonat del món, conté una quantitat molt petita de Betalactoglobulina (BLG), una de les proteïnes de la llet que no està present en la llet humana i que pot causar reaccions al·lèrgiques“, ha explicat Stegan Wagner, un dels investigadors del projecte.

A més, la llet de la Daisy conté una gran quantitat de caseïnes, unes altres proteïnes que estan presents en la llet de vaca i que la converteixen en més nutritiva que la d’una vaca comuna.

Els laboratoris encara analitzen la llet de la Daisy per corroborar les seves característiques hipoal·lergèniques de cara a la seva comercialització a Nova Zelanda, un país conegut per la seva estricta regulació en seguretat alimentària.

Però la llet de la vaca Daisy no desperta el mateix entusiasme a tot Nova Zelanda. L’animal, que va néixer sense cua, és considerat un perill per al legislador del Partit Verd neozelandès, Steffan Browning, que creu que posa en risc la gran reputació que té el país com a productor d’aliments naturals i segurs.

A més, Bleakley ha recordat que pel camí, durant 12 anys de recerca per aconseguir la Daisy, AgResearch ha usat centenars d’embrions de vaca per als seus experiments i s’ha vist obligada a suspendre el seu programa de clonació, ja que només un 10% dels animals sobrevivien a les proves.

A més, durant la recerca científica es van usar ratolins clonats per produir un tipus de proteïna de BLG d’ovella en la llet dels rosegadors mitjançant una tècnica d’inhibició genètica denominada interferència per ARN.

(Notícia sencera)

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de Biologia, Ciències per al món contemporani i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *