Una medusa australiana amenaça l’ecosistema marí del delta de l’Ebre

La comunitat científica es troba en alerta a conseqüència dels centenars de milers de meduses clapejades australianes (Phyllorhiza punctata) comptabilitzades a la badia dels Alfacs, a Sant Carles de la Ràpita (Montsià).

La investigadora de l’Institut de ciències del mar del CSIC (Centre Superior d’Investigacions Científiques), Verónica Fuentes, ha explicat que van detectar per primera vegada aquesta espècie invasora el 2010, a les Cases d’Alcanar, però ha estat aquest any 2012 quan “hem detectat quantitats molt altes, que es comptabilitzen en centenars de milers”.

Segons Fuentes, la medusa clapejada no és temuda per les seves picades, “no és especialment urticant”, però allà on ha envaït en grans quantitats ha produït desequilibris importants en l’ecosistema.

(Llegeix l’article sencer…)

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article ha estat publicat en Biologia, Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *