Columna de fum procedent del volcà islandès
Un nou volcà islandès fa reviure el fantasma dels problemes aeris de la primavera de 2010. El Grímsvötn ha entrat en erupció i ha provocat una columna de fum de més de 19 quilòmetre d’alçada. Islàndia s’ha vist obligada a restringir el trànsit aeri. Aquest fet recorda l’episodi de l’any passat, però els experts asseguren que el caos aeri no es tornarà a repetir.
El Grímsvötn és un dels volcans més actius d’Islàndia. Adormit des del 2004, ha despertat i ha generat una gran columna de fum i cendra de més de 19 quilòmetres d’alçada.
Aquest volcà està situat al peu d’una glacera, la més gran d’Europa. Després de l’erupció hi ha hagut una cinquantena de petits terratrèmols. El més gran, d’una intensitat de 3,7 graus en l’escala de Richter.
Les autoritats islandeses han prohibit la circulació d’avions en un radi de 220 quilòmetres al voltant del volcà. Tot i això, els geòlegs descarten, de moment, que aquesta erupció pugui generar un caos aeri com el que van provocar ara fa un any les cendres de l’Eyjafjallajökull.
(Article sencer)
Quant a mamoros8
Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines.
El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències.
A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO).
"Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de
Ciències de la Terra i del Medi Ambient,
Geologia i etiquetat amb
Riscos geològics,
vulcanisme. Afegiu a les adreces d'interès l'
enllaç permanent.