Les pedres de l’erupció d’El Hierro, de les més radioactives del món

"Restingolitas", les pedres de l'erupció d'El Hierro

Les pedres que van sortir a la superfície com a conseqüència de la crisi sismovolcànica que l’any passat va afectar l’illa d’El Hierro són de les més radioactives del món, ha dit el físic Antonio Darwich, professor del Departament d’Edafologia i Geologia de la Universitat de La Laguna.

En una entrevista, Antonio Darwich també ha indicat que són úniques al món pel que fa a la relació que hi ha entre dos elements radioactius com són el tori i l’urani, i ha afegit que aquestes afirmacions les fa després de conèixer els resultats de les anàlisis química i radiològica fetes a aquestes roques.

La concentració d’urani es troba a la part blanca de les pedres, que és a l’interior, i és molt diferent químicament de la zona exterior, que és negra.

La part blanca ha donat uns índexs d’urani que són almenys sis vegades superiors als que s’han trobat en qualsevol altra roca volcànica de l’arxipèlag canari, i són, segurament, dels més radioactius del món, ha assenyalat Antonio Darwich.

Si es compara la quantitat d’urani i de tori que tenen aquestes pedres llançades pel volcà submarí d’El Hierro, es comprova que són un cas únic al món, ja que el fet habitual és que hi hagi entre 0,1 i 0,2 vegades més tori que urani, i en el cas de les anomenades popularment “restingolitas”, hi ha unes tres vegades més urani.

(Llegeix l’article sencer…)

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article ha estat publicat en Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani, Geologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *